Minik Hastalara Umut Kitabı - Son Dakika
Güncel

Minik Hastalara Umut Kitabı

Minik Hastalara Umut Kitabı

Hastane duvarlarının arkasında, okulundan ve arkadaşlarından uzak kalan çocuklar için bir kitap hazırlandı.

23.10.2014 12:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hastane duvarlarının arkasında, okulundan ve arkadaşlarından uzak kalan çocuklar için bir kitap hazırlandı. Kitapta, iğneye kızan çocukların maskelerini boyayarak eğlenebildiğini, 'Kemocan'ların bir gün iyileşerek hastaneden çıkma umutları çocukken hastalık atlatan ve iyileşen Zeynep Abla karakteri aracılığıyla anlatıldı. Mutlu Olalım Projesi'nin sadece onkoloji hastası çocuklara ücretsiz dağıtacağı kitabı yazarlar Mavisel Yener ve Aytül Akal kaleme aldı. Kitabın ilk basım masraflarını ise gerçek hayatta kanseri atlatmış bir çocuğun ailesi karşıladı.

Her şey onkoloji tedavisi gören çocukların yaşadıkları sıkıntılar karşısında moral olmak isteyen bir avuç insanın çabasıyla başladı. Zaman zaman bunalımlar yaşayan çocukları hayal kurmaya teşvik eden, hastanedeki yaşamı bir nebze de olsa eğlenceli hale getirecek olan kitap için harekete geçen yazarlar Mavisel Yener ve Aytül Akal, tedavi sürecini yaşayanlara da danışarak çocuklara umut taşıyacak Zeynep Abla'nın öykülerini kaleme aldılar. Kitap hazırlıkları için İzmir Behçet Uz ile Ege Üniversitesi çocuk hastanelerinde Mutlu Olalım Projesi'nin oyunlarına da konuk olarak katılarak gözlem yapan Yazar Mavisel Yener, hazırlıkların 6 ay sürdüğünü dile getirdi.

KILI KIRK YARDILAR

Projenin kendilerini çok heyecanlandırdığını vurgulayan Yener, "Bunun Türkiye'de bir ilk olması çok önemli. Tedavi gören çocuklarımız için umut kaynağı olacağını düşünüyorum" diye konuştu. Projeyi, beraber pek çok yapıta imza attığı Aytül Akal'la paylaştığını ve hikayenin oluşturulduğunu aktaran Yener, "Hikaye oluştuktan sonra iyi bir ressam seçilmesi gerekiyordu. Bunun için de Saadet Ceylan bize yardımcı oldu. Bizim çocuk kitabı yazarlığı konusundaki deneyimimizin yanı sıra aralarında pedagogdan hastalığı atlatmış dostlarımıza kadar danışmanlarımızın olması da büyük bir avantaj oldu. Onkoloji hastası çocuklara hitap eden bu kitap gerçekten çok büyük bir özen istiyordu çünkü içerikteki bir hata, yanlış bir sözcük bambaşka iletilere neden olabilirdi" diye konuştu.

"BU ÇOCUKLARIN UMUDA GEREKSİNİMİ VAR"

Kendisinin aynı zamanda bir diş hekimi olduğunu ve bunun da çalışmada etkili olduğunu ifade eden Yener, "Ancak 'Mutlu Olalım' Projesi aracılığıyla çocuklarla buluştuğumuzda daha farklı gözlem yapabildim. Oradaki çocukların ruhuna dokunan, yüreklerini acıtan nelerin olabileceğini gözlemlemeye çalıştım. Bunun üzerine kurgu oluşturuldu. Dört duvar arasında bunalan, ailesinden kardeşinden okulundan uzakta kalan çocuklar var ve bu çocukların umuda gereksinimi var. Onlara umut vermek bir gün elbette oradan çıkacaklarını, sağlıklı diğer çocuklar gibi yaşamın içine karışacaklarını hissettirmemiz gerekiyordu" dedi.

İLK KİTAPLAR GERÇEK 'ZEYNEP ABLA'DAN

Saç dökülmesi gibi etkilerin çocukların canını sıkabildiğini görerek daha önce kemoterapi tedavisi almış Zeynep Abla'yı yarattıklarını belirten Yener, "Zeynep Abla, güzel saçları, sağlıklı görünüşüyle onları ziyarete geliyor. Onlara rol model oluyor" diye konuştu. Yener, bu noktada ilginç bir tesadüfün daha yaşandığına işaret ederek ücretsiz dağıtılacak olan ve ilk etapta bin adet basılacak kitabın finansmanının da yine tedavisini başarıyla bitirmiş ve şu anda üniversite öğrencisi olan bir kişinin ailesi tarafından karşılandığını, basımın İzmir'deki Tükelmat Matbaası'nda gerçekleştiğini de sözlerine ekledi.

Tüm Türkiye'de dağıtılması hedeflenen kitap yeni basımları için destek bekliyor. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Minik Hastalara Umut Kitabı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement