Misina Kurbanı Kaplumbağalar Denizle Buluştu - Son Dakika
Güncel

Misina Kurbanı Kaplumbağalar Denizle Buluştu

Misina Kurbanı Kaplumbağalar Denizle Buluştu

Muğla'da Dalyan Mahallesindeki Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezindeki tedavilerinin ardından doğal ortamlarına bırakıldı.

09.09.2014 20:32  Güncelleme: 08:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın'ın Kuşadası İlçesi'nde yaklaşık 1.5 yıl önce misina dolanması nedeniyle kangren olan birer yüzgeçleri kesilen iki deniz kaplumbağası Muğla'nın Ortaca İlçesi, Dalyan Mahallesi'ndeki Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ndeki (DEKAMER) tedavilerinin ardından bulundukları yerde doğal ortamlarına bırakıldı.

Kuşadası Sahili'nde, 1.5 yıl önce misinaya dolanmış, biri 'caretta caretta', diğeri 'yeşil' cinsi yaralı deniz kaplumbağası, Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) ve balıkçılar tarafından kurtarıldı. Her iki kaplumbağanın da dolan misina nedeniyle kesilen ön yüzgeçlerinden biri kangren oldu. DEKAMER'e gönderilen nesli tükenmekte olan türler arasında bulunan iki deniz kaplumbağasının kangren olan birer yüzgeci kesilip, yarası tedavi edildi. Sağlıklarına kavuşan denizkaplumbağalarından birine "EKODOSD", diğerine ise "Aydın" ismi verildi.

EKODOSD ve Aydın, Kuşadası, Karaova Sahili'ndeki Sökem Sitesi önünde Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4.Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, DEKAMER Müdürü Prof.Dr. Yakup Kaska, EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü'nün de aralarında bulunduğu kalabalık bir vatandaş ve doğa tutkunu ve çevrecini katıldığı mini törenle doğal ortamlarına bırakıldı. EKODOSD ekipleri, iki denizkaplumbağasının tekrar denizle buluşmasını iki dalgıç ve hayvanların kabukları üzerine geçici olarak monte edilen kameralarla izledi. Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi ve DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, Aydın bölgesinden getirilen iki kaplumbağanın basit bir misina kurbanı olduğunu dikkati çekip, "Birer kolları kesilerek de olsa hayatta kalmaların sağlayıp, tedavilerini yaptık. Bu tür olaylarda mümkün olduğunca denizkaplumbağasını mümkün olduğunca bulunduğu bölgede tekrar doğal yaşamına bırakıyoruz. EKODOSD ismini verdiğimiz yeşil deniz kaplumbağası otçul bir kaplumbağadır. Diğeri ise etçil olan caretta caretta cinsi. Her ikisinin de yaşları 25-30 arasında. Üç kolla doğal ortamda yaşamaları mümkün. Manevralarında bir düşüş oluyor ancak doğal faaliyetlerini yerine getirebiliyorlar" dedi. Kaska yaralı deniz kaplumbağalarının en kısa sürede DEKAMER'e iletilmesi için özel tanklar oluşturduklarını ve bu tankları tüm kıyılarda sivil toplum kuruluşları ile resmi dairelere dağıttıklarını da kaydetti.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4.Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, doğada yaşayan tüm canlıların korunması ve doğanın dengesinin korunması gerektiğini belirtip, "Doğada bu canlıların yaşaması bizim geleceğimizin garantisi. Diğer canlılar öldüğünde bizim yaşantımız sıkıntıya girer. Dolayısıyla tüm canlıların yaşatılması için çaba göstermeliyiz" diye konuştu.

SADECE 6 YAVRU DENİZLE BULUŞTU

Öte yandan bir süre önce Kuşadası sahiline yuva yaparak yumurta bırakan caretta carettanın yavrularından 6 tanesi dün gece denizle buluştu. Yuvadaki 70 yumurtadan sadece 6'sından çıkan yavruların denizle buluştuğunu aktaran EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, "Üç yıldır carettalar Kuşadası sahiline yumurta bırakıyor. Bu sahile bırakılan yumurtalar koruma altına alınmıştı. Dün gece sevindirici bir gelişme oldu, yuvadan 6 yavru çıkarak denizle buluştu. DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska ile yuvada yaptığımız incelemede geri kalan yumurtaların yuvanın altından su aldığı için bozulduğunu tespit ettik. Tesellimiz daha önce yaralı olarak bulduğumuz deniz kaplumbağalarının tekrar denizle buluşturulması oldu" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Misina Kurbanı Kaplumbağalar Denizle Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement