Mısır'da 528 Kişinin İdama Mahkum Edilmesi - Son Dakika
Güncel

Mısır'da 528 Kişinin İdama Mahkum Edilmesi

Uluslararası Rabia Platformu Koordinatörü İşbilir: "3 Temmuz darbesine kim destek olmuşsa, 14 Ağustos Rabia katliamına kim sessiz kalmışsa bugünkü hukuk maskaralığından da sorumludur" "Birkaç saatte binlerce insanı şehit eden darbe rejimi bu kişileri de öldürebilir.

09.04.2014 16:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası Rabia Platformu Koordinatörü Cihangir İşbilir, Mısır'da 528 kişinin idama mahkum edilmesine ilişkin, "3 Temmuz darbesine kim destek olmuşsa, 14 Ağustos Rabia katliamına kim sessiz kalmışsa bugünkü hukuk maskaralığından da sorumludur" dedi.

İşbilir, Üsküdar Belediyesi Gençlik Merkezi'nde düzenlenen "Rabia Konuşmaları"nda, Mısır'da Minya Mahkemesi tarafından dakikada 26 kişi hakkında idam kararı verildiğini söyledi.

Sanıkların dinlenilmeden bu kararın alındığını ifade eden İşbilir, şunları kaydetti:

"Avukatlar dinlenilmeden, sanıkların yüzüne iddialar okunmadan karar verildi. 545 sanığın 397'si yok, kaçak yani. 3'ü şehit. Mısır tarihinde, dünya hukuk tarihinde bunun bir benzeri yok. 3 Temmuz darbesine kim destek olmuşsa, 14 Ağustos Rabia katliamına kim sessiz kalmışsa bugünkü hukuk maskaralığından da sorumludur. Bundan geriye dönüş olur mu? Darbeciler dünya kamuoyunun sessizliğinden güç alıyor. Sisi'nin geri adım atmasının tek yolu; uluslararası kamuoyunun ayağa kalkması. Beyaz giyinen Sabah 7 Hareketi üyesi kızlar vardı. Tüm dünyadan tepki gelince o kardeşlerimiz serbest bırakıldı. Sisi ve darbe kafası korkuyla hareket ediyor. Sisi ve Esed emin olun 30 Mart seçimlerinin sonuçlarını sabaha kadar canlı izlemiştir. Çünkü onlar Türkiye'deki iktidarın, darbe karşıtlarının hukukuna sahip çıktığı için yıpranmasını istiyor."

"Dünya büyük bir imtihan verecek"

İşbilir, batı dünyasına yönelik eleştirilerde bulunarak, "Batılı insan hakları örgütleri, batılı devletler birkaç kişinin hakkı için dünyayı yerinden oynatıyor. Batılı STK'ların ve devletlerin bu idam kararı için ne diyeceğini merak konusu. Dünya büyük bir imtihan verecek. Arabistan, Arap Birliği, Birleşik Arap Emirliği imtihan verecek. Çünkü bunlar Sisi'yi besledi. Birkaç saatte binlerce insanı şehit eden darbe rejimi bu kişileri de öldürebilir. Mahkemedeki yargıçları infaz timi olarak kullanabilir. Asıl mesele kararın infaz edilip edilmeyeceği değil, bu kararın nasıl alındığıdır" diye konuştu.

- "6 saat içinde 6 bin kişiyi öldüren bir zihniyet, bu idamları her an gerçekleştirebilir"

Mısırlı Araştırmacı Ahmet Yusuf da Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin ülkeyi düzeltmek için en az 10 yıla ihtiyaç duyduğunu ancak 11 ay yürüttüğü görevinden askeri darbeyle uzaklaştırıldığını söyledi.

Körfez ülkeleri tamamının ABD'ye bağımlı olduğunu savunan Yusuf, "Suudi Arabistan biliyor ki Mısır'da devrim başarıya ulaşırsa sıranın kendine gelecek. Onun için Mursi'yi başarısız kılma mücadelesine giriştiler. Suudi Arabistan 13 milyar dolar verdi Sisi'ye. Bu para halka hizmet için kullanılmıyor. Kendi çevre ve aileleri için kullanıyorlar. Halkı öldürmek için silah ve gaz alıyorlar bu parayla. Mısır'da sağlık sistemi, hastaneler çöktü. Mısır'daki durum şu; sizi öldürmek için silahımız var ama yaşatmak için hastanemiz yok" ifadelerini kullandı.

Yusuf, Mısır'da 528 kişinin idama mahkum edilmesi kararına da değinerek, şöyle devam etti:

"529 kişi nasıl bir araya toplanıp bir subayı öldürüyor? Çok saçma, mantıksız bir şey. Hakkında idam kararı verilen kişiler arasında İhvan'ın genel mürşidi, ki kendisi Kahire'de yaşıyor, Hürriyet ve Adalet Partisi Başkanı da var. Bu iki şahıs da olayın meydana geldiği yerde yaşamıyor. Rabia Meydanı'nda şehit olan insanlar hakkında da idam kararı verildi. Bazıları 90 yaşında."

Kendisine sık sık bu idam kararının uygulanıp uygulanmayacağı yönünde soru yöneltildiğini aktaran Yusuf, "6 saat içinde 6 bin kişiyi öldüren bir zihniyet, bu idamları her an gerçekleştirebilir" dedi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mısır'da 528 Kişinin İdama Mahkum Edilmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement