Mısır'da "Et Boykotu" - Son Dakika
Güncel

Mısır'da "Et Boykotu"

Mısır'da et fiyatlarındaki artışa tepki olarak sosyal medyada başlatılan boykot kampanyasına destek artıyor.

24.08.2015 18:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mısır'da et fiyatlarındaki artışa tepki olarak sosyal medyada başlatılan boykot kampanyasına destek artıyor.

Ülkede son dönemde et fiyatlarının çok arttığını savunan aktivistler, düzenledikleri boykot kampanyasıyla, halka "et almama ve etsiz yemek yapma" çağrısı yapıyor.

Sosyal medya kısa sürede geniş yankı bulan boykota ülkenin bazı ünlü isimleri de destek vermeye başladı. Mısır'ın tanınan sanatçılarından "Şerihan" da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, boykota katıldığını belirterek, "Gelir seviyesi iyi olan ve et alabilen herkesi boykota katılmaya çağırıyorum" ifadesini kullandı.

Başkent Kahire ve diğer vilayetlerde başlatılan boykotun Kurban Bayramı'na kadar devam etmesi öngörülüyor. Kurban Bayramı'nın ardından ete yönelik talebin azalması ve fiyatların düşmesi bekleniyor.

Hükümetin ithal eti teşvik politikası

AA muhabirine konuşan ekonomi uzmanı Hüseyn el-Masri, et fiyatlarındaki artışın temel sebebinin arz-talep dengesindeki aksaklık olduğunu dile getirerek, "Bu krizin nedeni hükümetin yerel hayvan üretimini ve çiftlikleri desteklemiyor olmasıdır. Hükümetin maalesef böyle bir projesi bulunmuyor. Tam tersine hükümet, ithal eti teşvik eden bir politika izlemektedir. Güney Amerika'dan sonra Sudan ve Etiyopya'dan da et ithalatı için girişimler başlatıldı" dedi.

Etteki fiyat artışının engellenmesi için kısa vadede çözümün ithal ette arandığını aktaran Masri, pazarda karaborsacılık yapıldığını belirtti.

Mısırlı ekonomi uzmanı, boykota ilişkin ise "Boykot kampanyasında kasapların da hedef alındığı gözlenmektedir. Bu krizde kasapların da etkisi var ancak asıl sorun kasaplar değil arz-talep oranındaki dengesizlik" ifadelerine yer verdi.

Ev hanımı Fevziye Masaravi ise fiyat artışının her üründe yaşandığından şikayet ederek, "Et fiyatları ise cep yakar hale geldi. Önceden daha ucuza aldığımız ete şimdi 100 cüneyhe (yaklaşık 13 dolar) veriyoruz. Hadi bizim gücümüz yetiyor alabiliyoruz. Fakirler ne yapıyor bilmiyorum. Allah yardımcıları olsun" diye konuştu.

Mısır'da geçen aya oranla et fiyatlarında yaşanan yüzde 20 ila 30 artış nedeniyle daha önce 75 cüneyh (9,6 dolar) olan bir kilogram etin fiyatı bu ay 85 cüneyhe (10,89 dolar) yükseldi.

Sosyal medya üzerinden ülke genelinde geçen cumartesi başlatılan boykot kampanyasında "Mısır halkının başlattığı 'et boykotu' kampanyasının, "fiyatlar düşene kadar" devam edeceği belirtiliyor. Kampanyada, "Boykota katılarak dar gelirli ailelere destek ol. Sen de katıl, kasapların tamahına karşı dur" çağrısı yapılıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mısır'da 'Et Boykotu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement