Mısır'da Gazetecilerin Yargılanması - Son Dakika
Güncel

Mısır'da Gazetecilerin Yargılanması

ABD Dışişleri Bakanı Kerry: “Bugünkü mahkeme kararı, sivil toplumun hayati rolünü, özgür basını ve hukukun üstünlüğünü hiçe saymaktır”

23.06.2014 20:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD, Mısır'daki Kahire Ceza Mahkemesi'nin aralarında El-Cezire Yayın Grubunda görevli muhabirlerin de bulunduğu 18 sanığa yönelik hapis cezalarını "ürpertici ve gaddarca" bir karar olarak nitelendirdi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, yaptığı yazılı açıklamada, mahkemenin kararını "ürpertici ve gaddarca" şeklinde tanımlayarak, "yargı sürecinin birçok temel normunun yoksunluğunda" yürütülen bu davanın Mısır'ın dönüşüm sürecinde derin rahatsızlık veren bir gerileme anlamına geldiğini belirtti.

Kerry, açıklamada, "Eğer Mısır, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Dışişleri Bakanı Samih Şükri'nin, ülkelerini geliştirmeyi istedikleri şeklinde dün bana söyledikleri yönde ilerleyecekse, bu tür adaletsizlikler olamaz" ifadesini kullandı.

"Bugünkü mahkeme kararının sivil toplumun hayati rolünü, özgür basını ve hukukun üstünlüğünü hiçe saymak" olduğunu ifade eden Kerry, bu konudaki derin kaygılarını bugün Şükri ile tekrar paylaştığını bildirdi.

Kerry, Cumhurbaşkanı Sisi'den de, Mısır'ın sivil toplumun rolü, özgür basın ve hukukun üstünlüğüne yönelik taahhütleri bağlamında hükümetinin niyetlerinin ne olduğuna kamuoyu önünde açıklık getirmesini istedi.

Bakan Kerry, Mısır hükümetinin son birkaç yılda verilen tüm siyasi mahkeme kararlarını ve mahkumiyetleri gözden geçirmesi ve af da dahil bu konudaki mümkün olan tüm iyileştirmeleri yapması gerektiğini kaydetti.

Kahire Ceza Mahkemesi, bugün kamuoyunda "Marriott Terör Hücresi" olarak bilinen davada, aralarında El-Cezire Yayın Grubunda görevli muhabirlerinin de bulunduğu 18 sanığı 3 ila 10 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırmıştı. - Washington DC

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mısır'da Gazetecilerin Yargılanması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement