Mısır'da Sayıştay Başkanı Cinina'nın Görevden Alınması - Son Dakika
Güncel

Mısır'da Sayıştay Başkanı Cinina'nın Görevden Alınması

Mısır'da Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin görevden aldığı Sayıştay Başkanı Hişam Ahmed Fuad Cinina'nın yerine, Hişam Bedevi'nin atandığı bildirildi.

12.06.2016 20:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mısır'da Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin görevden aldığı Sayıştay Başkanı Hişam Ahmed Fuad Cinina'nın yerine, Hişam Bedevi'nin atandığı bildirildi.

Mısır Parlamentosundan yapılan yazılı açıklamada, mecliste yapılan oturumda Cumhurbaşkanı Sisi'nin, mart ayında görevinden alınan Cinina'nın yerine Bedevi'nin atanması kararının 329 oyla kabul edildiği belirtildi.

Oturumda 9 milletvekilinin ret, 8'inin çekimser oy kullandığı, 250 milletvekilinin ise oturuma katılmadığı ifade edildi.

Mısır anayasasına göre, cumhurbaşkanı sayıştay başkanını atayabilir ancak kararın kesinleşmesi için mecliste yapılan oturumda milletvekillerinin çoğunluğunun onayı gerekiyor.

Daha önce Sayıştay Başkan Yardımcılığı yapan Hişam Bedevi, Cinina'nın görevinden alınmasının ardından başkan vekilliği görevini yürütüyordu.

Mısır'da 3 Temmuz 2013'te askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan, ülkenin seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi döneminden kalma son üst düzey bürokrat olan Cinina'nın başkanlığını yaptığı Sayıştay, Sisi döneminde 70 milyar dolarlık yolsuzluk raporu yayınlamıştı.

Geçen yıl aralık ayında yayınlanan raporda, Mısır'da 600 milyar cüneyh (yaklaşık 70 milyar dolar) yolsuzluk yapıldığı belirtilmişti.

Söz konusu raporun ardından Cumhurbaşkanı Sisi tarafından bir komisyon oluşturulmuş, bir ay sonra çalışmalarını tamamlayan komisyon, Sayıştay raporunun gerçekleri yansıtmadığı şeklinde bir rapor hazırlamıştı. Ardından Cinina'nın aleyhinde, görevden alınması talebiyle dava açılmış, Cumhurbaşkanı Sisi, 29 Mart'ta Cinina'yı görevden almıştı.

Cinina, Mursi tarafından atanan ve bundan sonraki süreçte görevinden alınmayan son üst düzey tek yetkili olarak biliniyordu. Normalde eylül ayına kadar görevini sürdürmesi beklenen Cinina, Mursi tarafından bu göreve 6 Eylül 2012'de atanmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mısır'da Sayıştay Başkanı Cinina'nın Görevden Alınması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement