Mısırlı Muhaliflere Diyalog Çağrısı - Son Dakika
Güncel

Mısırlı Muhaliflere Diyalog Çağrısı

Mısır'da Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan), 6 Nisan Hareketi'nin yaptığı diyalog çağrısıyla ilgili olarak, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin gitmesini içeren her türlü diyaloğu kabul edeceğini bildirdi.

28.11.2015 20:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mısır'da Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan), 6 Nisan Hareketi'nin yaptığı diyalog çağrısıyla ilgili olarak, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin gitmesini içeren her türlü diyaloğu kabul edeceğini bildirdi.

Yurtdışındaki Mısırlı İhvan üyeleri ofisi, 6 Nisan Hareketi'nin 25 Ocak devriminin yıl dönümü öncesi bir teknokrat hükümeti kurulması ve asker-sivil ilişkilerinin yeniden düzenlenmesini öngören çağrısıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

İhvan'ın, Sisi yönetiminin gitmesine yönelik planlanan her türlü diyaloğu kabul edeceği belirtilen açıklamada, İhvan üyelerinin, "darbeyi kırmak" yönündeki "değişmez prensibine" bağlı çeşitli siyasi ve devrimci güçlerle işbirliği yapmaya hazır olduğu aktarıldı.

Açıklamada, "teşkilatın sonuna kadar devrimin yolunda kaldığı ve şehitlerin kanı üzerinden uzlaşı olmayacağı" kaydedildi.

Mısır'da demokratik yollarla seçilen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin dönüşüyle ilgili tutumda değişiklik bulunmadığı hatırlatılan açıklamada, meşruiyetin tartışmaya açık olmadığına işaret edildi.

Öte yandan, Mursi döneminde Yatırım Bakanı Yahya Hamid ise 6 Nisan Hareketi'nin yaptığı diyalog çağrısına olumsuz yanıt verdi.

Hamid, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı açıklamasında, "Hiç bir uzlaşı çağrısına cevap vermeyecek, davamızın kötü bir ekonomi ya da başarısız bir hükümetle sınırlandırılmasına izin vermeyeceğiz. Darbeci rejim, yönetimi iyi olsa bile temelde hatalıdır" ifadesini kullandı.

Mısır'da demokratik yollarla iş başına gelen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 3 Temmuz 2013'te askeri darbeyle görevinden alınmasından bu yana ülkede yaşanan sıkıntılara çözüm bulunması için pek çok girişim olmuştu.

Önceki haftalarda eski cumhurbaşkanı adayı Eymen Nur ile eski Uluslararası İşbirliği Bakanı Amr Derrac'ın da aralarında bulunduğu siyasetçi ve akademisyenlerden oluşan 9 Mısırlı, "vatanı kurtarma" çağrısı yapmıştı. Bir gün sonra da eski Cumhurbaşkanı adaylarından Abdulmunim Ebu'l Futuh liderliğindeki muhalif Güçlü Mısır Partisi, erken cumhurbaşkanlığı seçimi çağrısında bulunmuştu.

Mısır'da dönemin Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in devrilmesiyle sonuçlanan 25 Ocak 2011 Devriminin gerçekleşmesinde etkin rol oynayan gençlik hareketlerinden 6 Nisan Hareketi, geçen çarşamba "Tufan Öncesi" başlığıyla yayımladığı açıklamada, muhalif güçleri, 25 Ocak 2011 Devrimi yıldönümü gelmeden önce diyalog görüşmelerine çağırmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mısırlı Muhaliflere Diyalog Çağrısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement