Mobilyada 2023 hedefi; 25 milyar dolar üretim, 10 milyar dolar ihracat - Son Dakika
Güncel

Mobilyada 2023 hedefi; 25 milyar dolar üretim, 10 milyar dolar ihracat

Türkiye ekonomisinin çarklarının dönmeye devam ettiğini belirten MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, "Mobilya sektörü olarak dünden daha gür bir sesle işimizin başındayız diyoruz" dedi.

26.08.2016 11:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mobilya sektörü, dünden daha gür bir sesle "işimizin başındayız" dedi

Türkiye mobilya sektörünün emin ve sağlam adımlarla yoluna devam edeceğini vurgulayan Güleç, sektörün 2023 hedeflerine ulaşma yolunda bütün hızıyla yatırımlarını ve çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

Hem imalat hem de mobilya mağazacılığı alanındaki firmaları bir çatı altında toplayan sektörün tek üst kuruluşu Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED),düzenlediği Basın Sohbet Toplantısında mobilya sektörünü mercek altına aldı.

Sektörün yurtiçi ve yurtdışındaki mevcut durumunu rakamsal veriler ışığında değerlendiren MOSFED, içinde bulunduğumuz süreçte sektörün yol haritası ile yatırımlarını ve 2023 hedeflerini paylaştı.

Toplantıda konuşan MOSFED Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, sözlerine "Sektörün çatı kuruluşu olarak tüm iş dünyası gibi biz de 15 Temmuz'daki hain darbe girişimini kınıyoruz" diyerek başladı. Güleç, konuşmasına şöyle devam etti: "Türkiye'nin bütünlüğünü ve dünyadaki prestijini hedef alan bu kalkışmanın tarihin çöplüğüne gönderilmesinde Sayın Cumhurbaşkanımızın direktifleri doğrultusunda sağduyulu bir şekilde sokaklara çıkarak büyük pay sahibi olan aziz milletimize şükranlarımı sunuyorum. Türkiye halkına aziz sıfatının bu kadar yakıştığı bir dönem görmedim. Bu aziz sıfatı Türkiye'ye gerçekten çok yakıştı. Muhalefeti de bu süreçteki duruşlarından dolayı tebrik ediyoruz."

Yapısal reformlar ile güçlenen ekonomimizin bu ve buna benzer girişimlere karşı kırılgan olmadığını söyleyen Ahmet Güleç, Türkiye ekonomisinin çarklarının dönmeye devam ettiğini belirtti. Darbe girişiminden hemen sonra federasyon olarak toplandıklarını ve 2016-2017 faaliyetlerini konuştuklarını dile getiren Güleç, "Mobilya sektörü olarak dünden daha gür bir sesle işimizin başındayız diyoruz" dedi.

2023'de hedeflerine emin adımlarla ilerliyor

Türkiye mobilya sektörünün emin ve sağlam adımlarla yoluna devam edeceğini vurgulayan Güleç, sektörün 2023 hedeflerine ulaşma yolunda bütün hızıyla yatırımlarını ve çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti. 2023 yılında dünyanın beş mobilya ülkesinden biri olmayı hedefledikleni bildiren Güleç, 25 milyar dolar üretim, 10 milyar dolar da ihracat rakamına ulaşmayı planladıklarını açıkladı. Pazar hacminin ise 25 milyar dolara ulaşmasını amaçladıklarını ifade eden Güleç, en az 50 Tasarım Merkezine de sahip olmayı hedeflediklerini belirtti. Güleç, mobilya sektörünün 2023 yılı hedeflerine ulaşması için gerçekleştirmesi gereken yapısal müdahaleleri ise şöyle sıraladı: "Öncelikli olarak kurumsallaşmalıyız.KOBİ yapısı üretimde esneklik avantajı içerse de önümüzdeki dönemde birleşme, satın almalarla ölçeklerimizi büyütmeliyiz. Mevcut ölcekler firmalarımız için kırılganlık üretiyor. Önümüzdeki yıllarda fabrikalarımız bulut temelli teknolojiler ve endüstri 4.0 uygulamalarına adapte olacak. Tasarım ve AR-GE rakamlarında hareketlenme olsa da gerideyiz. Dünyada mobilya sektörü bir önceki yıla göre tasarım başvurusunda yüzde 7.8 büyüme ile beşinci. 2016'da yürürlüğe giren Tasarım Yasası'ndan ve tasarımla ilgili diğer teşviklerinden faydalanarak Türk mobilyasının kalitesini artırmalıyız.Temmuz 2016 itibarı ile yüzde 72.4 olan kapasite kullanım oranımızı yükseltmeliyiz. Sanayi-üniversite işbirliğine daha yüksek düzeyde ihtiyacımız var. Bu doğrultuda CNR İMOB bünyesinde tasarım sergileri ve yarışmaları düzenliyoruz. Burada başarılı olan tasarımlar, firmalarımız tarafından üretiliyor. KDV, navlun destekleri de hayatiyet arz ediyor."

500 bin kişiye istihdam sağlıyor

Öte yandan MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, Türkiye mobilya sektörünün mevcut durumunu endüstri araştırmaları konusunda dünyanın en saygın kurumlarından CSIL'nın yıllık dünya mobilya raporu verileri doğrultusunda değerlendirdi. Türkiye'de 61 ilde 36 bin mobilya üreticisinin bulunduğunu bildiren Ahmet Güleç, 2015 yılında 5,749 milyar dolarlık üretimin gerçekleştiğini ifade etti. Sektörün 500 bin kişiyi de istihdam ettiğini ve sektörün 10 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip olduğunu kaydeden Güleç, "Mobilya, dış ticaret fazlası veren ve istihdam dostu bir sektördür. 19 sektörü de etkiler" dedi.

204 noktaya ihracat, İhracat pazarlarımız içinde ABD ilk kez ilk 10 içinde

Sektörün ihracat potansiyeli hakkında da bilgi veren Güleç, sektörde 2015 yılında 2,315 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini bildirdi. İhracatta Türkiye'nin 12. sırada yer aldığını söyleyen Güleç, ihraç pazarlarını ise Irak, Suudi Arabistan, Libya, Almanya, Azerbaycan, Fransa, Türkmenistan, İngiltere, Birleşik Arap Emiklikleri, ABD olarak sıraladı. Hedef pazarların da ABD, Almanya, Fransa ve İngiltere olduğunu dile getiren Güleç, sözlerini şöyle sürdürdü: "204 noktaya ihracat gerçekleştiriyoruz. İhracatçı firma sayımız ise 10 bin. Suudi Arabistan'a ihracatımız da yüzde 2.7, İngiltere'ye yüzde 0,2, ABD'ye yüzde 0,3 yükseldi. Siyasi kriz yaşadığımız Rusya ise ilk 10'daki yerini kaybederken onun yerini Amerika Birleşik Devletleri aldı. Bu çok önemli bir gelişme. Bir kaç yıldır tohumlarını ektiğimiz adımlar filizlenmeye başladı. Gelecek yıllarda ABD ihracatımızın katlanarak artmasını bekliyoruz.

Rakiplerimize göre de üretim ihracat oranımız yüzde 34 ile çok aşağıda. Geçen yıl ise yüzde 36 idi. Oysa ki bu oran rakiplerimizden Romanya'da yüzde 93, Vietnam'da yüzde 89, Polonya'da yüzde 81, Meksika'da yüzde 80."

Türkiye'nin mobilyada ihracatını artırabilmesi için yapılması gerekenleri anlatan Ahmet Güleç, öncelikle etkili pazar ve müşteri analizi yapılması gerektiğini söyledi. Niş pazarların bulunup Türk mobilya sektörünün öyüksü ve potansiyelinin anlatılmasının önemine işaret eden Güleç, "Türkiye mobilya sektörünün potansiyelini Saloni Milano, Guanzhou, Şangay, Dubai, Köln, Bombay, High Point gibi fuarlarda dünyadaki partnerlerimize dostlarımıza anlatmaya devam edeceğiz. Dünyanın ikinci Avrupa'nın bir numaralı fuarı CNR İMOB'u konsept değişikliği ile yine büyük ihtişamla düzenleyeceğiz" dedi.

Türk mobilyasına güven ve talep artıyor

Türkiye mobilya sektöründeki ithalat rakamlarını da değerlendiren Ahmet Güleç, Türkiye'nin ithalatta 798 milyon dolardan 702 milyon dolara, 25'incilikten 28'inciliğe gerilediğini söyledi. "Bu veri iç pazarda Türk mobilyasına olan güven ve talebin artışını gösteriyor" diyen Güleç, ithalat yapılan ülkeleri de Çin, İtalya, Almanya, Polonya ve Romanya olarak sıraladı.

Tüketim rakamlarına değinen Ahmet Güleç, "Türkiye, dünyanın 15'inci tüketicisi. Tüketim 2016'da yüzde 4, 2017 yılında ise yüzde 3 büyüyecek" dedi. Kişi başına mobilya tüketiminde ise 65 dolardan 59 dolara düştüğünü kaydeden Güleç, oysa dünya ortalamasının 72 dolar olduğunu ifade etti.

Dünya'daki mobilya sektörünün durumu hakkında da konuşan Ahmet Güleç, ilk beş üreticiyi Çin, ABD, Almanya, İtalya ve Hindistan olarak sıraladı. İlk beş ihracatçı ülkenin ise Çin, Almanya, İtalya, Polonya ve Vietnam olduğunu söyleyen Güleç, dünya mobilya ticaretinin 2015 yılında 2014'e göre yüzde 3 düşüş göstererek 129 milyar dolar olarak gerçekleştiğini kaydetti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Mobilyada 2023 hedefi; 25 milyar dolar üretim, 10 milyar dolar ihracat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement