Modern Hububat Depolama Tesislerinin Temeli Atıldı - Son Dakika
Yerel

Modern Hububat Depolama Tesislerinin Temeli Atıldı

"Terörist saldırıları yapanlara karşı duracağız, sesimizi yükselteceğiz."

19.09.2012 16:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker,

"Terörist saldırıları yapanlara karşı duracağız, sesimizi yükselteceğiz. Bu bölgenin evlatları olarak en çok bize zarar verdiğini bileceğiz ve bunu haykıracağız" dedi.

Bakan Eker, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü'nce (TMO) Bismil'de yaptırılacak hububat depolama tesisinin temeli atma töreninde yaptığı konuşmada, bugün 13 ayrı yerde toplam 300 bin ton kapasiteli modern hububat depolama tesislerinin temelinin aynı anda atıldığını söyledi.

Dün Bingöl'de meydana gelen saldırıda şehit olan askerlerin acısını yaşadıklarını vurgulayan Eker, birilerinin Türkiye'nin sürekli değişip, gelişmesinden ve kalkınmasından rahatsız olduğunu bildirdi.

"Türkiye'nin büyümesine ve gelişmesine roketlerle saldıran, mayın patlatmak suretiyle bu gelişmeyi, bu kardeşliği sabote etmeye çalışanlar var" diyen Eker, şöyle konuştu:

"Terör örgütü bu saldırıları Kürt kardeşlerimizin özgürlük alanını geliştirmek için değil, kendi çıkarı ve taşeronluğunu yaptığı karanlık güçlerin çıkarı için yapıyor. Ama bütün bu saldırılara rağmen bölgedeki vatandaşlarımızın daha yüksek yüksek standartta, daha sivil ve daha demokratik bir yaşam geçirmesi için çabalarımızı sürdüreceğiz. Türkiye'nin ve bölgenin kalkınması için çalışmalarımıza hız vermeye devam edeceğiz. Onlar daha çok kan dökmek için saldırıyor. Biz de onlara inat umudu, barışı ve kardeşliği yaşatmaya çalışacağız. Onlara inat kalkınma hamlesini gerçekleştireceğiz. Bir yandan onlarla anlayacakları dilde mücadele ederken, diğer taraftan bütün vatandaşların meşru taleplerini dikkate alıp adımlar atacağız, reformlar yapmaya devam edeceğiz. Onlara kalkınma projeleri ile yatırımlarla onlara inat mücadelemizi sürdüreceğiz. Terörist saldırıları yapanlara karşı duracağız, sesimizi yükselteceğiz. Bu bölgenin evlatları olarak en çok bize zarar verdiğini bileceğiz ve bunu haykıracağız."

-"Onların istismar alanlarını ortadan kaldırıyoruz"

Bakan Eker, böyle bir dönemde Bismil'de böyle bir yatırımın temelinin atılmasının önemli olduğunu söyledi. Bu yıl yapımına başlanan Silvan Barajı'nın 2 milyon 500 bin dönüm araziyi, Dicle ve Kralkızı barajlarının ise 1.5 milyon dönüm araziyi sulayacağını kaydeden Eker, bu barajların tamamlanmasıyla bölgede tarımsal üretimde büyük artış olacağını dile getirdi.

Eker, bu gelişmelere bağlı olarak işsizlerin iş bulmasının birilerini rahatsız ettiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Çünkü istismar alanı ortadan kalkıyor. Tıpkı eskiden 'Kürtçe yasak, Kürtçe TV yok.' diye konuşanlar ne zaman ki biz bu yasağı kaldırdık, üniversitelerde de bununla ilgili bölümler açıldı, Bu defa bunlara saldırıyorlar, Kürtçe TV'de program yapanlara saldırıyorlar, Kürtçe televizyon izlenmesin istiyorlar. Çünkü onların istismar alanlarını ortadan kaldırıyoruz. Bölgede tarım ve hayvancılığın gelişmesi için büyük projeleri devreye koyduk. Bu bölgede seracılık çok gelişiyor. Diyarbakır'da 290 bin metrekare sera yapıldı. Artık bu seralar ihracat yapar duruma geldi. Bu yatırımlar sayesinde bölgede işsiz kalmayacak, başka bölgelerden insanlar gelip, burada iş bulacak. Ama birileri bunu engellemek için kurşun sıkıyor, mayın patlatarak, huzur bozmaya çalışıyor. Daha çok kan döküp, daha çok gözyaşına sebebiyet vermek suretiyle bu ülkenin evlatları arasında ihtilaf oluşturmaya çalışıyor. Ama binlerce yıldır bizleri bir arada tutan kardeşlik bağı, inanç bağı ve kültür bağı buna izin vermeyecek. Biz birlik ve kardeşliğimizi muhafaza edeceğiz. Barışa ve umuda inançla, sabırla, metanetimizi bozmadan sarılacak, acılarımızı yüreğimizi gömecek ve milletimiz için hayal ettiğimiz güzel geleceği birlikte inşa edeceğiz."

-6-7 milyon ton daha ilave depoya ihtiyaç var

TMO olarak üretilen ürünlerin daha iyi muhafaza edilmesi, muhafaza edilirken ürünün kayba uğramaması ve kalitesinin bozulmaması için modern depolar yaptırdıklarını anlatan Eker, "5 yıl içerisinde depo kapasitemize 1.5 milyon ton ilave kapasite kazandıracağız. 300 bin ton kapasiteli bu depolar son teknolojiye sahip olacak. Türkiye'de TMO'ya ait 4 milyon ton, özel sektöre ait ise 13 milyon ton depo var. Üretim kapasitemiz dolasıyla yaklaşık 6-7 milyon ton daha ilave depoya sahip olmamız gerekiyor. 5 yıllık süre içerisinde bunun 1.5 milyon tonunu yapacağız. Temelini atacığımız 300 bin ton kapasiteli bu depolar 2013'ün sonunda hizmete girecek" diye konuştu.

Diyarbakır Vali Vekili Mustafa Can ise il genelinde üretilen ürünün kalitesi ve çeşitliliğinde her geçen gün artış olduğunu bildirerek, bu yatırımın Diyarbakır için önemli olduğunu söyledi.

TMO Genel Müdürü Mesut Köse de bu depoları sadece kurumun kullanımı için değil piyasa gerekliliği oluştuğu zaman üreticiler, tüccarlar, sanayiciler, ihracatçılar ve lisanslı depoculuk şirketlerinin de bu depoları kullanabileceğini belirterek, "Amacımız TMO'ya değil Türkiye'ye depo kazandırmaktır" dedi.

Daha sonra Bakan Eker, Vali Vekili Can, AK Parti Diyarbakır Milletvekilleri Süleyman Hamzaoğulları, Oya Eronat ve Mine Lök Beyaz ile diğer davetliler birlikte tesisin temelini attı.

Muhabir: Özgür Ayaydın- Şaban Yılmaz

Yayıncı: Behçet Güngör - DİYARBAKIR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Modern Hububat Depolama Tesislerinin Temeli Atıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement