Mogherini-Lidegaard Görüşmesi - Son Dakika
Güncel

Mogherini-Lidegaard Görüşmesi

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Mogherini: "AB'nin dış politikasında tüm meselelerle aynı zamanda ve öncelikle yaklaşmalıyız, zor olacak biliyorum fakat gücümüzü küçümsemiyoruz" "Dünyadaki krizlerin en büyüğü Avrupa'nın etrafında.

20.11.2014 22:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, AB'nin dış politikasında öncelikler belirlemediklerini, zor olsa bile tüm meselelerle aynı zamanda ve öncelikle yaklaşmaları gerektiğini belirtti.

Somali Forumu için Kopenhag'da bulunan AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Danimarka Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard ile yemek yedi. Restoran çıkışında basına açıklama yapan ikili soruları yanıtladı.

Mogherini, Lidegaard ile yemekte Avrupa olarak yakından ilgilendikleri birçok konuyu konuşma fırsatı bulduklarını söyledi. Danimarka'nın rol oynayabileceği birçok dış ve güvenlik konuları bulunduğunu, özellikle Kuzey Kutbu bölgesini konuştuklarını belirten Mogherini, bu konuda Danimarka'nın AB'nin daha aktif olması için destekleyici bir rol oynayabileceğini bunda tüm Avrupalıların menfaati olduğunu kaydetti. Mogherini ayrıca enerji alanında ve iklim değişikliği meselesinde Danimarka'nın paylaşacağı tecrübelerine değindi.

Sadece Danimarka değil tüm AB ülkeleri için bugünün dünyasında tek bir ülke olarak başa çıkılabilecek sorun olmadığını vurgulayan Mogherini, AB dış politikasında aynı vizyon, aynı strateji ve güçlü koordinasyon ile sorunları güçlü şekilde karşılamalarının mümkün olduğunu bildirdi.

Avrupa için öncelikli dış konuların ne olduğu sorusu üzerine Mogherini, öncelikleri anlamak için başkentlere bu ziyaretleri yaptığını ancak bazı durumlarda Ukrayna, Ebola, bazı durumlarda Filistin, Suriye ve Libya'nın ya da göç konusunun öncelikli olarak karşılarına çıktığını belirtti. Mogherini, şunları söyledi:

"AB'nin dış politikasında bir öncelik seçme çabasına giremeyiz, tüm meselelerle aynı zamanda ve öncelikle yaklaşmalıyız zor olacak biliyorum fakat gücümüzü küçümsemiyoruz. Avrupa büyük ve çok güçlü, dünyanın geri kalanıyla en büyük ticaret ortağı ve en çok yardım edendir. Öncelik seçmek durumunda değiliz, doğuda olan batıyla güneyde olan kuzeyle de ilişkilidir."

-Ukrayna politikası

Danimarka Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard, AB'nin ekonomik, politik ve moral olarak güçlü olduğunu, Ukrayna konusunda da birlik olması gerektiğini söyledi.

Lidegaard'ın AB'nin ABD ile hareket etmesine ilişkin soruyu yanıtlaması esnasında söze giren Mogherini ise dünyanın 10 yıl öncesine göre çok daha karmaşık olduğunu ve AB ile ABD'nin daha fazla müttefik ve iş ortağı olduklarını ifade etti.

Avrupa'nın bölgesinde daha çok sorumluluk alması duygusunun ABD'de yaygın olduğuna inandığını belirten Mogherini, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün olduğu gibi çok daha karmaşık olan dünyada sorumlulukları paylaşmaya aynı yöndeki stratejilerimizi koordine etmeye ihtiyacımız var. Dünyadaki krizlerin en büyüğü Avrupa'nın etrafında. Ukrayna sorununda ABD ile rekabet değil koordinasyon halindeyiz, bu da herkes yardımcı oluyor. AB'nin politikaları uluslararası kuralları güçlendirme ve diyalog yönünde. Ukrayna sorununda Rusya çözümün bir parçası olabilir. Ukrayna gibi Suriye, Ortadoğu ve karşı karşıya olduğumuz diğer uluslararası meselelerde de Rusya'nın çözümün parçası olmasına ihtiyacımız var. Uluslararası toplum içinde yapıcı bir sorumluluk almaya dönmesi de Rusya'nın menfaatine olacaktır."

Mogherini, AB ülkelerinin ulusal menfaatlerinin birçok dış politika alanında birliğin menfaatleriyle paralel olduğunu da söyledi.

Somali Forumu

Kopenhag'da iki gün süren ve Somali yönetiminin geniş bir şekilde katıldığı foruma da değinen Mogherini, Somali'nin tüm Avrupa ve dünya için önemli olduğunu, AB'nin de Somali, Afrika Boynuzu ve Afrika ile ilgili olduğunu söyledi.

Somali'de durumun güç olduğuna değinen Mogherini, Somali Cumhurbaşkanı ile konuştuğunu ve buradaki toplantının yararlı olduğuna inandığını belirterek, "Onlara kendi yollarını seçmek zorunda olduklarını ancak bunun kapsamlı olması gerektiği mesajı verildi. Çözümleri, ülkeyi şeffaf ve demokratik çerçevede birleştirici yönde olmalı. Somali'nin ilerlemek durumunda olduğunu sanıyorum bu iki günde hissettiler. Kendi seçimlerini yapmaya ihtiyaçları var ve seçimlerinde bizim de desteğimize ihtiyaçları var. Biz onların bunu doğru yönde yapmalarını önemsiyoruz" diye konuştu. - Danimarka

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mogherini-Lidegaard Görüşmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • REFANSLI DÜŞMAN MELEK..........?: OSMANLI HACI'NIN HANIMINA SÖYLÜYORUM. . . . . ONA BUNA BAĞIRARAK OLAYLARI BİR YERE GETİRMEYİN. . . . İŞİN ÇÜNKÜ ÇILFI ÇIKTI. . . . OSMANLI HACI'DA SUÇLU. . . . HANIMI SUÇSUZ MU. . . . . . . . . . . . ? 5 0 Yanıtla
  • REFANSLI DÜŞMAN MELEK..........?: 20 YILDAN BERİ ATNI TERANE-AYNI HİKAYE-AYNI MASAL. . . . OSMANLIDA SUÇLU. . . . BAĞIRIP ÇAĞIRSANDA SUÇLUSUN O KADAR. . . . SENE 94 SENE 2014. . . . . . . . . . . . ? 1 0 Yanıtla

Advertisement