Moğolistan'da 23 Nisan'a Coşkulu Kutlama - Son Dakika
Güncel

Moğolistan'da 23 Nisan'a Coşkulu Kutlama

ULAN Moğolistan'ın başkenti Ulan Bator'da düzenlenen 3. Ulan Bator Türk Kültür Günleri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleriyle başladı.

22.04.2016 21:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ULAN Moğolistan'ın başkenti Ulan Bator'da düzenlenen 3. Ulan Bator Türk Kültür Günleri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleriyle başladı.

Türkiye'nin Ulan Bator Büyükelçiliği himayesinde düzenlenen 3. Türk Kültür Günleri etkinlikleri kapsamında ilk olarak, TBMM'nin 96. kuruluş yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle tören düzenlendi.

Türk büyükelçiliğindeki Atatürk büstü önünde düzenlenen törene büyükelçilik yetkilileri, TİKA'nın Ulan Batur Program Koordinatörü Veysel Çİftçi, başkentteki iki devlet okulu, Ulan Batur Uluslararası Okulu, Amerikan ve İngiliz Okulu'ndan Moğol ve Türk öğrencilerle öğretmenler katıldı.

Tören, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ve şehitlerin anısına saygı duruşunda bulunulması, ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Türkiye'nin Ulan Batur Büyükelçisi Murat Karagöz, Atatürk Anıtı'na çelenk koydu ve törene katılan çocuklarla "Türk-Moğol dostluğu" adına fidan dikti.

Karagöz daha sonra, kendisini ziyarete gelen öğrencilerle öğretmenlerini kabul etti ve 11. sınıf öğrencisi Yumçgmaa Atarbold'u sembolik olarak makam koltuğuna oturttu.

Moğol kız öğrenci Atarbold, elçilik koltuğunda, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutlayarak dünyada küresel barışın hakim olması için dünyanın eğitimli çocuklara ihtiyaç duyduğunu söyledi. Dünya çocuklarına seslenen Atarbold, "Dünyada barış için iyi bir eğitim almamız gerekiyor." diye konuştu. Atarbold, "Türk Büyükelçisi Sayın Ahmet Karagöz, beni makam koltuğuna oturttu. Bu fırsattan dolayı kendilerine çok teşekkür ediyorum. Burada bulunmaktan çok memnunum. 23 Nisan Çocuk Bayramı'nı ilk kez kutluyorum. Çok güzel bir bayram" diye konuştu.

"Türkler ve Moğollar, akraba milletler"

Büyükelçi Karagöz, ilk Türk devletinin bu topraklarda kurulduğunu anımsatarak, Türkiye ve Moğolistan halkları arasındaki tarihi bağları anlattı. "Türkler ve Moğollar, akraba milletlerdir" diyen Karagöz, "Tarihte ilk Türk devleti, bu topraklarda kurulmuş. Bunun en göze çarpanı Göktürk devletidir. Tarihte yollarımız birkaç kez kesişmiş. 1920'lerde Türkiye ile Moğolistan bağımsızlıklarını ilan etmiş ve 70 yıl boyunca birbirimizden uzak kalmışız." ifadesini kullandı.

Moğolistan'da Türkiye'ye büyük ilgi gösterildiğini belirten Karagöz, Moğolistan'da Türkiye'ye olan ilgiyi pekiştirmek amacıyla Türk Kültür Günleri'ni düzenlediklerini ifade etti.

Çocuk resim sergisi açıldı

Moğoli·stan Çocuk Sanat ve Yaratıcılık Merkezi·'nde 23 Nisan Bayramı etkinlikleri çerçevesinde Türkiye'nin Ulan Bator Büyükelçiliği tarafından düzenlenen "2050'de Benim Dünyam" ve "Moğol Çocuk Gözüyle Türkiye" konulu resim ve Moğolca ile İngilizce kompozisyon yarışmalarına katılan eserlerin sergisi açıldı.

Büyükelçilik tarafından açılan yarışmaya başkentteki iki devlet okulu, Ulan Batur Uluslararası Okulu, Amerikan ve İngiliz Okulundan öğrenciler katıldı. Yerel okul öğretmenlerinin jürilik yaptığı iki yarışmada yaklaşık 200 eser arasından en iyiler seçildi. Büyükelçilik binasında düzenlenen 23 Ni·san Ulusal Egemenli·k ve Çocuk Bayramı Resepsi·yonu'nda dereceye giren öğrencilere çeşitli hediyeler takdim edildi.

Bu arada, Moğoli·stan Çocuk Sanat ve Yaratıcılık Merkezi·'nde resim ve kompozisyon yarışmasına katılan öğrencilerin de iştirakiyle uluslararası çocuk festi·vali· düzenlendi. Renkli görüntülere sahne olan festivalde geleneksel kıyafetlere bürünmüş Moğol çocukların dansı ilgiyle izlendi.

Moğolistan'ın başkenti Ulan Bator'daki etkinlik, 29 Nisan'da sona erecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Moğolistan'da 23 Nisan'a Coşkulu Kutlama - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi
    06:57 İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından İstanbul'da beklenen sağanak yağmur etkisini göstermeye başladı. Sağanak yağış, D-100 Karayolu ve sahil yolunda sürücülere zor anlar yaşatırken, trafik yoğunluğu sabahın erken saatlerinde artmaya başladı.

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.


Advertisement