Moldova'da Gergin Bekleyiş - Son Dakika
Güncel

Moldova'da Gergin Bekleyiş

Moldova'da 20 Ocak'ta kurulan hükümetin istifa etmesi için muhalefetin tanıdığı sürenin dolmasının ardından muhalif güçler, eylemlerini sürdüreceklerini bildirdi.

28.01.2016 22:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Moldova'da 20 Ocak'ta kurulan hükümetin istifa etmesi için muhalefetin tanıdığı sürenin dolmasının ardından muhalif güçler, eylemlerini sürdüreceklerini bildirdi.

Başkent Kişinev'de parlamento binası önüne gelen muhalefet liderleri, ülke geneline yayılması planlanan protestolar konusunda alacakları tüm kararları yarın kamuoyuna duyuracaklarını söyledi.

Bizim Parti'nin (NP) lideri Renato Usatıy, bina önünde toplanan kalabalığa, protestocuların provokasyonlara alet olmamalarını belirterek, "Bundan sonraki eylemlerimizle ilgili tüm kararları yarın açıklayacağız" ifadesini kullandı.

Usatıy, bir soru üzerine "Yarından itibaren protestolarımız sözde 'akademik' seviyede olmayacak. Şarkılı, çiçekli, dövizli ve pankartlı gösterilerin zamanı geçti" dedi.

Moldova muhalefetinin bundan sonra eylemlerini çok daha kararlı bir şekilde organize edeceğini belirten Usatıy, "Yarın tam bir eylem hazırlığında olalım. Görünen o ki Moldovalı yöneticiler, oligarşiden izin almadan tuvalete bile gidemiyor. Durum böyleyse ülkeyi adeta ele geçiren oligarşi lideri Vladimir Plahotnuk'un yandaşları bizden nasibini alsın diyoruz" diye konuştu.

Muhalefet liderleri ayrıca, Moldova hükümetinin orduyu seferber ettiğini, olası protestolara karşı Ukrayna'dan zırhlı araç ve gaz bombası dahil olmak üzere her türlü desteği aldığını öne sürdü.

Alınacak önlemlerden korkmadıklarını ifade eden muhalefet liderleri, "Yarın saat 10.00'da Parlamento Başkanı Andrian Candu'yu buraya bekliyoruz. O gelmezse biz yanına gideriz" tehdidinde bulundu.

Moldova'daki siyasi gerilim

Moldova'da milletvekili seçimleri öncesinde Rusya'nın desteğini alan ve "Rusya ile birlikte" sloganıyla yola çıkan Sosyalist Parti öncülüğünde geçen hafta başlayan hükümet karşıtı eylemler, hükümeti tehdit boyutuna ulaşmıştı.

Ülkede 30 Kasım 2014'te yapılan milletvekili seçimlerinde Rusya yanlısı Sosyalist Parti birinci çıkmış ancak hükümeti kurmayı başaran taraf Avrupa yanlısı sağ partiler olmuştu. Bunun üzerine muhalefet, yolsuzluk ve ekonomik sıkıntıları gerekçe göstererek hükümet karşıtı protestoları başlatmıştı. Göstericiler sürekli sokağa dökülerek yaptıkları eylemlerle sağ partilere ve Cumhurbaşkanı Nicolae Timofti'ye baskı kurmaya başlamıştı.

Sağ partilerin ocak ayının başından itibaren yaptığı uzun görüşmeler sonrasında, ülkeyi ekonomik olarak sıkıntılardan kurtaracağını ve yolsuzlukları temizleyeceğini bildiren Demokrat Partili Pavel Filip'in başbakanlığı parlamentoda onaylanmıştı. Parlamento önündeki gösteriler nedeniyle Filip hükümeti gizlice yemin ederek görevine başlamıştı.

20 Ocak gecesi önce parlamento binası önünde binlerce kişiyi toplayan Haysiyet ve Gerçek Platformu ile Rusya yanlısı muhalefet üç gün boyunca hükümet karşıtı gösteriler yaparak, hükümetin istifası ve erken seçim taleplerine, "Cumhurbaşkanının doğrudan halk tarafından seçilmesini" de eklemişti.

Pazar günü yapılan son mitingde ise muhalefet, taleplerin yerine getirilmesi için hükümete bugün TSİ 17.00'ye kadar süre vermiş, taleplerinin karşılanmaması halinde, Kişinev'e giren karayolları ve demiryollarını kapatma ve havaalanında uçuşları engelleme tehdidinde bulunmuştu.

Diğer yandan Moldova Başbakanı Pavel Filip, günlerdir hükümetin istifası ve erken seçim talebiyle gösteri yapan muhalefete tepki göstererek, istifa etmesinin söz konusu olmadığını ve görevi bırakmasının ülkeyi daha derin sosyal ve ekonomik krize sürükleyeceğini söylemişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Moldova'da Gergin Bekleyiş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement