Moldova'daki Gerginlik - Muhalefet, Ortak Eylem Planı İçin Harekete Geçti - Son Dakika
Güncel

Moldova'daki Gerginlik - Muhalefet, Ortak Eylem Planı İçin Harekete Geçti

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: Muhalefetteki Sosyalist Parti'nin lideri İgor Dodon'un açıklaması Parlamento ve Başbakanlığın önündeki çadırlar Jolly Alon Hoteli'nde 2'nci Sivil Forumu toplantısı için son hazırlıklar Muhalefet iderlerin konuşmaları Moldova'daki gerginlik Muhalefet, ortak eylem planı için harekete geçti Moldova'da 20 Ocak'ta kurulan hükümete istifa etmesi için tanınan sürenin dün dolmasının ardından muhalefet, talepleri konusunda ortak eylem planı için harekete geçti.

29.01.2016 22:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Muhalefetteki Sosyalist Parti'nin lideri İgor Dodon'un açıklaması

Parlamento ve Başbakanlığın önündeki çadırlar

Jolly Alon Hoteli'nde 2'nci Sivil Forumu toplantısı için son hazırlıklar

Muhalefet iderlerin konuşmaları Moldova'daki gerginlik

Muhalefet, ortak eylem planı için harekete geçti

Moldova'da 20 Ocak'ta kurulan hükümete istifa etmesi için tanınan sürenin dün dolmasının ardından muhalefet, talepleri konusunda ortak eylem planı için harekete geçti.

Başkent Kişinev'de Jolly Alon Oteli'nde basın mensupları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelen muhalefet liderleri Andrey Nıstase, İgor Dodon ve Renate Usatıy, talepleri için ortak bir eylem planı hazırlamak amacıyla 4 gün çalışılması konusunda uzlaşmaya vardı.

İkinci Sivil Forumu olarak adlandırılan toplantıdan sonra basına yapılan açıklamada, bu süreçte sivil toplum kuruluşları ve çeşitli sektörlerin temsilcilerinin görüşlerinin de değerlendirileceği ve eylem planının 2 Şubat'da Moldova hükümetine iletileceği bildirildi.

Sosyalist Parti lideri İgor Dodon, "Çok sayıda somut talep aldık. Bunları tek bir belgeye sığdırmak için biraz zamana ihtiyacımız olacak" ifadesini kullandı. Dodon, vatandaşlara da sağduyulu ve sabırlı davranmaları çağrısında bulundu.

Moldova'daki siyasi gerilim

Moldova'da milletvekili seçimleri öncesinde Rusya'nın desteğini alan ve "Rusya ile birlikte" sloganıyla yola çıkan Sosyalist Parti öncülüğünde geçen hafta başlayan hükümet karşıtı eylemler, hükümeti tehdit boyutuna ulaşmıştı.

Ülkede 30 Kasım 2014'te yapılan milletvekili seçimlerinde Rusya yanlısı Sosyalist Parti birinci çıkmış ancak hükümeti kurmayı başaran taraf Avrupa yanlısı sağ partiler olmuştu. Bunun üzerine muhalefet, yolsuzluk ve ekonomik sıkıntıları gerekçe göstererek hükümet karşıtı protestoları başlatmıştı. Göstericiler sürekli sokağa dökülerek yaptıkları eylemlerle sağ partiler ve Cumhurbaşkanı Nicolae Timofti üzerinde baskı kurmaya başlamıştı.

Sağ partilerin 2016 başından itibaren yürüttüğü görüşmelerde, ülkeyi ekonomik sıkıntılardan kurtarmayı ve yolsuzluğu bitirmeyi taahhüt eden Demokrat Partili Pavel Filip'in kurduğu hükümet parlamentoda onaylanmıştı. Parlamento önündeki gösteriler nedeniyle Filip hükümeti gizlice yemin ederek görevine başlamıştı.

Hükümetin istifası ve seçime gidilmesi için 20 Ocak'ta parlamento binası önünde binlerce kişiyi toplayan Haysiyet ve Gerçek Platformu ile Rusya yanlısı muhalefet üç gün boyunca hükümet karşıtı gösteriler yaparak, taleplerine, cumhurbaşkanının doğrudan halk tarafından seçilmesini de eklemişti.

Pazar günü yapılan son mitingde ise muhalefet, taleplerinin yerine getirilmesi için hükümete dün TSİ 17.00'ye kadar süre vermiş, isteklerinin karşılanmaması halinde, Kişinev'e giren karayolları ve demiryollarını kapatma ve havaalanında uçuşları engelleme tehdidinde bulunmuştu.

Diğer yandan Moldova Başbakanı Pavel Filip, muhalefete tepki göstererek, istifa etmesinin söz konusu olmadığını ve görevi bırakmasının ülkeyi daha derin sos

Moldova\'daki Gerginlik - Muhalefet, Ortak Eylem Planı İçin Harekete Geçti
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Moldova'daki Gerginlik - Muhalefet, Ortak Eylem Planı İçin Harekete Geçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement