Moody's'in Açıklamaları Kur Üzerinde Kısa Vadeli Dalgalanma Yaratabilir" - Son Dakika
Güncel

Moody's'in Açıklamaları Kur Üzerinde Kısa Vadeli Dalgalanma Yaratabilir"

Destek Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı İnci Özbek, "Piyasaların oldukça olumsuz bir tablo çizdiği dönemlerde kredi notuna dokunmayan Moody's'in negatif görünümde izlediği notu indireceğini düşünmüyoruz.

04.04.2016 11:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Destek Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı İnci Özbek, "Piyasaların oldukça olumsuz bir tablo çizdiği dönemlerde kredi notuna dokunmayan Moody's'in negatif görünümde izlediği notu indireceğini düşünmüyoruz. Moody's'den gelebilecek olumlu veya olumsuz açıklamalar kur üzerinde kısa vadeli dalgalanma yaratabilir" ifadelerini kullandı.

Ekonomiye ilişkin haftanın öne çıkan gelişmelerini değerlendiren Özbek, yılın ikinci çeyreğine girilmesiyle birlikte yatırımcıları yeni ve önemli verilerin beklediğini dile getirdi. Finansal piyasalar tarafında olumlu olarak değerlendirilebilecek bir dönemin geride bırakıldığını bildiren Özbek, şunları kaydetti:

"Dolar dünyada değer kaybederken, altın fiyatları yükseldi, Türk Lirası dahil gelişmekte olan ülke para birimleri güç kazandı. Yeni haftanın ilk verisi enflasyon oldu. Mart ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), gıda fiyatlarında düşüşün etkisiyle aylık bazda yüzde 0,04 düştü, yıllık TÜFE yüzde 7,96 oldu. Son Para Politikası Kurulu (PPK) Özetlerinde işlenmemiş gıda ve enerji enflasyonunda düşüşün süreceği beklentisine yer verilmişti. Veri, TL'yi ve borsayı destekledi. Dolar/TL'de düşüşlerin sürmesi içinse 2,8140'ın aşağı yönlü kırılması gerekiyor.

Şubat ayının enflasyonu da tahminlerin altında kalmış, TCMB mart toplantısında faiz koridorunun üst bandında indirim yapmıştı. Bu ayın 19'unda TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın görev süresi doluyor. PPK Toplantısı ise 20 Nisan tarihinde gerçekleşecek. Yeni başkanın kim olacağına dair belirsizlik devam ederken, bu veri sonrası TCMB'nin geçen ay başlattığı sadeleştirme sürecinin devam etmesi mümkün görünüyor. Nisan toplantısında koridorun üst bandında bir indirim daha olabilir."

Özbek, geçen haftayı yüzde 10'un hemen altında tamamlayan gösterge tahvil faizini yakından izlediklerini belirterek, enflasyon verisinin düşük gelmesine karşın 2 yıllık tahvilin faizinin yatay seyrettiğini ifade etti.

Tahvil faizinde yıl başından bu yana etkili olan yüzde 8'lik düşüşün, bankacılık sektörü hisselerini ve dolayısı ile BİST100 endeksini desteklediğine işaret eden Özbek, "Geçen hafta, haftalık bazda yükselen borsada 80 bin seviyesinin korunması yükselişin devamı için önemli. Borsada izlediğimiz ilk önemli direnç seviyesi de 83 bin 500" değerlendirmesinde bulundu.

-"Moody's'in negatif görünümde izlediği notu indireceğini düşünmüyoruz"

Cuma günü şubat ayı Sanayi Üretim Endeksi'nin açıklanacağını hatırlatan Özbek, şu açıklamalarda bulundu:

"Büyümenin öncü göstergesi ocak ayında aylık yüzde 1, yıllık yüzde 5,6 oranında artmıştı. Veri, geçen hafta açıklanan ve olumlu gelen büyüme tablosunun bu yılın başında devam edip etmediği açısından önemli bir gösterge olacak ve son aylarda olduğu gibi olumlu bir tabloya işaret ederse bu Türk Lirası'nı ve borsayı destekleyecektir. Haftanın son işlem günündeki bir diğer gelişme Moody's'in Türkiye için kredi notu değerlendirmesi olacak. Türkiye'nin bu kurum tarafından notu Baa3 seviyesinde. Piyasaların oldukça olumsuz bir tablo çizdiği dönemlerde kredi notuna dokunmayan Moody's'in negatif görünümde izlediği notu indireceğini düşünmüyoruz. Moody's'den gelebilecek olumlu veya olumsuz açıklamalar kur üzerinde kısa vadeli dalgalanma yaratabilir.

Piyasaların yönü açısından küresel veriler ve gelişmeleri izlemeye devam ediyoruz. Bu hafta Avro Bölgesi'nde açıklanacak enflasyon, işsizlik ve Satın Alma Müdürü (PMI) Endeksleri Avrupa Merkez Bankası'nın adımlarını etkileyebileceği gibi, avro üzerinde etki yaratabilir. ABD'de Çarşamba günü Fed'in son toplantısının tutanakları yayımlanacak. Son dönemde yapılan güvercin açıklamaların tutanaklarda da yer bulması dolar üzerindeki baskının sürmesine, TL'nin de aralarında olduğu gelişen ülke para birimlerinin güçlenmeye devam etmesine neden olabilir. Bu arada hafta içinde Fed Başkanı Yellen eski başkanlar Bernanke, Greenspan ve Volcker ile ilk kez basın karşısında biraraya gelecek."

-" İran'ın petrol üretimini dondurma konusundaki sürece katılması beklenmiyor"

Özbek, üretim dondurma haberleri ile yılın ilk çeyreğini yükselişle tamamlayan petrol fiyatları açısından, hafta boyunca açıklanacak olan stok ve sondaj kuyusu verilerinin yakından izlenmesi gerektiğini bildirdi.

17 Nisan'da gerçekleşmesi beklenen Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi ve OPEC dışı petrol üreticilerinin üretimi dondurma konusunu değerlendireceği toplantı yaklaşırken bu hafta gelebilecek açıklamaları yakından takip edeceklerini vurgulayan Özbek, "İran'ın bu sürece katılması beklenmiyor ama merak edilen, bu kararın İran olmadan alınıp alınamayacağı olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Özbek, "Tarım Dışı istihdam verisi ile geçen hafta değer kaybeden altın fiyatları yeni haftaya da zayıf başlıyor. Bugün ABD'de açıklanacak olan fabrika sipariş verisi altın fiyatları üzerinde etkili olabilir. Teknik olarak bin 208 seviyesini iki kez test eden altında bu seviyenin aşılması ile bin 230 direnç seviyeleri gündeme gelebilir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Moody's'in Açıklamaları Kur Üzerinde Kısa Vadeli Dalgalanma Yaratabilir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ümraniye'de İş Yerinde Çıkan Yangın İtfaiye Tarafından Söndürüldü
    00:47 Ümraniye'de İş Yerinde Çıkan Yangın İtfaiye Tarafından Söndürüldü

    Ümraniye Yamanevler Mahallesi'nde bir iş yerinde çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kontrol altına alındı. Yangının çıkış sebebi olarak elektrik kontağı gösterildi. İtfaiye ekipleri yangının söndürülmesinin ardından soğutma çalışmalarına başladı.

  • Anadolu Efes, Baskonia Vitoria-Gasteiz'i mağlup etti
    00:43 Anadolu Efes, Baskonia Vitoria-Gasteiz'i mağlup etti

    Anadolu Efes Erkek Basketbol Takımı, THY Avrupa Ligi 32. hafta müsabakasında deplasmanda İspanya temsilcisi Baskonia Vitoria-Gasteiz'i 97-76 yenerek galibiyet elde etti. Anadolu Efes, ligdeki konumunu 10. sıraya yükseltirken, Baskonia Vitoria-Gasteiz ise 9. sırada kaldı.

  • İzmir'de Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen göçmenler kurtarıldı
    00:42 İzmir'de Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen göçmenler kurtarıldı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında, Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen can salı içerisindeki 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen, Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarıldı. Yasa dışı yollarla yurt dışına çıkmak isteyen lastik bot içerisindeki 2 düzensiz göçmen ise yine Sahil Güvenlik ekipleri tarafından yakalandı. Kurtarılan göçmenler sağlık kontrolleri ve işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğü Geri Gönderme Merkezine sevk edildi.

  • Burdur'da Çeşme Kavgası: 1 Kişi Bıçaklandı
    00:39 Burdur'da Çeşme Kavgası: 1 Kişi Bıçaklandı

    Burdur'un Çendik Köyü'nde, köy çeşmesinden su doldurma sırası nedeniyle çıkan tartışma sonucunda bir kişi bıçaklanarak ağır yaralandı. Olayın ardından yaralı, Burdur Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı ve hayati tehlikesi bulunması üzerine Isparta Şehir Hastanesi'ne sevk edildi. Polis ve jandarma ekipleri, olay yerinden kaçan şüpheliyi yakalamak için çalışma başlattı.

  • İstanbul'da boşanma aşamasındaki kadın eşi tarafından bıçaklanarak öldürüldü
    00:39 İstanbul'da boşanma aşamasındaki kadın eşi tarafından bıçaklanarak öldürüldü

    İstanbul'da boşanma aşamasındaki eşi tarafından bıçaklanarak öldürülen kadının cenazesi, Samsun'un Asarcık ilçesinde defnedilecek. Silivri'de yaşanan olayda, Osman Ö. ile eşi Emine Ö. arasında çıkan tartışma kavgaya dönüşmüş, Osman Ö. eşini bıçaklayarak kaçmıştı. Emine Ö. ise hastaneye kaldırılsa da kurtarılamamıştı. Şüpheli Osman Ö. ise polis tarafından yakalanmıştı.

  • Hatay'da çöplük alanda çıkan yangın paniğe neden oldu
    00:38 Hatay'da çöplük alanda çıkan yangın paniğe neden oldu

    Hatay'ın Antakya ilçesinde bulunan çöplük alanda çıkan yangın, kısa sürede büyüyerek dumanların gökyüzünü kaplamasına neden oldu. Hatay Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri yangına müdahale ederek söndürdü.

  • Türkan Şoray'dan Kadir İnanır'a Geçmiş Olsun Dileği
    00:35 Türkan Şoray'dan Kadir İnanır'a Geçmiş Olsun Dileği

    Yeşilçam'ın 'Sultan'ı Türkan Şoray, eski rol arkadaşı Kadir İnanır'ın hastaneye kaldırılmasının ardından geçmiş olsun dileklerini iletti. İnanır'ın sağ tarafının felç olduğu tespit edilmişti.

  • HRW: Rus güvenlik şirketi Wagner, Mali'de sivilleri hedef alıyor
    00:35 HRW: Rus güvenlik şirketi Wagner, Mali'de sivilleri hedef alıyor

    İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Rus güvenlik şirketi Wagner'in Aralık 2023'ten bu yana Mali ordusuyla sivilleri hedef aldığını öne sürdü. HRW tarafından yayınlanan raporda, Wagner'in Mali'de sivilleri hedef aldığına dikkat çekildi. Raporda, Aralık 2023'ten bu yana Rus güvenlik şirketi Wagner ile Mali ordusunun, ülkenin orta ve kuzey bölgelerinde aralarında çocukların da bulunduğu, çok sayıda sivilin ölümüne neden olduğu belirtildi.

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü coşkuyla kutladı
    00:34 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü coşkuyla kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz olarak sahnelediği 8 oyunla tüm sahnelerinde coşku ile kutladı. Uluslararası bildiri Norveçli yazar Jon Fosse tarafından kaleme alınırken, ulusal bildiri Tamer Levent tarafından yazıldı. Tiyatro, sanatın barış olduğunu vurgulayan bir platform olarak ön plana çıktı.

  • Epic Games Store, 28 Mart'ta ücretsiz olarak Islets adlı macera oyununu dağıtıyor
    00:34 Epic Games Store, 28 Mart'ta ücretsiz olarak Islets adlı macera oyununu dağıtıyor

    Epic Games Store, her hafta ücretsiz oyun dağıtmaya devam ediyor. Bu hafta Islets adlı macera oyununu ücretsiz olarak sunan platform, kullanıcılarına yeni bir deneyim yaşatmayı hedefliyor. Oyun, 4 Nisan 18.00'e kadar kütüphaneye eklenebilir.

  • Hakan Peker, evlilikleri ve özel ilişkileri hakkında samimi itiraflarda bulundu
    00:34 Hakan Peker, evlilikleri ve özel ilişkileri hakkında samimi itiraflarda bulundu

    Ünlü şarkıcı Hakan Peker, bir televizyon programında üç kez evlenip boşandıktan sonra yaşadığı deneyimleri paylaşarak, 'Sevgi Yedeklemesi' olarak adlandırdığı bir durumu fark ettiğini açıkladı. Peker, psikolojik olarak travma yaşayan insanların birden fazla ilişkiyi aynı anda sürdürme eğiliminde olabileceğini ve bunun arkasında derin duygusal nedenlerin yattığını belirtti. Ayrıca programda, Hakan Peker'in belediye başkanlığı adaylığına hazırlık süreci ve siyasete giriş kararı da konuşuldu.


Advertisement