Motosiklet Fiyatına Kehribar Tespih - Son Dakika
Yerel

Motosiklet Fiyatına Kehribar Tespih

Hadi Şengül - Kütahya'da "tespih borsası" olarak adlandırılan kahvehanede, Osmanlı döneminden kalma kehribar tespihler, ortalama motosiklet bedellerine eş değer olarak 1500 ile 5 bin lira arasında değişen fiyatlardan alıcı buluyor.

05.02.2012 12:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hadi Şengül - Kütahya'da "tespih borsası" olarak adlandırılan kahvehanede, Osmanlı döneminden kalma kehribar tespihler, ortalama motosiklet bedellerine eş değer olarak 1500 ile 5 bin lira arasında değişen fiyatlardan alıcı buluyor.

Tarihi yapılardan oluşan iş yerlerinin bulunduğu Ulu Cami Caddesi'ndeki kahvehanenin müdavimleri, tespihe ilgi duyanlardan oluşuyor.

Kimileri koleksiyoncu olan çeşitli sosyal statülere sahip kişiler, tezgah olarak kullanılan masalardaki tespihleri inceleyerek satıcılarıyla uzun süren pazarlıklara girişiyor.

Kehribar, katalin, Oltu taşı olmak üzere 100'ü aşkın tespih türü bulunan kahvehane, yıllardır kentte "tespih borsası" olarak hizmet veriyor. Hatta çevre illerden bazı meraklılar, buraya tespih almaya geliyor.

Kahvehanenin müdavimlerinden Müslüm Aygün (77), AA muhabirine, genellikle kehribardan üretilmiş antika değeri bulunan tespihlerin yüksek fiyattan alıcı bulduğunu söyledi.

Osmanlı döneminden kalma antika kehribar tespihlerin fiyatlarının 1500 lirayla 5 bin lira arasında değiştiğini belirten Aygün, şöyle konuştu:

"Kehribarın en pahalısı, Alman sıkması diye bildiğimiz türüdür. Gerçek kehribarın rengi, limon veya yumurta sarısı olmalıdır. Kehribar denilen tespihin gerçek olup olmadığını, zımpara testiyle anlarız. Bu yöntem tespihe zarar vermez. En ince zımparaya tespihin tanesini bastırmadan kısa süre sürtüp çıkan renge bakarız. Zımparada kalan renk kırmızı ile kahverengi karışımıysa gerçek, morumsu, kırmızı veya beyaz, sarı, yeşil gibi açık renk tonlarındaysa sahtedir. Kehribar, çam ağacı reçinesinin milyonlarca yılda fosilleşmesiyle oluşur. Bu yüzden pahalıdır."

Aygün, "katalin" diye bilinen tespih türünün de pahalı olduğuna işaret ederek, 1970 yılından bu yana Türkiye'de kehribar veya katalin tespih üretilmediğini savundu.

Celil Güray (66) ise 35 yıldır tespihlerle ilgilendiğini anlatarak,

"Tespihlerin kalitelisi olduğu gibi kalitesiz olanları da var. Buraya tespih meraklıları toplanır. Arz talep dengesine göre tespihlerin borsası oluşur" dedi.

Tespih çekmenin bir el alışkanlığı olduğunu, kimilerinin bu alışkanlıktan vazgeçemediğini dile getiren Güray, kehribardan yapılmış tespih ve takıların strese iyi geldiğini ifade etti.

(HŞ-SDT-DA- - KÜTAHYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Motosiklet Fiyatına Kehribar Tespih - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement