Mozaiklerin Üstü Ödeneksizlikten Kapatıldı! - Son Dakika
Yerel

Mozaiklerin Üstü Ödeneksizlikten Kapatıldı!

Mozaiklerin Üstü Ödeneksizlikten Kapatıldı!

Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde alt yapı çalışmaları sırasında bulunan mozaiklerin üstü ödenek eksikliğinden dolayı kapatıldı.

11.06.2014 13:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Viranşehir'de kanalizasyon çalışmalarında ortaya çıkan mozaikler, Şanlıurfa Müzesi yetkililerinin incelemesi ve araştırma yapılabilmesi için bakanlığa yazı yazacaklarını, çıkacak ödenekten sonra gerekli çalışmanın başlatılacağını belirterek mozaiklerin üstünün kapatılmasına karar verdiler.

Viranşehir'de 6 Haziranda Şanlıurfa Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü'ne (ŞUSKİ) bağlı ekipler Fevzi Şıhanloğlu Caddesi üzerinde içme suyu şebekesi için kazı çalışmaları başlattı.

Viranşehir Belediyesi'nden alınan bilgiye göre; yapılan kazı çalışmaları sırasında mozaik olduğu belirtilen tarihi yapılara rastlandı. İş makinelerinin kısmen zarar verdiği tarihi dokular fark edilince çalışmalar durduruldu. Ardından tarihi dokunun çıktığı alana güvenlik şeridi çekildi. Konu ile ilgili açıklama yapan Viranşehir Belediyesi Arkeologu Şebnem Altan, ŞUSKİ gözetiminde içme suyu bağlantısı için yapılan kazıda cadde kotundan -1.40 cm de in situ halinde mozaik kalıntısına rastlandığını belirtti. Altan, durumu haber alır almaz olay yerine gelerek kazı çalışmasını durdurduklarını, gerekli güvenlik önlemlerini aldıktan sonra 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu hükümlerine göre emniyet güçlerine ve müze müdürlüğüne haber verdiklerini sözlerine ekledi. Arkeolog Altan: "Belediye olarak bizim kazı yapma yetkimiz olmadığı için müdahale edemedik. Müze müdürlüğünden alınan bilgiler doğrultusunda mozaiklerin üzerini koruma amaçlı olarak kapattık. Yaptığımız ilk incelemelere göre geometrik desenli taban mozaiği olduğunu söylemek mümkün. Mozaiklerin tarihlendirilmesi için daha geniş çaplı bir kazı yapılması gerekiyor. Müze müdürlüğünce yapılacak olan kurtarma kazısı neticesinde daha sağlıklı bir bilgiye ulaşacağız" Dedi.

MOZAİKLERİN ÜSTÜ KAPATILDI

Urfa müze yetkililerinin kazının yapıldığı yerde yaptıkları incelemelerin ardından, müze yetkilileri burada inceleme ve araştırma yapılabilmesi için bakanlığa yazı yazacaklarını ve çıkacak ödenekten sonra burada çalışma yapabileceklerini belirterek, mozaiklerin üstünün kapatılmasını uygun gördüler.
Viranşehir'de daha önce buna benzer mozaikler Yolbilen (Hivdemal) köyünde çıkmış, müze yetkilileri mozaikleri Urfa müzesine taşımıştı.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Mozaiklerin Üstü Ödeneksizlikten Kapatıldı! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement