Mtso, Dış Ticaret ve Lojistikte Türkiye'nin İlk 'Personel Sınav ve Belgelendirme Merkezi'ni Kuruyor - Son Dakika
Ekonomi

Mtso, Dış Ticaret ve Lojistikte Türkiye'nin İlk 'Personel Sınav ve Belgelendirme Merkezi'ni Kuruyor

Mtso, Dış Ticaret ve Lojistikte Türkiye\'nin İlk \'Personel Sınav ve Belgelendirme Merkezi\'ni Kuruyor

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), dış ticaret ve lojistikte Türkiye’nin ilk ‘Personel Sınav ve Belgelendirme Merkezi’ni kuracak.

07.10.2016 14:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), dış ticaret ve lojistikte Türkiye'nin ilk 'Personel Sınav ve Belgelendirme Merkezi'ni kuracak. Türkiye ve AB tarafından 174 bin Avro hibe bütçeyle finanse edilen, ülke genelinde kabul edilen 14 projeden biri olan 'MTSO Personel Belgelendirme Merkezi Kurulumu ve İşletilmesi Projesi' ile dış ticaret ve lojistik alanında 5 yeterlilik ve 1 ulusal meslek standardı oluşturulacak.

Türkiye'de ilk kez MTSO çatısı altında kurulacak 'MTSO Personel Sınav ve Belgelendirme Merkezi'nde dış ticaret ve lojistik alanında personel sınav ve belgelendirme hizmeti verilecek. Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) akreditasyonu ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) yetkilendirmesi ile kurulacak 'MTSO Personel Sınav ve Belgelendirme Merkezi' tarafından yapılan sınavlarda başarılı olan katılımcılara verilecek 'Mesleki Yeterlilik Belgesi', tüm Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde geçerli olacak. MTSO çatısı altında 18 ay sonunda uluslararası akreditasyonu ve MYK tarafından yetkilendirilen Personel Sınav ve Belgelendirme Merkezi hizmete girecek. Proje kapsamında, dış ticaret sorumlusu, dış ticaret elemanı, uluslar arası ticaret uzmanı, lojistik operasyon yöneticisi, lojistik operasyon sorumlusu meslek dalları için personel sınav ve belgelendirme hizmeti verilecek.

Projenin tanıtımı, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Başkan Yardımcısı Metin Karaman, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Mersin Milli Eğitim İl Müdürü Adem Koca, İŞKUR İl Müdürü Mustafa Kutlu, SGK İl Müdür Vekili Suat Turanlı ve sektör temsilcilerinin katılımıyla Divan Otel'de yapıldı.

"Odamız, dış ticaret ve lojistik sektörüne yönelik 5 adet Ulusal Yeterlilik ve 1 adet Ulusal Meslek Standardı hazırlayacak"

Toplantının açılışında konuşan MTSO Başkanı Aşut, içinde bulunduğumuz çağa uyum için hayat boyu öğrenmenin kaçınılmaz olduğunu, hayat boyu öğrenme için toplumun beklentileri ve uluslararası uygulamalar dikkate alınarak eğitim ve istihdam politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Mesleki standart ve yeterlilik sistemlerinin yeniden yapılandırılmasının her ülkenin ulusal öncelikleri arasında yer aldığına dikkat çeken Aşut, "Bu nedenle, mesleki standart ve yeterlilik sistemi ile eğitim ve öğretim sisteminin kalitesini artıracak, istihdam ve eğitim arasındaki ilişkiyi güçlendirecek bir ulusal yeterlilik çerçevesi oluşturulması ülkemizin de önemli öncelikleri arasında yer almaktadır" dedi.

Bu öncelikler için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı'nda proje çağrısı yayınlandığını belirten Aşut, "Proje çağrısı ile ülkemizde mesleki standart ve yeterlilik sisteminin güçlendirilmesi, yeni meslek dallarında yeterlilik ve standartların hazırlanması, personel sınav ve belgelendirme merkezlerinin kurulumunun sağlanması ve her şeyden önemlisi, 'Mesleki Yeterlilik' kavramının bilinirliğinin arttırılması hedeflenmiştir. Bu hedeflere yönelik olarak MTSO Projeler Müdürlüğümüz, VOC-Test Merkezleri-2 Hibe Programı kapsamında 'MTSO Personel Belgelendirme Merkezi Kurulumu ve İşletilmesi' adı ile bir proje sunmuş ve değerlendirmeler sonucunda Türkiye genelinde kabul edilen 14 projeden biri olmuştur. 18 ay sürecek proje ile odamız, ilimiz için büyük önem taşıyan dış ticaret ve lojistik sektörüne yönelik 5 adet Ulusal Yeterlilik ve 1 adet Ulusal Meslek Standardı hazırlayacak, TÜRKAK tarafından akredite edilmiş ve MYK tarafından yetkilendirilmiş 'Personel Sınav ve Belgelendirme Merkezi' kurarak Mersin'den tüm Türkiye'ye hizmet verecektir" diye konuştu.

"Belgeler AB ülkelerinde de geçerli olacak"

Personel Sınav ve Belgelendirme Merkezi tarafından yapılan sınavlarda başarılı olan katılımcılara verilecek olan 'Mesleki Yeterlilik Belgesi'nin tüm AB ülkelerinde geçerliliği olacağına da işaret eden Aşut, "Uluslararası alanda iş arayanlar sahip oldukları diplomalarının yanı sıra mesleki yeterliliğini kanıtlayacak uluslararası geçerliği olan bir belgeye de sahip olacaktır" ifadelerini kullandı.

Karaman: "Ulusal meslek standartları, ilgili tüm görüşler alındıktan sonra ortaya çıkıyor"

MYK Başkan Yardımcısı Metin Karaman ise kurumun, ulusal yeterlilik sistemi kapsamında iş piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda bireylerin nasıl bir ölçme, değerlendirme ve belgelendirme sürecinden geçeceğini tanımlayan ulusal yeterliliklerin belirlenmesine öncülük ettiğini, yetkilendirdiği belgelendirme kuruluşları aracılığıyla kalite güvencesi temin edilmiş şeffaf bir sınav ve belgelendirme sistemi sağlayarak bireylerin niteliklerini ispat edebilmelerine imkan tanıdığını anlattı. Hazırlanan ulusal meslek standartları ve ulusal yeterliliklerinin, MYK'nın tek başına oluşturduğu bir unsur olmadığının altını çizen Karaman, MTSO'nun projesini örnek vererek, "Proje sonucu ortaya çıkan dış ticaret elemanı, uluslararası dış ticaret uzmanı, dış ticaret sorumlusu gibi meslek standartları, MTSO'nun koordinesinde ilgili alanlardan, taraflardan gerekli görüşler alındıktan sonra ticaret sektör komitemizde tüm görüşlerden ve süzgeçten geçtikten sonra ulusal meslek standardı haline geliyor" şeklinde konuştu.

MYK'nın ana hedeflerini, hazırlanan meslek standartları ve yeterliliklerinin eğitim müfredatlarına yansıtılması ve eğitim-istihdam ilişkisinin kurulması olarak sıralayan Karaman, eğitimle iş gücü arasındaki ihtiyacın sağlanması için ulusal meslek standartlarının eğitim müfredatlarına yansıtılması yönündeki hazırlıklarının da devam ettiğini bildirdi.

"655 ulusal meslek standardı yürürlüğe girdi"

Şu ana kadar değişik sektörlerde 655 adet meslek standardının yayınlanarak yürürlüğe girdiğini, 20 adedini daha yayınlanması için Resmi Gazeteye gönderdiklerini dile getiren Karaman, 341 ulusal yeterliliğin de yine onaylanarak yürürlüğe girdiğini söyledi. Karaman, 12 farklı sektörde 186 ulusal yeterliliğin de Türkiye'nin değişik yerlerinde yetkilendirdikleri 53 adet sınav ve belgelendirme kuruluşu aracılığıyla çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.

"Mesleki yeterlilik belgesinin yürürlüğe girmesinin ardından geçen 1,5 yılda iş kazalarında büyük oranda azalma sağlandı"

MYK tarafından yürütülen çalışmaların aynı zamanda iş yaşamında İş Sağlığı ve Güvenliği programına uygun bireylerin yetişmesine ve belgelendirilmesine büyük katkılar sağlayacağını vurgulayan Karaman, şöyle devam etti: "Özellikle geçen yıllarda ülkemizde yaşanan Soma ve Ermenek'teki gibi büyük ve üzücü iş kazaları sonrası hükümetimizin bize verdiği hedef doğrultusunda ve TBMM'de yasalaşan 6645 sayılı yasa ile iş sağlığı ve güvenliği kanununda önemli değişiklikler yapıldı. Bu kapsamda çalışma ve iş dünyasını yakından ilgilendiren belge zorunluluğu gerektiren meslekler ifadesi ortaya çıktı. Şu anda 655 meslek standardından 48 tanesi Bakanlar Kurulu'nca yayınlandı ve zorunlu hale geldi. Bir yıllık süreç şu anda doldu. İşverenlerimize yılbaşına kadar süre verdik. İş Teftiş Kurulu aracılığıyla yılbaşından sonra gerekli denetimler yapılacak. Şu ana kadar 1,5 yıllık süre geçti ve bizim iş teftiş kurulundan aldığımız iş kazaları istatistiklerine göre, mesleki yeterlilik belgesinin yürürlüğe girmesi sonrası kişilerin iş sağlığı ve güvenliğinin farkındalığının artırılması neticesinde büyük oranda iş kazalarında azalma sağlandı."

Karaman, belge zorunluluğunun işverenlere ve işçilere ek bir maliyet getirmediğini de belirterek, şunları söyledi: "Bunu 2019 yılının sonuna kadar belgelendirme ve eğitim ücretlerinin tamamını İŞKUR aracılığıyla İşsizlik Fonu'ndan karşılıyoruz. İşverenin nitelikli personel istihdam etmesi, işçilerin kendi niteliklerini ispat etmeleri adına şu anda 53 olan sınav ve belgelendirme merkezlerine, ilerleyen süreçte MTSO da bu kervana katılacak, davet ediyoruz ve burada niteliklerinizi belgelendirin, ücretini de biz vereceğiz diyoruz. Uluslararası geçerli bir belge olacak bu belge sadece AB ülkelerinde değil, ileride tüm dünyada geçerli olacak." - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Mtso, Dış Ticaret ve Lojistikte Türkiye'nin İlk 'Personel Sınav ve Belgelendirme Merkezi'ni Kuruyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, Marble İzmir Fuarı'nda Denizli firmalarını ziyaret etti
    10:39 Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, Marble İzmir Fuarı'nda Denizli firmalarını ziyaret etti

    Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, Marble İzmir Fuarı'nda Denizli firmalarının standını ziyaret etti. Erdoğan, sektörün Türkiye ve bölge ihracatına büyük katkılar sağladığını belirtti.

  • Altınova'da Marketlerde Fiyat Denetimi Yapıldı
    10:32 Altınova'da Marketlerde Fiyat Denetimi Yapıldı

    Altınova Belediyesi Zabıta Amirliği, Altınova'da faaliyet gösteren marketlerde temel ihtiyaç malzemelerinin fiyatını kontrol etti ve denetimlerde bulundu.

  • (ANKARA) Yolcu eşyası ve ilaçlara uygulanan vergi oranı yükseltildi
    10:14 (ANKARA) Yolcu eşyası ve ilaçlara uygulanan vergi oranı yükseltildi

    Cumhurbaşkanı Kararı ile her bir yolcu için kıymeti 150 avroyu geçmeyen eşya ile kıymeti 1500 avroyu geçmeyen ilacın Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi durumunda uygulanan yüzde 18 vergi oranı yüzde 20'ye yükseltildi.

  • Palandöken: Konaklama fiyatlarında abartıya gidilmemeli
    10:00 Palandöken: Konaklama fiyatlarında abartıya gidilmemeli

    Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, konaklama fiyatlarında abartıya gidilmemesi uyarısını yaparak, "İnsanların yaşadığı ülkede tatil yapma şartları kolaylaşsın" dedi.

  • Sivas'ta İŞKUR'a kayıtlı işsiz sayısı 2023'te 24 bin 602 kişiye düştü
    09:58 Sivas'ta İŞKUR'a kayıtlı işsiz sayısı 2023'te 24 bin 602 kişiye düştü

    Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Sivas İşgücü Piyasası Araştırması 2023 Yılı Sonuç Raporu'na göre, Sivas'ta İŞKUR'a kayıtlı işsizlerin sayısı 24 bin 602 kişi olarak belirlendi. Rapor, kadınların işsizlik oranının yüzde 49,2, gençlerin ise yüzde 24,38 olduğunu ortaya koydu. Mesleklere göre incelendiğinde ise en fazla kayıtlı işsizin temizlik görevlisi olduğu görüldü.

  • BODTO Yönetimi Üye Ziyaretlerine Devam Ediyor
    09:58 BODTO Yönetimi Üye Ziyaretlerine Devam Ediyor

    Bodrum Ticaret Odası (BODTO) yönetimi, en eski üyelerinden Ömer Ağan'ı evinde ziyaret etti. BODTO Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, Ağan'a nezaket ziyaretinde bulunduklarını ve onu plaketle onurlandırdıklarını belirtti. Ağan ise ziyaretten duygulandığını ve BODTO'nun güzel gelişmeler kaydettiğini ifade etti.

  • Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri 40. Yılını Kutladı
    09:48 Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri 40. Yılını Kutladı

    Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri, 40. yılını hizmet binasında düzenlenen etkinliklerle kutladı. Ünlü ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin'in konuk olduğu etkinlikte, Ekonomide Güncel Gelişmeler konulu söyleşi düzenlendi. GAİB ailesi, kırkıncı yıl pastasını keserek hatıra fotoğrafı çektirdi. Birlik, 17 bini aşkın üyesiyle 190'dan fazla ülkeye ihracat yapmaktadır.


Advertisement