Müftü Osman Bektaş Paneli Tortum'da Düzenlendi - Son Dakika
Yerel

Müftü Osman Bektaş Paneli Tortum'da Düzenlendi

Müftü Osman Bektaş Paneli Tortum\'da Düzenlendi

Atatürk Üniversitesi tarafından düzenlenen “Müftü Osman Bektaş Paneli” Tortum’da gerçekleşti.

27.11.2015 17:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Atatürk Üniversitesi tarafından düzenlenen "Müftü Osman Bektaş Paneli" Tortum'da gerçekleşti.

Panele Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, ünlü İlahiyatçı Prof. Dr. Mustafa Cevat Akşit, Tortum Kaymakamı Mustafa Çiftçiler, Tortum Belediye Başkanı Hasan Çakmak, Oltu Belediye Başkanı İbrahim Ziyrek, öğretim görevlileri ve ilçe halkı katıldı.

TÜRK COĞRAFYASINDA YAŞAYAN ALİMLER İYİ BİLİNMELİ

Uzundere Müftüsü Yakup Koçan'ın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan panelin, açılış konuşmasında Tortum Belediye Başkanı Hasan Çakmak, geçmişte yetişmiş alim ulemanın anlatılması, gelecek ve şimdiki nesillere öğretilmesi durumunun hep kendi hayali olduğunu belirterek, Türk coğrafyasında yaşamış alimlerin iyi bilinmesi gerektiğini söyledi.

Çakmak: "Kahraman ecdadımız İslam'ı kabul ettikten sonra gittiği her yerde İslam'ı anlatmış ve o ülkelere İslam'ın mührünü vurmuştur. Taşına toprağına Allah'ın ismini yazmıştır. Ancak zaman gelmiş ki ülkemizin üzerinde kara bulutlar çökmüştür.

İşte bu sıkıntılı dönemlerde Osman Bektaş Hocamız, Gönenli Muhammet Efendi Hocamız, Süleyman Efendi Hazretleri, Bediüzzaman Sait Nursi Hazretleri, Alvarlı Efe Hazretleri, Mehmet Zaid Kotku hazretleri gibi İslam'ı doğru yorumlayan alimlerimiz, küfrün karşısına dikilmiş, gençliğe el atmış ve küfrün belini kırmışlardır" dedi.

BİZLERİN EN ÖNEMLİ GÖREVLERİNDEN BİRİ DEĞERLERİMİZİ ÖĞRENMEK VE ÖĞRETMEKTİR

"Bazı şehirler ve bölgeler anlatılıp tanıtılırken, oralar meşhur şahısları veya tabiatıyla tanıtılır. Bu bölgede yetiştirdiği insanlarıyla tanınıyor" diyen Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ise, geçmişte büyük alimlerin yetiştirildiğini ve yetiştirilmeye de devam edildiğini söyledi. Rektör Koçak: "Alimlerimiz yetişti ve çoğu ahirete intikal etti. Bizde biliyoruz ki onlar gitti, ama defterleri açık. Yani amel defterleri kendi namına açık olarak devam ediyor. Hayırlı bir iş yapılıyorsa sevaplarını alıyorlar. Gelecek nesillere önemli bir miras bırakarak bu dünyadan göçüyorlar. Hayatta olan bizlerin görevi, alimlerimizi çocuklarımıza öğretmek ve onları yaşatmaktır.

Bir bölgede bir üniversite varsa mutlaka o bölgenin geçmişiyle ilgili de çalışmalar yapmak, buraya hizmet etmiş büyüklerini yad etmek ve onları halka bugünkü gençliğe ve gelecek nesillere aktarma zorunluluğu var. Biz Atatürk Üniversitesi olarak bunu yapmaya çalışıyoruz. Osman Bektaş Hocamızı burada sizlere tanıtırken, bir noktada kendi sorumluluğumuzu yerine getirme gayreti içinde oluyoruz.

BÖLGEDE YAŞAMIŞ OLAN ALİMLERİN BIRAKTIĞI İZLER, BUGÜNÜN İNSANLARINDA YAŞIYOR

Tortum Kaymakamı Mustafa Çiftçiler de konuşmasında, tayini Tortum ilçesine çıktığında çevresinden çok olumlu tepkiler aldığını belirterek, hiç kimsenin Tortum'la ilgili olumsuz bir şey söylemediğini vurguladı. Çiftçiler: "Buraya gelirken hiç kimse bana Tortum insanına dikkat et demedi. Tortum insanı muhafazakar, saygılı ve misafirperver olarak nitelendirdiler. Bunun sebeplerini bu ilçeye gelince öğrendim. Bu durum, Osman Bektaş Hocamız ve diğer büyük alimlerimizin buraya bıraktığı koku ve tohumdan kaynaklan bir sonuç. Bu yüzden Osman Bektaş Hocamızın burada anılması çok önemli. Çünkü bu işlerle uğraşan birçok akademisyen ve hocamız bunun farkındadır, biliyordur ama Tortumlu bir vatandaşımız Osman Bektaş Hocamızın Tortumda yaşadığını, onun fikirlerini ne kadar biliyordur. Bu önemli panele güzel bir katılım oldu. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Osman Bektaş Hoca'nın tüm yönleriyle anlatıldığı panele geçildi. Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı M. Sadi Çögenli'nin yöneticisi olduğu panelde, panelistler ise ünlü İlahiyatçı Prof. Dr. Mustafa Cevat Akşit, Prof. Dr. Selami Bakırcı, Yrd. Doç. Dr. Fatih Duran ve Dr. Zeki Koçak oldu. - ERZURUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Müftü Osman Bektaş Paneli Tortum'da Düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement