Muğla 8. Yörük Türkmen Kültür Şenliği - Son Dakika
Yerel

Muğla 8. Yörük Türkmen Kültür Şenliği

Muğla Valiliği, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Menteşe Belediyesi desteği ile Muğla Yörük Obaları Derneği tarafından "8. Yörük Türkmen Kültür Şenliği", Düzeyn Yaylası'nda gerçekleştirildi.

14.06.2015 17:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla Valiliği, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Menteşe Belediyesi desteği ile Muğla Yörük Obaları Derneği tarafından "8. Yörük Türkmen Kültür Şenliği", Düzeyn Yaylası'nda gerçekleştirildi.

Yörük dernekleri, federasyon ve konfederasyon ile Irak Türkmen Cephesi, Kırım Tatar Türkleri, Kırgızistan, Türkmenistan ve Azerbaycan'dan temsilcilerin katıldığı şenlik, davul-zurna eşliğinde geçit töreniyle başladı.

Şenlikte, halk oyunları ekipleri gösteri sundu ve sporcular güreş yaptı. Muğla yöresindeki yörükler ise at, deve, koyun, eşek ve keçileriyle ovalardan yaylalara göç yolculuğunu canlandırdı. Yörük göçü ile yaklaşık 100 kadın, çocuk ve erkek daha sonra Yörük Kültür Şenliği'nin yapıldığı bölgeye ulaştı.

Şenlik kapsamında yaylanın farklı noktalarına kurulan kıl çadırlarda da yörük kültürü, çalgıları ve yemekleri tanıtıldı.

Muğla Valisi Çiçek

Şenlikte konuşan Muğla Valisi Amir Çiçek, Yörük ve Türkmenlerin binlerce yıllık tarihin yapı taşlarından olduğunu söyledi.

Yörüklerin 1071 Malazgirt Zaferi'nden sonra kalabalık gruplar halinde Anadolu'ya girdiğini belirten Çiçek, "Yörükler atalarından aldıkları öğütleriyle çetin doğa olaylarına uyum sağlayan, eline, beline, diline hakim olmasını bilen, gerektiğinde gözünü budaktan sakınmayan cesaret abidesidir" dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, yörük kültürünün unutulmaması açısından bu tür şenliklerin önemli olduğunu, şenliğe katılımın da her yıl daha da arttığını bildirdi.

Muğla Yörük Obaları Derneği Başkanı Orhan Akcan, bu yıl 8'incisi düzenlenen şenliğe yaklaşık 30 bin kişinin katıldığını söyledi.

Amaçlarının vatandaşlara yörük kültürünü en iyi şekilde anlatmak ve kültürlerini yaşatmak olduğunu vurgulayan Akcan, şunları söyledi:

"Yörük kültürü sadece göçmekten ibaret değildir. Yörük kültürü doğasına, atasına, bayrağına sahip çıkan bir kültürdür. Her yıl daha da büyüyen şenliğimizle kültürümüzü gelecek nesillere doğru aktarılması için çalışmaktayız."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Muğla 8. Yörük Türkmen Kültür Şenliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement