Muğla'da Arı Ölümleri Arttı (2) - Son Dakika
Güncel

Muğla'da Arı Ölümleri Arttı (2)

Muğla\'da Arı Ölümleri Arttı (2)

MUĞLA'da küresel iklim değişiklikleri nedeniyle arı ölümlerinin artması, bal üreticilerini çıkmaza soktu.

13.03.2017 16:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MUĞLA'da küresel iklim değişiklikleri nedeniyle arı ölümlerinin artması, bal üreticilerini çıkmaza soktu. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birlik ve Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, "400 bine varan arı kaybı için devlet arıcılara destek eli uzatmalı" dedi. Şahin kilogramını 11.40 liraya mal ettikleri balı, 7- 7.5 liraya satmak zorunda kaldıkları için zarar ettiklerini de söyledi.

Datça ve Marmaris'te bir haftada yaklaşık 300 bal üreticisiyle biraraya gelerek sorunları değerlendiren Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birlik ve Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, özellikle son zamanlardaki toplu arı ölümlerine de dikkat çekti. Türkiye'deki 7 milyon kovan sayısının 1 milyon 280 binin Muğla'da olduğunu, bu seneki toplu ölümlerle bu sayının 800 binlere kadar düştüğünü söyleyen Ziya Şahin, Muğla'daki arı ölümlerinin Adana ve Mersin'de olduğu gibi zirai ilaçlamadan kaynaklanmadığını söyledi. Şahin şunları söyledi:

KURAKLIKTAN YAŞLI ARILARDA KIŞA GİRİLDİ

"Buradaki ölümler küresel iklim değişiklikleri nedeniyle, arıların kışlatma döneminde bizlerin can simidi olan püren çiçeğinin kuraklık nedeniyle açmaması, arıcılarımızın yaşlı arılarla kışa girmek zorunda kalmasına neden oldu. Bu da doğal olarak yoğun miktarda arı ölümlerine neden oldu. Muğla il genelinde arı ölümleri yüzde 60'lara çıkması, bal üreticilerini de çıkmaza soktu. Muğla'daki 400 bine varan arı kaybı için devlet arıcılara destek eli uzatmalı. Taze arıyla kışlatmaya girsek bunlar olmazdı. Bu zayiatlar karşısında bakanlığın en azından gerek kredi borçları ve gerekse arıcılara arı takviyesi yapılması gerekir. Mazot ücretlerinde arıcıya özel indirimler düşünülebilir. Bir şekilde arıcılarımızın ayakta kalması sağlanmalı."

"11'E ÜRETİP, 7 LİRAYA SATIYORUZ"

Üreticilerin satış rakamları açısından da zararda olduğunu vurgulayan Şahin, Marmaris'in Bayır Köyü'nde arıcılarla yaptığı toplantıda, "Balın maliyeti bize kilogramı 11 lira 40 kuruş. Bizlerin pazara verebildiği rakam ise 7 veya 7,5 lira. Burada hepimizin içi yanıyor. Bunun düzelebilmesi için çok çalışmalar yaptık ama bir türlü düzeltemedik. Eylül ayından bu yana bakanlığımızla çalışmalarımız sürüyor. Hazırladığımız raporu sunduk. Pazarlarsa satılan bal aromalı şurupların yasaklanmasını istedik. İnşallah bu yasaklanacak. Biliyorsunuz glikozun kotası şekere oranla yüzde 18-20 daha fazla. Bunun indirilmesini istiyoruz. Eski seviyesine yani yüzde 2'lere çekilmeli. Üçüncü olarak da büyük firmaların baldaki glikoz ya da tatlandırıcı işlemlerini sonlandırmasını istedik. Bakanlık bu üç isteğimiz üzerinde çalıştığını açıkladı" diye konuştu.

EN BÜYÜK BEKLENTİ BAHAR YAĞMURLARI

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve eski Osmaniye Muhtarı arıcı Hasan Hüseyin Aydın da, Marmaris'te birliğe kayıtlı 600 arıcı olduğunu belirtip, "Kayıt dışını da ekleyince bu rakam 750'yi buluyor. Kovan sayımız ise 180 bin civarında. Önceki yıllarda Marmaris'te ortalama 350 ton bal üretiliyordu. Şu anda yüzde 50-60 civarında arı ölümü var ama bu kış zayiatı. Eğer bahar aylarında yağmur iyi olursa o zaman bu 350 tonluk rekolteyi yakalayabiliriz. Ama baharda hava iyi gitmezse bu rakam kesinlikle düşer. Arı hızla yok olabildiği gibi aynı zamanda da hızla çoğalabiliyor. Bu tamamen iklim koşullarına bağlı" dedi. - Muğla

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Muğla'da Arı Ölümleri Arttı (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Uzmanından, Ramazan ayında su tüketimi konusunda uyarı: 'Günde en az 2,5 litre su tüketin'
    10:28 Uzmanından, Ramazan ayında su tüketimi konusunda uyarı: 'Günde en az 2,5 litre su tüketin'

    Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Bilim Şefi ve Organ Nakli Mesul Müdürü Doç. Dr. Ramazan Danış, Ramazan ayında su tüketiminin önemine dikkat çekerek, bir kişinin günde en az 2,5 litre su tüketmesi gerektiğini belirtti. Böbrek hastalarının ise hekim kontrolünde oruç tutmaları gerektiğini vurgulayan Danış, iftar ve sahur arasındaki zamana yayacak şekilde su tüketiminin önemli olduğunu söyledi.

  • Van'da Jandarma Operasyonu: 12 Kişi Tutuklandı
    10:28 Van'da Jandarma Operasyonu: 12 Kişi Tutuklandı

    Van Valiliği tarafından yapılan açıklamada, İl Jandarma Komutanlığı tarafından gerçekleştirilen faaliyetler sonucunda bin 644 devriye icra edildiği ve 66 bin 836 şahıs ile 62 bin 123 aracın kontrol edildiği belirtildi. Yapılan kontrollerde dolandırıcılık, hırsızlık, uyuşturucu madde bulundurma ve kullanma gibi suçlardan aranan toplam 45 kişi yakalandı. Yakalanan şahıslardan 12'si tutuklanarak cezaevine teslim edildi.

  • Mersin'de PKK/KCK operasyonu: 11 şüpheli adliyeye sevk edildi
    10:25 Mersin'de PKK/KCK operasyonu: 11 şüpheli adliyeye sevk edildi

    Mersin'de Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlüğü ekiplerinin yürüttüğü operasyonda gözaltına alınan 3'ü kadın 11 PKK/KCK şüphelisi adliyeye sevk edildi. Şüphelilerin, muhalif şahısları tehdit ettiği, terör örgütünü övücü paylaşımlar yaptığı belirtildi. Operasyonda ruhsatsız silahlar ve örgütsel dijital materyaller ele geçirildi.

  • İzmir'de Kardeşler Çetesi Operasyonu: 13 Gözaltı
    10:24 İzmir'de Kardeşler Çetesi Operasyonu: 13 Gözaltı

    İzmir'in Kiraz ve Ödemiş ilçelerinde faaliyet gösteren 'Kardeşler Çetesi'ne yönelik jandarma operasyonunda 13 şüpheli gözaltına alındı. Adreslerde yapılan aramalarda ise uyuşturucu, ruhsatsız av tüfeği ve senet ele geçirildi.

  • Osmaneli'de Şehitler Anma Günü ve Çanakkale Zaferi iftarla kutlandı
    10:24 Osmaneli'de Şehitler Anma Günü ve Çanakkale Zaferi iftarla kutlandı

    Bilecik'in Osmaneli ilçesinde 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferinin 109. yıl dönümü dolayısıyla Kaymakam Yüksel Ünal ve Belediye Başkanı Münür Şahin, şehit yakınları, gaziler ve aileleriyle iftarda bir araya geldi. Kaymakam Ünal, devlet olarak her zaman gaziler ve şehit yakınlarının yanında olduklarını belirtti. Belediye Başkanı Şahin ise şehitlere rahmet dileyerek, gazilere sağlık ve sıhhat temennisinde bulundu.

  • Seydişehir Kaymakamı Şehit Aileleri ve Gazilerle İftarda Buluştu
    10:24 Seydişehir Kaymakamı Şehit Aileleri ve Gazilerle İftarda Buluştu

    Seydişehir Kaymakamı Cevdet Bakkal, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109. yıl dönümü ve ramazan dolayısıyla şehit aileleri ve gazilerle bir araya geldi. Kaymakam Bakkal, düzenlenen iftar yemeğinde şehit ve gazi aileleriyle yakından ilgilenerek sohbet etti. Programa çeşitli kurum ve kuruluş temsilcileri de katıldı.


Advertisement