Muğla'dan 67 Ülkeye Balık İhraç Ediliyor - Son Dakika
Güncel

Muğla'dan 67 Ülkeye Balık İhraç Ediliyor

Muğla\'dan 67 Ülkeye Balık İhraç Ediliyor

Muğla'dan geçen yıl 67 ülkeye 30 bin 279 ton çipura, levrek ve alabalık ihraç edilerek 193 milyon 818 bin dolar gelir elde edildi.

22.07.2014 11:09  Güncelleme: 11:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DURMUŞ GENÇ - Bin 484 kilometre kıyı uzunluğuna sahip Muğla'da üreticilere verilen destek sayesinde geçen yıl 30 bin 279 ton çipura, levrek ve alabalık ihraç edilerek 193 milyon 818 bin dolar gelir elde edildiği bildirildi.

Deniz kültür balıkçılığında geçen yıl 81 bin 500 ton üretim ile Türkiye birincisi olan Muğla'da alabalık, çipura, levrek, minekop, sarıağız üretimi devam ediyor. Fangri, mercan, sinagrit, sivriburun, karagöz ve lahos balıklarının deneme üretimleri ise devam ediyor.

Bölgede üretimi yapılan balıklar, tesislerde işleme ve paketleme işlemlerinin ardından Avrupa ve Asya ülkelerine ihraç ediliyor.

İl Gıda, Tarım Hayvancılık Müdürü Nazif Ekici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Muğla'da denizde su ürünleri yetiştiriciliğine 1982 yılında başlandığını, çalışmaların 1986 yılından sonra hızlı bir gelişme gösterdiğini söyledi.

Özellikle Milas'ta belirli bölgelerde son yıllarda açılan artezyenlerden sağlanan acı sularla toprak havuzlarda deniz balıkları yetiştiriciliği tesislerinin artış gösterdiğini vurgulayan Ekici, 2013'de 98'i ağ kafeslerde, 167'si ise toprak havuzlarda olmak üzere 265 işletmede 63 bin 500 ton çipura ve levrek üretildiğini ifade etti.

Ekici, 78 alabalık işletmesinde 13 bin 900 ton alabalık, 6 kuluçkahanede 269 milyon 500 bin yavru balık üretimi ile 6 ton minekop, 600 ton da sarıağız üretimi gerçekleştirildiğini dile getirdi.

"Çiftçilere destek balık üretimi artırdı"

Bakanlık tarafından verilen desteklerle son 10 yılda 10 kat üretim artışı yaşandığına işaret eden Ekici, çipura ve levrek üreticilerine sattıkları kilogram başına 85 kuruş, alabalıkta 65 kuruş, diğer türlerde ise 1 lira destekleme yapıldığını anlattı.

Ekici, 2013 yılında üreticilere 40 milyon lira destekleme ödemesi yapıldığını vurgulayarak, 2002'de 23 bin ton balık üretim kapasitesi varken 2013'te bu kapasitenin 115 bin tona, 2002'de 6 bin ton olan ihracatın 2013 yılında 5 kat artarak 30 bin tona çıktığını ifade etti.

Muğla'da yapılan kültür balıkçılığının milli ekonomiye 568 milyon 588 bin lira katkı sağladığına dikkati çeken Ekici, "Muğla su ürünleri yetiştiriciliğinde Türkiye'de gerek sayı gerekse üretim miktarı açısından önemli bir noktaya gelindi. İlimiz, 81 bin 500 ton üretimle Türkiye deniz kültür balıkçılığı üretiminin yüzde 65'ini gerçekleştiriyor. Kentte balıkçılıktan 80 bin kişin geçimini sağlıyor" dedi.

"İhracattan 193 milyon dolar gelir"

Ekici, Muğla'da üretilen balığın yüzde 50'sinin ihraç edildiğini, Avrupa'da tüketilen her 3 balıktan birinin Türkiye'den gittiğini vurguladı.

Muğla'da geçen yıl 30 bin 279 ton çipura levrek ve alabalık ihraç edilerek 193 milyon dolar gelir elde edildiğini kaydeden Ekici, "Muğla'dan başta Avrupa ve Asya ülkeleri olmak üzere 67 ülkeye ihracat yapılıyor. Tam kapasite üretim yapılması için bölgede çalışmalar sürüyor" diye konuştu.

Bölgede 11 işleme tesisi ve 348 üretim işletmesinde 63 bin ton üretim yapıldığını, bu üretimden yıllık 568 milyon lira gelir sağlandığını bildiren Ekici, bölgenin kapasitesinin 109 bin ton olduğunu, 10 yılda balık üreticilerine 395 milyon lira destekleme yapıldığını sözlerine ekledi.

"2023 hedefi 1 milyar dolar"

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu başkanı Sinan Kızıltan ise Türkiye'nin 2002 yılından beri su ürünleri sektöründe çok büyük bir aşama kaydettiğini dile getirdi.

Özellikle kültür balıkçılığında yıllık 100 milyon dolar civarında olan ihracatın desteklemelerle arttığını ifade eden Kızıltan, şöyle devam etti:

"Yeni yatırımcıların artması ve yeni teknolojilerin kullanılması sonucu son yıllarda ihracat oldukça arttı. 2013 yılında 568 milyon dolara çıktı. Bunun büyük bölümünü ülkemizde üretilen kültür balıkları oluşturuyor. Yeni türlerin de gelişimi ile 2023 yılı hedefimiz olan 1 milyar doları yakamayı umuyoruz. Özellikle son yıllarda orkinos balığının yetiştiriciliği, balık yemlerinin verimliliğinin artması konusunda çalışmalar var. Bunların da devreye girmesiyle üreticimiz daha düşük maliyetle ürününü yetiştirebilecek. Dolayısıyla daha büyük kitlelerin alım yapabileceği bir ürün haline gelecek. Böylelikle tüketimin artacağını düşünüyorum."

Türkiye'de yıllık balık tüketiminin kişi başına 8 kilogram olduğuna dikkati çeken Kızıltan, Avrupa ülkelerinde ise bunun 23 kilogram civarında bulunduğunu kaydetti.

Su ürünlerinin yurt  içi ve dışında tanıtımı için çalışmalar yaptıklarına işaret eden Kızıltan, şunları söyledi:

"Bu yıl yurt dışında tanıtım grubumuzla 17 fuara katıldık. Bu fuarlarda ürünlerimizi sergiliyor, pişiriyor ve tanıtıyoruz. Şu anda dünyada en büyük rakiplerimiz Yunanistan ve İspanya. Yunanistan'daki krizden dolayı Türkiye, son dönemde yeni pazarlara biraz daha hızlı girmeyi başardı. Bunun devam edeceğini tahmin ediyoruz." - Muğla

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Muğla'dan 67 Ülkeye Balık İhraç Ediliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı
    23:42 Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı

    Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde, aralarında husumet bulunan M.P. ile yabancı uyruklu Abdul Shaid Zahin arasında çıkan tartışma sonucunda M.P. tarafından bıçaklanan Zahin hayatını kaybetti. Şüpheli M.P. gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak cezaevine teslim edildi.

  • İçişleri Bakanı Müfettiş Görevlendirdi, DEM Parti'den Yanıt Geldi
    23:42 İçişleri Bakanı Müfettiş Görevlendirdi, DEM Parti'den Yanıt Geldi

    Yerel seçimlerin ardından Diyarbakır Belediye Meclisi salonundan Türk bayrağının kaldırılması ve Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında 'İstiklal Marşı'nın okutulmadığına' ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya mülkiye müfettişlerini görevlendirdi. DEM Parti'den ise konuya ilişkin yanıt geldi.

  • Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı
    23:38 Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde, kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 hükümlü ile çeşitli suçlardan aranan 5 şüpheli yakalandı. Operasyonlarda bir tabanca, 90 fişek, 4 tüfek, 11 tüfek fişeği ile 1 bıçak ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

  • Kayseri'de kız isteme kavgasında silahlı saldırı: 1 yaralı
    23:24 Kayseri'de kız isteme kavgasında silahlı saldırı: 1 yaralı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde kız isteme esnasında çıkan silahlı kavgada bir kişi yaralandı. Kız istemeye giden bir kişi ile aile arasında çıkan tartışmanın büyümesi üzerine saldırgan, yanında getirdiği pompalı tüfekle kızın abisine ateş etti. Yaralanan kişi hastaneye kaldırılırken, saldırgan ise polis tarafından gözaltına alındı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.


Advertisement