Muğla Tarımı Masaya Yatırıldı - Son Dakika
Yerel

Muğla Tarımı Masaya Yatırıldı

Muğla Tarımı Masaya Yatırıldı

Muğla Büyükşehir Belediyesi İle TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Muğla Şubesinin düzenlediği ‘Bitkisel Üretim, Aracılık ve Su Ürünleri Sempozyumu’ Muğla Büyükşehir Belediyesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk salonunda yapıldı.

16.05.2016 14:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla Büyükşehir Belediyesi ile TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Muğla Şubesinin düzenlediği 'Bitkisel Üretim, Aracılık ve Su Ürünleri Sempozyumu' Muğla Büyükşehir Belediyesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk salonunda yapıldı. Sempozyuma Vali Amir Çiçek, CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, Ziraat Odası Başkanları ve ziraatçılar katıldı.

Sempozyumun Düzenleme Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Ziraat Mühendisleri Eski Genel başkanı ve 22. Dönem CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Gürol Ergin, "Büyükşehir yasasından sonra Büyükşehir Belediyelerine verilen görevlerden birisi olan kırsal kesim insanını geliştirme görevi Büyükşehir Belediyelerimize ciddi bir görev olarak yüklendi. Çok mutluyuz ki, biz Muğla'da Büyükşehir Belediyemiz daha ilk günden bu yana ciddi çalışmalar yaptığını biliyoruz. Ben uzun yıllar Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanlığı yaptığım için Büyükşehir Belediyemiz bu sempozyumun Düzenleme Kurulu Başkanlığını bana vererek katkıda bulunmamı istediler. Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Salih Tufan ve Ziraat Mühendisleri Muğla Şube Başkanı Uluhan Korkut ile sempozyumun verimli geçmesi için gayret gösterdik" dedi.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Muğla'da tarımın sadece bir sempozyum ile ortaya konulacak ve geleceğe doğru yol haritası çizilecek bir sektör olmadığını söyledi. Başkan Gürün, "Muğla'da genellikle turizm sektörü başak sektör olarak görülüyor ve bütün hayat ona göre kurgulanıyor. Yapmakta olduğumuz turizm şekli deniz, kum güneş belli olaylardan çabuk etkilenip negatife dönebilin ve bizim dışımızda gelişen olaylar olduğu için de müdahale imkanımızın en az olduğu sektörlerden birisidir. Muğla'da tarım, katma değer olarak tarım turizmden daha fazla katma değer oluşturuyor. Fakat olumsuz koşullar, çiftçinin hangi ürüne ne şekilde yaklaşması gerektiği, tarım politikalarındaki planlama eksiklikleri, hangi ürünün nerede ne kadar yetiştirilmesi gerektiği, üretim ve tüketim ilişkileri ile üretim ve ihracat ilişkileri değerlendirilmediği için hava koşulları ile üretimin fazlalığı ve eksikliği planlanmadığı için çiftçi mağdur olabiliyor. Çok geniş bir coğrafyamız var ve bu coğrafyanın yüzde 68'i orman. 2 milyon 300 bin dekarlık bir alanda tarım yapılıyor. Acaba biz şu anda ürettiğimiz ürünler konusunda doğru mu yapıyoruz. Bu ürünleri değiştirme ihtiyacımız var mı? Daha bilimsel ve daha iyi girdi sağlayacak başka alanlara girmemiz gerekiyor mu? Mevcut sistemin ne sorunları var ve bu sorunlar çözülebilir mi? Çözülebilirse nasıl ve hangi aktörler ile çözülür. Bütün bunları irdelememiz gerekiyor" dedi

Vali Amir Çiçek, Muğla'nın geleceğini, vizyonunu geliştirmek için çalıştıklarını söyledi. Çiçek, "Muğla'nın öyle bir tarım arazisi var ki, iyi değerlendirirsek, belki bugün ürettiğimiz ve sattığımız ürünün üç dört misli daha ürün ve gelir elde edebiliriz. En önemli konulardan birisi çok iyi bir bakış açısı lazım. Önce toprak ile insanı buluşturan o şakı, o sevgiyi yaratmak lazım. Maalesef toprağa biri küskünlük var. Modern çiftçi diyoruz. Modern çiftçi olmak son teknoloji teçhizatı kullanmak değil. Toprak aşkı olması gerekir, ürün yetiştirmede yeniliklere açık olması gerekir. Eğer insanları toprak ile aşkla buluşturamıyorsanız, modern aletler getirin, destekler getirin başarılı olamaz. Çok iyi bir çiftçi yetiştirebilmemiz için başta üniversitelerimiz, tarım il müdürlüklerimiz, ziraat mühendislerimiz, ziraat odalarımız ve çiftçilikle ilgili tüm bileşenlerin çok çok iyi eğitim vermesi ve çiftçimizi yönlendirmesi gerekir. Ziraat mühendislerimiz sahaya inmeli. Çiftçimiz ile birlikte ayağı toprağa değmeli, veterinerlerimiz meraya inmeli ve çiftçilerimizin sorunlarını yerinde tespit edip yönlendirmeyi iyi yapmalılar" dedi. - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Muğla Tarımı Masaya Yatırıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement