Münih'teki Oktoberfest'te Osmanlı İzleri - Son Dakika
Güncel

Münih'teki Oktoberfest'te Osmanlı İzleri

Münih\'teki Oktoberfest\'te Osmanlı İzleri

Mora isyanı sırasında 1827 yılında Pilos'taki Navarin Limanı'nda batırılan Osmanlı gemilerinin toplarından eritilen bronzla yapılan, Münih'teki geleneksel 'Oktoberfest Bira Bayramı'nın yapıldığı meydandaki Bavaria Heykeli altında birayı fazla kaçıranlar ayılmak için biralarını içtikleri dev bira çadırlarının kökeninin Osmanlı Yeniçeri çadırına dayandığını da bilmiyorb Bavyera Veliahtı 1. Ludwig ile Sachsen-Hildburghausen Prensesi Therese 12 Ekim 1810'da evlenmişti.

01.10.2014 12:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mora isyanı sırasında 1827 yılında Pilos'taki Navarin Limanı'nda batırılan Osmanlı gemilerinin toplarından eritilen bronzla yapılan, Münih'teki geleneksel 'Oktoberfest Bira Bayramı'nın yapıldığı meydandaki Bavaria Heykeli altında birayı fazla kaçıranlar ayılmak için biralarını içtikleri dev bira çadırlarının kökeninin Osmanlı Yeniçeri çadırına dayandığını da bilmiyorb

Bavyera Veliahtı 1. Ludwig ile Sachsen-Hildburghausen Prensesi Therese 12 Ekim 1810'da evlenmişti. Krala yaranmak isteyen Banker Andreas von Dall'Armi 17 Ekim 1810'da düğün şerefine Münih'teki 'Wiese' (Çayırlık) Meydanı'nda at yarışı düzenledi. Bu yarış öncesi düzenlenen ilk geçit töreninde şimdiki dev bira çadırlarının anası sayılan ve Viyana kuşatmasında ele geçirilmiş bir Türk yeniçeri çadırı da sergilendi. O gün iki direğinin ucunca asılı hilalleri olan bu yeniçeri çadırı bugünkü 10 bin kişilik 'Dev bira çadırlarının anası' sayılıyor.

Kralın çok hoşuna giden bu at yarışı büyük ilgi görünce her yıl tekrarlamaya karar verildi. O günün düğün kutlamasından bugün dünyanın en büyük bira festivali ortaya çıktı. Her yıl ekim ayında iki haftalığına düzenlenen bu festival bazı aralıklarla bugüne kadar 181 kez yapıldı. Kral I. Ludwig1850 yılında şenliğin yapıldığı meydana Bavyera'yı temsilen yaklaşık 20 metre yüksekliğinde "Bavaria" adlı tanrıça heykelini yaptırttı. Bu heykelin de bir Osmanlı geçmişi var: Osmanlı'dan kopmak isteyen Yunanistan'a yardıma gelen İngiltere, Rusya ve Fransa'nın ortak donanması 20 Ekim 1827'de Pilos'taki Navarin limanında Osmanlı- Mısır donanmasına baskın yaptı. Müttefik gemileri 3 saat top atışına tutarak Osmanlı- Mısır gemilerini batırdı. Batan gemiler daha sonra Yunanistan Kralı Otto tarafından denizden çıkarttırılarak, topları eritilip bronz olarak Avrupa'ya satıldı. Bu bronzun büyük bir bölümünü satın Bavyera Krallığı bir çok heykelde olduğu gibi 'Bavaria' heykelinin yapımında, özellikle kafa bölümünde sembolik olarak bu bronzları kullandı.

Duvarında 'Günümüzden gelecek kuşaklara şükran ve ödül' ibaresi ile ünlü anıtın önündeki yeşil alanda, bugün bira şenliğinde içkiyi fazla kaçıranlar ayılana kadar yatıyorlar. Yine anıt önünde geceleri sık sık yeni kuşağın tecavüz teşebbüsleri yaşanıyor. Burada sadece kadınlar değil, erkekler de tecavüz tehlikesi yaşayabiliyor, nitekim geçen hafta 24 yaşındaki aşırı içkili bir İngiliz gencine iki erkek tarafından tecavüz edildi. - Nih

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Münih'teki Oktoberfest'te Osmanlı İzleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement