Muradiye Külliyesi, Efkan Ala'nın Katıldığı Törenle Ziyarete Açıldı - Son Dakika
Güncel

Muradiye Külliyesi, Efkan Ala'nın Katıldığı Törenle Ziyarete Açıldı

Muradiye Külliyesi, Efkan Ala\'nın Katıldığı Törenle Ziyarete Açıldı

İçişleri eski Bakanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Adayı Efkan Ala, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu yaptırılan Muradiye Külliyesi'nin ziyarete açılış törenine katıldı.

09.10.2015 16:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İçişleri eski Bakanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Adayı Efkan Ala, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu yaptırılan Muradiye Külliyesi'nin ziyarete açılış törenine katıldı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu yaptırılan ve bünyesinde 12 sultan türbesinin bulunduğu Muradiye Külliyesi'nin ziyarete açılış törenine Efkan Ala'nın yanı sıra Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Sultan 2'nci Abdülhamit'in 5'inci kuşaktan torunu Nilhan Sultan Osmanoğlu ve vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan İçişleri eski Bakanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Adayı Efkan Ala, "Biz geleceğimizi, ihtişamlı geçmişimizin üzerine inşa etmekte kararlı olan bir hareketiz. Yeryüzünde 600 yıldan fazla adaletle dünyaya hükmetmiş ve kendisine soru sorulmadan, devletler arasında karar alınmayan bir devletten bahsediyoruz. O devlet insanın insanla ilişkisine dair yeryüzünün verdiği en büyük uygarlıktır. Bize düşen, bu ecdada, insanlığa büyük medeniyet, uygarlık hediye etmiş bu ecdada layık olabilmektir. Onun için çalışmak bizim önemli vazifemizdir" dedi.

Restorasyonu tamamlanan eserin sadece bir külliyenin merkezi olmadığını, büyük bir devletin başkentinin göbeğinde, o devleti kuranların yattığı yer olduğunu söyleyen Ala, "Onları rahmetle anıyoruz. Çünkü onlar insanlığa adaletin ne olduğunu öğrettiler. Onlar sömürmek için Viyana kapılarına gitmediler. Onlar Kafkaslara, Kırım'ın yukarısına insanlık nedir? Adalet nedir? Zulümden kurtulmak nedir? Bunu göstermek için gittiler ve gittikleri her yere adalet götürdüler. Kılıçla gittiler, adaletle orada durdular. Orada 600 yıl adaletle hükmettiler. Bugün İslam dünyasının, Türk-İslam dünyasının, Balkanların ve bir çok mazlum halkın yaşadığı ülkelerin içinde bulunduğu faciayı görünce yeryüzünde adaletin ne olduğunu çok daha iyi anlıyoruz. Adaletin nasıl büyük bir ihtiyaç olduğunu çok daha yüreklerimizin derinliklerinde hissediyoruz. Öyleyse bunu dünyaya armağan etmiş ecdada yakışır bir çalışma içerisinde olmak da bizim için büyük bir sorumluluktur" diye konuştu.

Külliye'de yapılan çalışmanın sadece bir yapının restorasyonu olmadığını söyleyen Ala bir kültürün, değerler bütününün de restorasyonu olduğunu vurguladı. Ala,  "Bizi biz yapan değerlerin yeniden üretilmesidir, hatırlatılmasıdır. Aslında hatırlamak durumunda kalmışsak bu da bizim ayıbımızdır. Bunu da altını çizerek belirtmek isterim. Bu eserlerin bundan sonraki nesillere aktarılması da bütün insanlığın ve özellikle Bursalı kardeşlerimizin sorumluluğundadır. Bundan sonra bu hassasiyetle gelecek nesillere aktaracağımız konusunda hiçbir şüphe içinde değilim elbette. Ama bu çalışmalar başka köşelerimize de örnek olmalı" dedi.

Törende söz alan 2'nci Abdülhamit'in 5'inci kuşaktan torunu Nilhan Sultan Osmanoğlu ise, Bursa'nın dedelerinin gönlüne taht kuran şehir olduğunu söyledi. Muradiye Külliyesi'nin restorasyonu yapılmadan önce duvarlarındaki kalem işlerine, kapılarındaki sanatlara ve yaşayan ruhuna acımasızca saygısızlık yapıldığını ifade eden Osmanoğlu "Yapılan saygısızlık yüzünden özen yoksunu gösterilmeye çalışılmış ve unutturulmaya çalışılmıştır aslında. Unutulmamalıdır ki bizim göğsümüzde bulunan ecdat sevgisini hiçbir şekilde silemeyeceklerdir. Peygamber Efendimizin hadisine mazhar olmuş, padişahımız bu külliyeyi bu denli ihtimam gösterirken, burayı ve tarihimiz karalayanlar, üstüne bir boya ile örtebileceklerini zannedenleri vicdanlarıyla baş başa bırakıyorum. Allahın izniyle bu topraklarda bir daha ecdadın vicdanı sızlamayacak. Halkımızdan ricam Fatihalarınızı unutmayın. Bu külliyeyi daha çok ziyaret edin" dedi.

Ala ve beraberindekiler daha sonra okunan dualarla külliyenin ziyarete açılışını gerçekleştirdiler. Ala daha sonra türbeleri ziyaret etti. - Bursa

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Muradiye Külliyesi, Efkan Ala'nın Katıldığı Törenle Ziyarete Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement