Mursi Hakkındaki İdam Kararına Tepkiler - Son Dakika
Yerel

Mursi Hakkındaki İdam Kararına Tepkiler

Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında idam kararı verilmesi, Bingöl, Mardin, Ağrı, Siirt ve Batman'da protesto edildi.

18.05.2015 15:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında idam kararı verilmesi, Bingöl, Mardin, Ağrı, Siirt ve Batman'da protesto edildi.

Bingöl'deki Yenişehir Mahallesi Saat Kulesi önünde toplanan, "İhvan'a selam, direnişe devam", "Zalimler için yaşasın cehennem" ve "Defol Sisi, seninleyiz Mursi" yazılı dövizler taşıyan grup, slogan attı.

Memur-Sen Şube Başkanı Mücahit Çelik, yaptığı açıklamada, binlerce darbe karşıtının katledildiği Mısır'da verilen idam kararını tanımadıklarını, silaha ve şiddete başvurmayarak, örnek duruş sergileyen Mısır halkının yanında olmaya devam edeceklerini söyledi.

İdam konusunda son kararı verecek Mısır Müftüsü'ne seslenen Çelik, şunları kaydetti:

"Ey Müftü! Ey fetva makamı. Hukuki, insani, ahlaki ve vicdani olmayan bu kararı onaylama. Darbecilerin suçuna ortak olma, zulme geçit verme. Aksi halde vicdan azabından kurtulamayacaksın. Vicdan hesabından kurtulsan Allah'ın hesabından kurtulamayacaksın. Mahkeme-i Kübra'da hesabını vereceksin. Kararı onaylarsan bütün Müslümanlar olarak iki elimiz yakanda olacaktır."

Gruba AK Parti Bingöl Milletvekili adayları Şebnem Koçakelçi, Enver Fehmioğlu ve Feyzi Berdibek, Hür Dava Partisinin desteklediği bağımsız aday Sait Şahin, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar da destek verdi.

Grup, okunan duanın ardından dağıldı.

Mardin

13 Mart Mahallesi'ndeki Fuat Yağcı Camisi'nin bahçesinde 51 dernek, vakıf, oda ve sendikadan oluşan Mardin Sivil Toplum Kuruluşları Platformu'nun üyeleri, idam kararına tepki gösterdi.

Platform sözcüsü Mustafa Aydın, yaptığı açıklamada, Mısır'da göstermelik mahkemelerin, ülke tarihinde özgür seçimlerle göreve gelen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii ve Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf El-Karadavi'nin de aralarında bulunduğu 106 kişiye idam hükmünü verip dosyalarını, görüş alınması için Mısır Müftülüğüne gönderdiğini anımsattı.

Aydın, halkın hür iradesini temsil etmek, sivil, demokratik ve meşru yollarla cumhurbaşkanlığı yapmaktan başka suçu olmayan Muhammed Mursi ve arkadaşlarına reva görülen haksız, hukuksuz, mesnetsiz ve insafsızca kararları, alçakça saldırıları, şiddetle kınadıklarını ve lanetlediklerini söyledi.

Darbecilerin yargı önünde hesap vermeleri gerektiğini kaydeden Aydın, "İspat edilmiş tek suç bulunmazken milletin seçtikleri yargılanamaz, siyasi kararlarla özgür düşünce esir alınamaz, baskı, dayatma, idam sehpaları meşru ve haklı direnişi asla durduramaz" dedi.

Son hukuksuz karar ve Batı'nın sessizliğinin dünya sisteminin nasıl adaletsiz olduğuna bir kez daha ışık tuttuğuna dikkati çeken Aydın, "Haksız-hukuksuz kararlar karşısında sessiz kalan, darbecilere örtülü ve açık destek veren emperyalizmin kanlı yüzünü bir kez daha deşifre etmiştir. Batı'nın sadece kirli yüzü değil, doğasındaki zulmü ve küfrü de bir kez daha ortaya çıkarmıştır" ifadesini kullandı.

Kızıltepe Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Menduh Çakar da yaptığı yazılı açıklamada, darbeyle görevinden uzaklaştırılan, seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi'ye verilen idam kararını kınadığını, bunun insanlık suçu olduğunu bildirdi.

Siirt

AK Parti Gençlik ve Kadın Kolları Başkanlığınca düzenlenen etkinlikte idam kararı protesto edildi.

Güres Caddesi'ndeki Sancaklar Ortaokulu önünde Türk bayrakları ve Mursi fotoğraflarıyla bir araya gelen grup, karara tepki gösterdi.

Mısır yönetimi aleyhine slogan atan grup adına basın açıklamasını okuyan AK Parti İl Gençlik Kolları Başkanı Murat Özekinci, Mısır'da halk tarafından seçilen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye verilen idam kararını tanımadıklarını söyledi.

Kararın kanunsuz ve adaletsiz darbenin eseri olduğunu belirten Özekinci, şunları ifade etti:

"Zulmü alkışlamıyoruz ve zalimleri asla sevmeyeceğiz. Siirt'ten, evliyalar diyarından, zulme haksızlığa, darbeye ve katliama maruz kalmış Ramallah'taki, Humus'taki, Arakan'daki, Adedbiye Meydanı'ndaki Müslüman kardeşlerimize bin selam olsun. Yaşanılan bu zulme göz yumanlar bu zulmün suç ortaklarındandır. Bu katliama seyirci kalanlar elbet cezalarını bulacaklardır."

Batman

Memur-Sen İl Temsilciliği öncülüğünde bir araya gelen sivil toplum kuruluşlarının ve siyasi partilerin temsilcileri, idam kararını kınadı.

Atatürk Parkı önünde toplanan grup, Kur'an-ı Kerim okudu, Mursi'nin serbest kalması için Türkçe, Kürtçe ve Arapça dua etti.

Gösterdikleri tepkinin Mısır'daki karara karşı başkaldırı ve dik duruş olduğunu dile getiren Memur Sen İl Başkanı Mehmet Ergin, "Katil Sisi'yi lanetlemek, darbeci mahkemelerin kararlarını protesto etmek, Mursi ve diğer mazlumlara sahip çıkmak için buradayız" dedi.

Müftülüğün, idam kararlarını onaylamaması gerektiğini vurgulayan Ergin, şöyle devam etti:

"Verilen hukuksuz kararları, alçakça saldırıları ve despotizmi şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz. İspatlanmış tek suç olmadan milletin seçtikleri idam edilemez. Siyasi kararlarla, özgür düşünce esir alınamaz. Baskı, dayatma, idam sehpaları direnişi durduramaz. Batı, bu zulme ortak oldu. Son hukuksuz karar, Batı'nın ve dünyanın hukuk sisteminin nasıl adaletsiz olduğuna ışık tuttu.

Haksız, hukuksuz kararlar karşısında sessiz kalan, darbecilere örtülü ve açık destek veren emperyalizmin kanlı yüzü bir kez daha deşifre oldu."

Mazlum-Der Batman Şube Başkanı Hasan Argünağa da Mursi hakkında verilen idam kararının yok hükmünde olduğunu söyledi.

İdam cezasını kınayan Argünağa, dünyanın karara tepki göstermesi gerektiğini ifade etti.

Ağrı

Memur-Sen öncülüğünde Terziler Caddesi'nde bir araya gelen sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, taşıdıkları dövizlerle idam kararına tepki gösterdi.

Grup adına açıklama yapan Memur-Sen Ağrı Şube Başkanı Süleyman ?Gümüşer, idam kararlarının Mısır'daki vahşetin tescili olduğunu söyledi.

Gerçekleri darbecilerin örtemeyeceklerine dikkati çeken Gümüşer, Mısır halkının izzetli duruşunu ve iradesini cezaların teslim alamayacağını anlattı.

İspatlanmış tek suç bulunmazken milletin seçtiklerinin yargılanamayacağını, siyasi kararlarla özgür düşüncenin esir alınamayacağını, baskı, dayatma ve idam sehpalarının direnişi durduramayacağına işaret eden Gümüşer, şunları belirtti:

"Zalimlere karşı iyiler kazanacak, siyonizmin tetikçisi darbeciler, onuruna sahip çıkanları diz çöktürtemeyecek. Mısır'a, Ortadoğu'ya özgürlük direnişle gelecek. Mursi'nin ilkeli ve tavizsiz tutumu karşısında acziyet içine düşenler, bugün Muhammed Mursi'yi, darbe karşıtlarını nasıl ve niçin yargıladıklarını hiç kimseye anlatamazken, Batı bu zulme ortak oluyor."

Grup, açıklamanın ardından dağıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Mursi Hakkındaki İdam Kararına Tepkiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement