Mursi Hakkındaki İdam Kararına Tepkiler - Son Dakika
Yerel

Mursi Hakkındaki İdam Kararına Tepkiler

Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi hakkında idam kararı verilmesi, Tekirdağ, Konya, Aksaray ve Çanakkale'de protesto edildi.

18.05.2015 22:17  Güncelleme: 10:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında idam kararı verilmesi, Tekirdağ, Konya, Aksaray ve Çanakkale'de protesto edildi.

Tekirdağ Tuğlalı Park'ta toplanan Mursi posterleri taşıyan bir grup, Mısır'daki Sisi yönetimi aleyhine bir süre slogan attı.

Grup adına açıklama yapan Süleyman Çalışkan, Mursi ve Mısır halkına karşı verilen haksız, hukuksuz kararları ve alçakça saldırıları şiddetle kınadıklarını söyledi.

İdam kararlarını "vahşetin tescili" olarak değerlendiren Çalışkan, "Zulme sessiz kalmayıp meydanları terk etmeyerek, binlerce şehit vererek dünyada eşine az rastlanan örnek bir direnişe imza atanlar değil, darbeciler yargı önünde hesap vermelidir" dedi.

Mısır'daki meşru hükümetin darbe yoluyla iktidardan uzaklaştırılmasına sessiz kalan dünyanın bugün yeni katliamlara kapı araladığını belirten Çalışkan, şunları kaydetti:

"Mısır, Gazze, Suriye, Irak, Arakan, Bangladeş, Doğu Türkistan başta olmak üzere emperyalizm tarafından sömürülen ne kadar ülke varsa özgür kalıncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz. Mahkemelerde hesap veren Mursiler değil Sisiler, Esedler ve onların küresel ortakları olana kadar vazgeçmeyeceğiz."

Muhammed Mursi'nin de aralarında bulunduğu 122 kişi hakkında verilen idam kararına tepki gösteren gruptakiler, dua ettikten sonra dağıldı.

Aksaray

Mursi hakkında idam kararı verilmesi, Aksaray'da protesto edildi.

Aksaray Sivil Toplum Platformu öncülüğünde Hükümet Meydanı'nda toplanan grup, slogan atarak idam kararına tepki gösterdi.

Memur-Sen İl Temsilcisi Şaban Bülbül, grup adına yaptığı açıklamada, yapılan yargılamanın hiçbir hukuki dayanağının olmadığını anlattı.

Bülbül, haklı olanları cezaların susturamayacağını ve gerçekleri darbecilerin örtemeyeceğini aktararak, "İspat edilmiş tek suç bulunmazken, milletin seçtikleri cezalandırılamaz. Siyasi kararla, özgür düşünceleri esir alınamaz. Zalimlere karşı iyilik kazanacak. Siyonizmin tetikçileri, darbeciler, onuruna sahip çıkanları diz çökertemeyecek" ifadelerini kullandı.

Gruba, AK Parti Aksaray Milletvekili adayları İlknur İnceöz, Nevzat Palta ve Hüseyin Hüyük, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar destek verdi.

Konya

Konya'da, MAZLUMDER, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Konya Şubesi, Konevi-Der, İnsan ve Medeniyet Hareketi (İMH) Konya Şubesi öncülüğünde Kayalıpark'ta toplanan grup, Mısır'daki idam kararlarını kınadı.

Grup adına açıklama yapan Mazlum-Der Konya Şube Başkanı Derviş Argun, Mursi hakkında çıkan kararın adil olmadığını söyledi.

Herhangi bir gerekçe ile darbeleri meşru göstermenin, darbeyle gelen hak ihlallerine ortak olmak anlamına geldiğini vurgulayan Argun, "Bu konuda darbeye sessiz kalan, hatta darbeyi destekleyen uluslararası camianın sorumluluğu büyüktür. İnsan hakları, ülkelere göre farklı yorumlanamaz. Mısır'daki darbeye destek veren veya zımnen onaylayan bütün ülke ve kuruluşlar bu suça ortaktır. Mursi ve arkadaşlarına verilen idam cezalarının infazları engellenmeli, Mısır'da ve tüm dünyada haksız yere zindanlarda tutulan özgürlük savaşçıları, özgürlüklerine kavuşmalıdır" diye konuştu.

Gruptakiler, daha sonra Mursi ve arkadaşları için dua etti.

Çanakkale

Memur-Sen Çanakkale Şubesi üyeleri, aralarında Muhammed Mursi'nin de bulunduğu 122 kişi hakkında verilen idam kararını protesto etti.

Morabbin Parkı'nda toplanan Memur-Sen Çanakkale Şubesi üyeleri, slogan atarak buradan İskele Meydanı'na kadar yürüdü.

Sağlık-Sen Genel Başkan Vekili Semih Durmuş yaptığı açıklamada, siyonistlere, emperyalistlere, diktatörlere ve darbecilere "dur" deme vakti olduğunu dile getirdi.

"Bizim için, ümmet için direnen kardeşlerimizin yanında, kapitalist barbarların karşısında durma vaktidir" diyen Durmuş, "Batıdan medet umma devri bitmiştir. Birleşmiş Milletler'den adalet bekleme devri kapanmıştır. Diktatörlerden aman bekleme devri sona ermiştir. İnsanlık öyle ses vermeli ki utanç verici, insanlık dışı, insanlık ayıbı karar kaldırılsın. Hukuki ölçütü olmayan, insanlık kriterlerine uymayan, İslami hükümlerle bağdaşmayan bu karar iptal edilsin. Şikayet etmeyeceğiz, ayağa kalkacağız, kardeşlerimiz özgür kalana kadar da oturmayacağız" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Mursi Hakkındaki İdam Kararına Tepkiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement