Muş'ta Ayçiçeği Hasadı Başladı - Son Dakika
Yerel

Muş'ta Ayçiçeği Hasadı Başladı

Muş\'ta Ayçiçeği Hasadı Başladı

Muş’ta 12 bin 550 dekar alanda üretimi yapılan ayçiçeğinin hasadı başladı.

31.10.2015 17:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muş'ta 12 bin 550 dekar alanda üretimi yapılan ayçiçeğinin hasadı başladı. Üreticiler, etkili yağışlardan dolayı üretimden fazla randıman alamadıklarını söylediler.

Muş'ta bu yıl il genelinde toplam 12 bin 550 dekarlık alanda ekimi yapılan ayçiçeği çiftçinin yüzünü güldürmedi. Merkeze bağlı Tabanlı Köyünde başlayan ayçiçeği hasadında incelemelerde bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Muzaffer Demir, bu yıl il genelinde 12 bin 550 dekarlık alanda ayçiçeği ekimi yapıldığını söyledi. Muş'ta yetiştirilen ayçiçeğinin yağlık olarak pazarlandığını kaydeden Demir, "2015 yılı üretim sezonunda il ve ilçeler genelinde ekilen ay çiçeklerinin hasadına başlandı. Muş Merkezde 2 bin, Bulanık ilçesinde 6 bin, Malazgirt'te 4 bin, Hasköy ilçesinde 400 dekar alanda ayçiçeği ekimi yapıldı bu yıl. İl genelinde toplam 12 bin 550 dekar alanda ay çiçeği ekimi yapıldı. Ayçiçeği ekici sayısı ilimizde 20 civarında. Ekim alanlarından elde edilen yağlık ayçiçeği ürünü genellikle bölgemizde bulunan Gaziantep, Diyarbakır, Kilis, Urfa ve Ordu gibi illerimizde yağ işleme fabrikalarına gönderilerek veya oralardan ilimize gelen tüccarlar tarafından alınarak değerlendiriliyor. Dönüm bazında birim alanda bir dönüme 150 ila 200 kilogram ürün elde ediliyor. Kuru alanda daha düşük, 150 kilogram civarı. Sulanan alanlarda ise verim daha da artmakta. Toplamda 2 bin 500-3 bin ton civarında ürün elde ediliyor ilimizde. Muş merkezde ekimi yapılan ay çiçeği, yağmurlardan sonra ekimin geç yapıldığından verim biraz daha düşük" dedi.

Ayçiçeği yetiştiriciliği yapan Nihat Güler, verimin düşük olmasının yanı sıra fiyatların alım sonrası açıklanmasının da üreticiyi olumsuz etkilediğini vurgulayarak, "İlimizde her geçen yıl ayçiçeği üretimi biraz daha düşüyor. Bunun nedeni masrafların yüksek olması. Bizde ayçiçeği hasadına başladık. Diyarbakır'dan gelen bir biçerdöver, ayçiçeği hasadını yapıyor. Buradan elde ettiğimiz ürünü yağlık olarak yağ işleme fabrikalarına göndereceğiz. Bu yıl yağmur sonrası ekim yaptığımız için verim biraz düşük oldu. Bunun yanı sıra fiyatların geç açıklanacak olması da bizi zor durumda bırakıyor. Ayçiçeği alımları yapıldıktan sonra fiyatlar açıklanıyor. Bu nedenle üretici zarar ediyor. Burada yaptığımız hasatla ancak biçerdöverin maliyetini karşılayabiliyoruz. Zamanında ekim yapamıyoruz. Böyle giderse ilimizde ayçiçeği üretimi zamanla daha da düşecek" şeklinde konuştu. - MUŞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Muş'ta Ayçiçeği Hasadı Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement