Muş'ta Modern Meyvecilik Başlatılıyor - Son Dakika
Yerel

Muş'ta Modern Meyvecilik Başlatılıyor

Muş\'ta Modern Meyvecilik Başlatılıyor

Muş’ta, tarımsal danışmanlık hizmeti veren Tarlam Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri, modern meyveciliği başlattı.

17.04.2014 14:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muş'ta, tarımsal danışmanlık hizmeti veren Tarlam Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri, modern meyveciliği başlattı.

Merkeze bağlı Ziyaret köyünde Mehmet Rafik Varhan adlı çiftçiye ait arazide oluşturulan kiraz bahçesine ilk fidanlar dikildi. Fidan dikim törenine Vali Vedat Büyükersoy ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, danışmanlık firmasının yetkilileri ve çiftçiler katıldı. Burada bir konuşma yapan Tarlam Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri Basın Danışmanı Ayhan Özyurt, Muş Ovası'nın, Türkiye'nin tarım alanlarının en önemli kısmına sahip olmasına rağmen tarımsal faaliyetlerin sürekli kısır döngü içerisinde devam ettiğini söyledi. Bundan dolayı firma olarak yeni arayışlar içerisine girdiklerini ifade eden Ayhan Özyurt, çiftçilerle beraber yeni iş olanaklarının oluşacağı, çiftçilere farklı gelir kaynağı olacak ve aynı zamanda bölgeyi ekonomik refaha kavuşturacak meyve bahçesi tesisleri kurmaya yöneldiklerini vurguladı. Kurulacak olan tesislerde insan iş gücü ihtiyaç duyulduğundan yeni iş alanları ile bölgede işsizliği azaltacak olan bu tür projeleri geniş alanlara yaymayı hedeflediklerini ifade eden Özyurt, kiraz projesinin Muş Ovası'nda ikinci meyve bahçesi olması nedeni ile büyük önem arz ettiğini dile getirdi.

Muş'ta ilk kez kiraz fidanın dikimini gerçekleştirdiklerini belirten Vali Vedat Büyükersoy ise; "İklim şartlarının ve toprağın yapısının bu kiraz bitkisi için, kiraz ağacı için uygun olup olmadığını yapılan araştırmalar neticesinde buraya kiraz yetişebileceğine kanaatine varıldı. İnşallah önümüzdeki birkaç yıl içerisinde bunlar çok güzel meyveler verecek. Biz de Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarımız eli ile ekonomik durumu iyi olmayan vatandaşlarımıza fidan vermek için bütün imkanlarımızı seferber edeceğiz. Balık vermeyi değil balık tutmayı öğreteceğiz. Biz sadece vatandaşlarımızın ekonomik durumunun iyi olmasını istiyoruz. Çünkü cehalet ve fakirlik kötülüklerin anasıdır. Bunlardan korunmak istiyoruz" dedi.

Çözüm süreciyle birlikte bölgede artık tarım ve hayvancılığın konuşulduğunu dile getiren Büyükersoy, "Çünkü Allah'a şükür huzur var, bir birimize güveniyoruz. Bu ülkede 12 yıldır hukuk aleminde öyle bir değişiklikler yapıldı ki bu değişiklikler bugünlere getirdi. Şimdi birbirimize daha çok güveniyoruz, birbirimizi daha çok seviyoruz. 2002 yılında Olağanüstü Hal kalktı. 2002 yılında anayasaya göre devletin bir parçası olan hükümet 'işkence ve kötü muameleye sıfır tolerans uygulayacağım' dedi ve uyguladı. 2004 yılından itibaren Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararları Karşılama Kanunu çıktı. 2007 yılında Kürtçe dershaneler açıldı. 2009 yılında TRT6 Kürtçe yayınına başladı. Temel hak ve hürriyetlerin geliştirilmesi amacıyla kanun çıkartıldı. Bizlerin lehine olan bu kanunu iyi incelememiz lazım" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından kiraz bahçesine ilk fidanlar dikildi. - MUŞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Muş'ta Modern Meyvecilik Başlatılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement