Muş Valisi'nden 'Varto' Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Muş Valisi'nden 'Varto' Açıklaması

Muş Valisi\'nden \'Varto\' Açıklaması

Muş Valisi Vedat Büyükersoy, Varto’da yollara döşenen mayın ve tuzaklanmış patlayıcıların imha edildiğini ve yapılan operasyonlarda 4 PKK’lının etkisiz hale getirildiğini, 1 PKK’lının da sağ olarak yakalandığını söyledi.

17.08.2015 14:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muş Valisi Vedat Büyükersoy, Varto'da yollara döşenen mayın ve tuzaklanmış patlayıcıların imha edildiğini ve yapılan operasyonlarda 4 PKK'lının etkisiz hale getirildiğini, 1 PKK'lının da sağ olarak yakalandığını söyledi.

Muş Valisi Vedat Büyükersoy, Varto'daki olaylarla ilgili basın toplantısı düzenledi. Valilik toplantı salonunda düzenlenen toplantıya Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Sönmez, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Osman Nuri Çevik, İl Emniyet Müdürü Ahmet Çalışkan ile katılan Vali Büyükersoy, Varto'daki olayların 15 Ağustos günü başladığını söyledi. PKK'lıların 2 TEDAŞ görevlisini rehin alarak ilçede elektrikleri tamamen kestiklerini ifade eden Vali Büyükersoy, "Hepinizin bildiği gibi 15 Ağustos 2015 tarihinde Varto ilçemizde akşam saat 21.00 itibariyle 2 TEDAŞ görevlimiz, PKK terör örgütü mensuplarınca rehin alındı ve elektrikler tamamen kesildi. Böyle başlayan bir süreç sonunda bugüne gelindi. Biz hadiseler 15'inde başladığından itibaren takip ettik ve ayın 16'sında 5442 Sayılı İl İdaresi Kanununun 11. Maddesi gereğince Varto ilçemizde PKK terör örgütü mensupları tarafından cadde ve sokaklara çok sayıda mayınlama, tuzaklama ve patlayıcı konulması nedeniyle söz konusu patlayıcıların ve mayınların imhası esnasında vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması için sokağa çıkma yasağı uygulamaya karar verdik. Sokağa çıkma yasağı uygulamaya karar verdiğimiz andan itibaren terör örgütünün döşemiş olduğu mayınların, patlayıcıların ve tuzakların imhası için Van ilinden bomba imha aracı temin ederek ilimize getirdik ve söz konusu patlayıcıları imha ettik. Pek tabii olarak bu patlayıcıların imhası esnasında vatandaşlarımızın zarar görmemesi için sokağa çıkmamaları için bir karar aldık" dedi.

"SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINI KALDIRDIK"

Patlayıcıların temizlenmesinin ardından sokağa çıkma yasağını kaldırdıklarını belirten Büyükersoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu patlayıcıların bir kısmı 30-40 kilo ağırlığında olan ve ciddi şekilde tahribata sebep olacak olan patlayıcılardı. Biz patlayıcıları imha etmek istediğimizde askerimize ve polisimize patlayıcıları döşeyen, tuzakları kuran terör örgütü mensupları tarafından uzun namlulu silahlarla ateş edildi, aynı zamanda roketatar kullanıldı. Hamdolsun ne askerimiz ne de polisimiz saldırılarda yara almadı. Vatandaşımızın huzurunu temin etmek için yaptığımız faaliyet neticelendiğinden dolayı bu sabah itibariyle sokağa çıkma yasağını kaldırmış bulunmaktayız."

"4 PKK'LI ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ, 1 PKK'LI YAKALANDI"

Varto'da ellerinde uzun namlulu silah ve roketatar bulunan PKK'lıların fotoğraflarını basın mensuplarına gösteren Büyükersoy, "Orada uzun namlulu silah ve roketatar kullanan çok sayıda kişi var. Yapılan operasyon esnasında elde edilen silah ve mühimmatın bir kısmı bunlardır. Yaklaşık 3-4 bin kaleşnikof mermisi, 13 adet kaleşnikof silah, 5 adet roketatar mühimmatı, 700 adet biksi mermisi, büyük bir teneke dolusu M16 mermisi ele geçirildi. Bu tür mühimmatlar ve orada terör örgütü üyeleri yola hendek kazarak ve kazdıkları hendeklere patlayıcı döşeyerek vatandaşlarımızın can ve mal emniyetini tehlikeye soktukları görülmektedir. Bunların Varto ilçemizde devam etmesi, insanların bu ortamda yaşaması herhalde normal bir durum değildir. Bu anormal durumu ortadan kaldırmak için jandarmamız ve polisimiz müdahale etmiş ve gereğini yapmıştır. Bu çerçevede yapılan faaliyette 4 terörist etkisiz hale getirilmiş, 1 terörist ise canlı yakalanmıştır. Konuya ilişkin, adli makamlarca da gerekli işlemler yapılmaya devam etmektedir" ifadelerini kullandı.

"BOMBALARIN, PATLAYICILARIN, MAYINLARIN OLDUĞU BİR YERDE HUZURDAN BAHSEDİLEMEZ"

Vali Vedat Büyükersoy, ilçede hayatın normal seyrine döndüğünü belirterek, "Biz ülkemizin her köşesinde vatandaşlarımızın huzurlu güvenli olmasını arzu ettiğimiz gibi Varto'da da huzurlu ve güvenli olmasını arzu etmekteyiz. Bombaların, patlayıcıların, mayınların olduğu bir yerde huzurdan bahsedilemez. Zaten yapılan faaliyette bu sebeple yapılmıştır. O yüzden konulan sokağa çıkma yasağı da çok kısa tutulmuştur. Sabah 08.30'da sokağa çıkma yasağı kararı verilmişti ve bu sabah da söz konusu yasak kaldırıldı. Ulaşımda herhangi bir problem yok, hayat normal seyrinde devam ediyor. Tabii konulan patlayıcıları tek tek saymak mümkün değil. Çünkü bir kısmı toprağına gömülü, bir kısmı da tüpleri kullanarak yaptılar. Yaklaşık 8-9 farklı cadde ve sokakta söz konusu düzenekleri kurdular. Bunlar da bizim müdahalemizle etkisiz hale getirildi. Yolları tam anlamıyla düzeltemedik ama geçişe uygun hale getirmek için orayı iş makineleriyle düzeltmeye çalıştık" diye konuştu.

"SİVİLLERE DÖNÜK HERHANGİ BİR MÜDAHALE OLMADI"

Vali Büyükersoy, "Sivillere dönük herhangi bir müdahale olmamıştır. Çünkü orada yapılan faaliyet tamamen bu patlayıcıları yerleştiren, askerimize, polisimize, patlayıcıları imha etme faaliyeti esnasında saldıran, silah kullanan terör örgütü mensuplarına karşı yapılmıştır. Bunların kıyafetlerinin sivil olması, bunların şiddette başvurmadığı anlamına gelmez. Bunlar elinde sopayla falan değil, roketatar ve görmüş olduğunuz uzun namlulu silah ile orada bulunmaktadır" şeklinde konuştu. - MUŞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Muş Valisi'nden 'Varto' Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • yagmur dogan: ben devlet olsam bu pkk yandaşlarını kurşuna dizerim bomba atar yerle bir ederim 0 0 Yanıtla

Advertisement