Musevi İş Adamı, Edirne'deki Büyük Sinagog'u Gezdi - Son Dakika
Güncel

Musevi İş Adamı, Edirne'deki Büyük Sinagog'u Gezdi

Düğünü Büyük Sinagog'ta yapılan Rifat Mitrani, sinagogu orijinali gibi restore eden Vakıflar Genel Müdürlüğüne teşekkür etti Mitrani: "Sinagog hem ibadete açık olsun hem de müze olsun"

25.11.2014 16:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Edirne'de yaşayan Musevi iş adamı Rifat Mitrani, Büyük Sinagog'u gezdi.

Sinagogda yetkililerle görüşen Mitrani, yapının restore edilmesinin sevindirici olduğunu söyledi.

Düğününü yıllar önce sinagogda yaptığını belirten Mitrani, şöyle konuştu:

"Cemaat kalmadığı için zamanla harabeye dönen ve kurşunları çalındığı için zamanla yağmur sularının içine dolduğu sinagogun bu hale gelmesi çok sevindirici. Bir eşi Viyana'da vardı. O da yandı. Bu boyutta dünyadaki tek havranın restorasyonu çok sevindirici. Ben de düğünümü burada yaptım. Yine o anılarıma gittim."

Edirne'de yaşayan tek Musevi olan Mitrani, sinagogu orijinali gibi restore eden Vakıflar Genel Müdürlüğüne teşekkür etti.

Son günlerde Büyük Sinagog ile ilgili yaşanan tartışmalara da değinen Mitrani, "Sinagog hem ibadete açık olsun hem de müze olsun" dedi.

Mitrani, İsrail askerinin Mescid-i Aksa saldırlarını da tasvip etmediğini kaydetti.

Restorasyonun durumu

Avrupa'nın en büyük sinagogları arasında sayılan Edirne'deki sinagogun restorasyon çalışmalarında sona gelindi.

Dört yıl önce başlayan restorasyon çalışmaları sırasında sadece ön cephe duvarı bulunan sinagogun, cephe inşaatı, çatı onarımı ve zemin döşemeleri, eski fotoğraflarından yararlanılarak orijinal haline getirildi.

Sinagogdaki çalışmalar, elektrik işlerinin yapılması ve avizelerinin takılmasıyla tamamlanacak.

Büyük Sinagog

Büyük Sinagog, 1905'te yaşanan ve "büyük yangın" olarak adlandırılan yangında yok olan 13 ayrı sinagogun yerine 2. Abdülhamid'in fermanıyla yapıldı ve 1907'de ibadete açıldı.

Fransız mimar France Depre tarafından Viyana Sinagogu örnek alınarak projelendirilen yapının büyük bir bölümü aradan geçen süre içinde tahrip oldu.

Trakya Üniversitesinin geçmiş dönemde restorasyonunu üstlenerek kültürel amaçlı kullanma isteğine sıcak bakılmasının ardından üniversiteye tahsis edilen bina, Yahudi cemaatinin tepkisi üzerine yeniden Vakıflar Genel Müdürlüğüne devredildi. - Edirne

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Musevi İş Adamı, Edirne'deki Büyük Sinagog'u Gezdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement