Müsiad 23. Olağan Genel Kurulu - Son Dakika
Güncel

Müsiad 23. Olağan Genel Kurulu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin arşivlerini açmaya hazır olduğunu belirterek, "Bizim 1 milyon şu anda belge, bilgi, arşivlerimizde.

25.04.2015 16:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin arşivlerini açmaya hazır olduğunu belirterek, "Bizim 1 milyon şu anda belge, bilgi, arşivlerimizde. Gerekirse askeri arşivimizi de açarız. Ermenistan'ın varsa arşivi, o da açsın. Üçüncü ülkelerde varsa, onlar da açsınlar. Bırakalım tarihçilere, bırakalım araştırmacılara, onlar araştırmalarını yapsınlar. Bütün çalışmalarını hazırlasınlar, getirsinler bizim önümüze, ondan sonra biz yüzleşmekse biz yüzleşmeye varız, biz rahatız" dedi.

Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen MÜSİAD'ın 23. Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Erdoğan, dün Çanakkale'de 100'e yakın ülkenin devlet başkanı, cumhurbaşkanı, başbakanı, bakanlar ve temsilcilerle bir araya geldiklerini, 23 Nisan akşamı da İstanbul'da Barış Zirvesi gerçekleştirildiğini hatırlatarak, bu etkinliklerle Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yıl dönümünde tüm dünyaya güçlü bir barış mesajı verildiğine inandığını söyledi.

Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Biz dünyaya barış mesajı vermek için mücadele ederken aralarında Rusya, Fransa, Almanya, Avusturya gibi devletlerin de bulunduğu kimi ülkeler, Ermenilerin yalanları üzerine inşa edilmiş bir iddiaya destek vererek, kinin, nefretin, husumetin, düşmanlığın tarafında saf tuttular. Her zaman söylüyorum, burada bir kez daha ifade ediyorum. Maalesef buna ABD de değişik bir ifade şekliyle katıldı. 100 yıl önce bu coğrafyada yaşanmış acılar hepimizin ortak acılarıdır. Osmanlı'nın mukaddesatını, vatanını, şerefini koruma mücadelesi sırasında gerçekleştirmek zorunda kaldığı zorunlu göç sırasında yaşananları biz gayet iyi biliyoruz. Bunu arşivlerimizden biliyoruz. Aynı şekilde bu uygulamaya yol açan sebepleri de çok iyi biliyoruz. Diyoruz ki 'Bu gerçekleri ortaya siyasetçilerin, parlamentoların işi değildir; bu işi tarihçilere bırakalım."

Geçmişte yaşanan acıları unutmadan ortak bir gelecek kurmanın çabası içinde olmak istediklerini ifade eden Erdoğan, şunları dile getirdi:

"Ermeni iddialarına destek veren ülkeleri önce kendi tarihlerindeki lekeleri bir bir temizlemeye davet ediyorum. Bu konuda en son söz söyleyecek ülkelerden bir tanesi Almanya. Rusya, Fransa... Almanya'nın, geçtiğimiz yüzyılda yol açtığı 2 ayrı dünya savaşında yaşananlar ortada. Kaldı ki Almanya bu açıklamaları yaparken, 1 milyona yakın bizim soydaşımız, onların vatandaşı. 2 milyon da vatandaş olmayan Türkler var. 3 milyon Türkün yaşadığı Almanya'da Cumhurbaşkanı'nın böyle bir tavrın içerisine girmesi anlaşılır bir şey değildir. Ben Holokost filan falan bunlara girmeyeceğim, onları zaten herkes biliyor."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, en önemli soykırım imzası altında olan Alman devletinin ardından diğer ülkelerin durumuna bakıldığında, Rusya'nın 1917'den bu yana kendi toprakları içinde gerçekleştirdiği uygulamalar sebebiyle hayatını kaybeden 10 milyonu aşkın insan bulunduğunu kaydederek, son olarak Kafkasya'da, Ukrayna'da, Donetsk'te, Kırım'da yaşananın tüm çıplaklığıyla ve tazeliğiyle ortada olduğunu anlattı.

Fransa'nın Cezayir'den başlayıp Ruanda'ya kadar gelen kötü sicilinin tüm dünyanın malumu olduğunu dile getiren Erdoğan, "Bunlar hep belgeli. Bizim I. Dünya Savaşı şartlarında tamamen nefsi müdafaa amaçlı yaptığımız zorunlu göç uygulamasını eleştirenler, önce kendi geçmişlerindeki bu kanlı izlerin hesabını vermek zorundadır. Biz, kendi vatanımızı korumak için mücadele ederken, onlar emperyalist amaçları için tüm bu insanlık suçlarını işliyorlardı. Fransa'dan kalkıyorsun ta Cezayir'e, Ruanda'ya gidiyorsun. Ne işin var senin ya Ruanda'da? Bunlar yaşandı" dedi.

"Biz, hiçbir zaman savunmada olmayacağız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili ilişkilerle çok farklı bir barış dünyasını tesis etmeyi isterken, atılan söz konusu adımlar nedeniyle cevap vermek zorunda kaldıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Biz isterdik ki Sayın Putin, Ermenistan'a gitmesin, Sayın Hollande Ermenistan'a gitmesin. Biz Çanakkale'de Ermenistan'a yönelik herhangi bir cevap vermedik, böyle bir adım da atmadık. Oraya 2 tane devlet başkanı gitti, hamdolsun bize 20 tane devlet başkanı geldi. Çünkü biz böyle bir şeyin gayreti içine girmedik. Teşekkür ediyorum gerek alteslerine gerek Yeni Zelanda Başbakanına, Avusturalya Başbakanına ta oralardan buraya geldiler. Niye? Çünkü biz bir Barış Zirvesi düzenlemiştik.

Buradan bir kez daha Ermeni toplumuna ve onları destekleyenlere sesleniyorum:  Tarihteki olayların hesabının bugün verilmesi gibi bir yol açılacaksa, bu konuda en rahat olan ülke, hiç şüpheniz olmasın, Türkiye'dir, hiç endişeniz olmasın. Yine iddia ile söylüyorum; ey Avrupa Birliği bize akıl verme, kendine sakla. Niye? Bak, diyorsun ki, 'Arşivlerinizi açın'. Biz 15 yıldır arşivlerimizi açmaya hazır olduğumuzu söylüyoruz. Bunların kulakları var duymuyor, gözleri var görmüyor, dilleri var hakikati konuşamıyor. Biz, arşivlerimizi açmaya hazırız. Bizim 1 milyon şu anda belge, bilgi, arşivlerimizde. Hemen şurada, mevcut, var. Gerekirse askeri arşivimizi de açarız. Buna da hazırız. Ermenistan'ın varsa arşivi, o da açsın. Üçüncü ülkelerde varsa, onlar da açsınlar. Bırakalım tarihçilere, bırakalım araştırmacılara, onlar araştırmalarını yapsınlar. Bütün çalışmalarını hazırlasınlar, getirsinler bizim önümüze, ondan sonra biz yüzleşmekse biz yüzleşmeye varız, biz rahatız. Bundan sonraki süreç çok daha farklı olacak, onu da söyleyeyim. Biz, hiçbir zaman savunmada olmayacağız. Biz, bilginin, ilmin, araştırmanın her zaman net olarak delillerle ortaya koyduğu ve konulduğu bir ülke olacağız."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MÜSİAD'ın 23. Genel Kurulu'nun başarılı geçmesi temennisinde bulunarak, yeni yönetimde görev alacak kişilere başarılar diledi. Erdoğan, "Yeni Türkiye için verdiğimiz mücadelede daima yanımızda olan MÜSİAD'ın, yeni anayasa ve başkanlık sistemi konusunda da coşkulu desteğini eksik etmeyeceğine inanıyorum" dedi.

Notlar

Salona girişinde yoğun sevgi gösterisiyle karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, katılımcılara el sallayarak karşılık verdi.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan törende, "Türkiye'nin Yeni Gücü" isimli sinevizyon gösterildi. Erdoğan'ın konuşması zaman zaman alkışlarla kesildi.

Konuşmasının ardından Erdoğan'a, MÜSİAD Başkanı Nail Olpak tarafından, MÜSİAD Ormanları'nda adına dikilmiş bin ağaç için hazırlanmış belge ve Bilim Teknolojileri Onur Ödülü takdim edildi.

Genel Kurulda Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem ve İstanbul Valisi Vasip Şahin de yer aldı.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Müsiad 23. Olağan Genel Kurulu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement