Müsiad Ankara Şubesi'nin İftarı (2) - Son Dakika
Ekonomi

Müsiad Ankara Şubesi'nin İftarı (2)

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, temennilerinin, ülke için hayırlı bir koalisyon hükümetinin hızla kurulması olduğunu bildirdi.

11.07.2015 01:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, temennilerinin, ülke için hayırlı bir koalisyon hükümetinin hızla kurulması olduğunu bildirdi.

Olpak, ATO Congresium'da gerçekleştirilen MÜSİAD Ankara Şubesi'nin iftar programında yaptığı konuşmada, "yangın yerine" dönen İslam coğrafyasının yaralarının sarılmasını, huzura kavuşmasını diledi.

MÜSİAD'ın bu yıl 25'inci yılını geride bıraktığını belirten Nail Olpak, derneğin bu sürede hem önemli bir boşluğu doldurduğunu hem de zor bir görev ifa ettiğini söyledi.

Gerektiğinde "hayır" demesini bildiklerini ve sonra da yanlışları söylediklerini dile getiren Olpak, doğru ve güzel yapılan işlerin de arkasında durduklarını, teşekkür ettiklerini ifade etti.

Nail Olpak, özellikle kritik dönemlerde ortaya koydukları tavrın, doğru kararların alınmasında etkili olduğunu kaydetti.

Bugün Ankara'da önemli bir ortaklık anlaşması imzaladıklarını aktaran Olpak, TÜRKSAT'ın, 11-12 Aralık'ta İstanbul'da milli uydu yerleştirme çalışmalarında reel sektörden bir ekosistem oluşturmak için önemli bir faaliyet gerçekleştireceğini aktardı. Olpak, kendilerinin de MÜSİAD olarak Türkiye'nin uzay teknolojileri yol haritasının belirlenmesi ve iş dünyasının uydu ve uzay teknolojilerine entegrasyonunu sağlamada stratejik ortak olacaklarını belirtti.

"Temennimiz, ülkemiz için hayırlı bir koalisyon hükümetinin hızla kurulmasıdır"

Türkiye gündemine ilişkin de açıklamalarda bulunan Olpak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümeti kurma görevini AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'na verdiğini hatırlattı.

"Temennimiz, ülkemiz için hayırlı bir koalisyon hükümetinin hızla kurulmasıdır" diyen Nail Olpak, siyasi partilere şu çağrıda bulundu:

"Kurulacak hükümetin hak ve özgürlükler noktasındaki kazanımlarımızdan ve ekonomik hedeflerden vazgeçmemesi öncelikli konu olmalıdır. Daha güzelini elde etmek adına, geldiğimiz noktayı yeterli bulmasak da ekonomimizin geldiği yer ve refah seviyemiz hepimiz için önemli ortak bir kazanımdır. Askeri vesayetin kaldırılmasından kişisel hak ve özgürlüklere kadar geniş bir alanda elde ettiğimiz kazanımlarımıza sahip çıkmak, öncelik olmalıdır. Bunların içinde başörtüsü ile eğitim gibi, inancından dolayı kızlarımızın çalışmasına konan engellerin ortadan kaldırılması gibi, demokratikleşme, eğitim, sağlık, ulaşım gibi bir çok alanda önemli gelişmeler oldu. Bugün, yeni koalisyon hükümetinin kimler arasında olacağı kadar, sağlıklı ve uzun soluklu devamı için koalisyon protokolünün detayları da önemlidir."

"Devletin zafiyete uğratılmasına asla izin verilmemelidir"

Seçim sonuçlarının bir öz eleştiriyle, toplumsal ve siyasal bir fırsata dönüştürülebileceğine de inandıklarının altını çizen Olpak, Sivil Toplum Kuruluşları (STK) olarak kendilerinin de öz eleştiri yapması gerektiğini savundu.

Siyasal öz eleştiri noktasında ise Milletvekili Seçim Kanunu, seçim barajı ve Siyasi Partiler Kanunu'nun tekrar değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Nail Olpak, şunları kaydetti:

"Çözüm Süreci, hem barış hem de sosyal ve ekonomik sonuçları itibarıyla önemlidir, ancak devletin zafiyete uğratılmasına da asla izin verilmemelidir. Eğitim reformu, hızlı ve adil işleyen hukuk devleti reformları, yatırım ortamının iyileştirilmesi ve diğer yapısal reformlar devam etmelidir. Diğer taraftan bürokrasi, yeni hükümet kurulana kadarki dönemde zafiyet göstermemelidir. Ekonomimiz bu süreçten kısa vadede etkilenmeyecek kadar güçlüdür, ancak gündemimizde siyasi partilerimizin koalisyonu varken, güneyimizde başka koalisyonlar kurulmaya çalışılıyor. Etrafımızda bir belirsizlikler çemberi var. Bizim hükümet belirsizliğinden kurtularak, kasım ortasında olabilecek bir erken seçim ve yıl sonuna sarkabilecek yeni hükümet hesaplarından, en azından ilk planda uzak durmamız lazım."

"Masaya, samimiyetle ve sonuç almak amacıyla oturulması gerek"

MÜSİAD Genel Başkanı Olpak, koalisyon görüşmelerinde masaya samimiyetle ve sonuç almak amacıyla oturulması gerektiğini ifade etti.

Bunun sonunda da sağlıklı bir hükümet kurmanın, istisnasız tüm parti liderlerinin öncelikli görev ve sorumluluğunda olduğunu dile getiren Nail Olpak, çözümün, siyasetin sorumluluğunda olduğunu vurguladı.

"Millet sözünü söyledi, şimdi siyasetten çözüm bekliyor" diyen Olpak, tüm çabalara rağmen bir hükümet kurulamazsa elbette yeni bir seçimin yapılacağını anımsattı.

Olpak, bir STK olarak görüş ve beklentilerini söylediklerini, ancak siyaset mekanizmasının işleyişine müdahale niyetlerinin olmadığını da kaydetti.

"Biran önce yatırım ve büyüme ortamına dönmek gerekiyor"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak ise ramazan ayının Türkiye ve tüm İslam alemi için hayırlara vesile olmasını diledi.

Küresel ekonominin hassas bir dönemden geçtiğine işaret eden Öztrak, belirsizliklerin arttığını ileri sürdü.

Faik Öztrak, bu küresel arka plana Türkiye'deki yapısal kırılganlıklar da eklenince, ekonomik sıkıntıların daha da belirginleştiğini anlattı.

Ekonomik güven endeksinin son 3,5 yılın en düşük seviyesine indiğini ve bunun da ciddi bir güven erozyonuna işaret ettiğini dile getiren Öztrak, büyümenin yavaşlamasının piyasalarda ciddi bir ödeme güçlüğüne neden olduğunu kaydetti.

Türkiye'de borç yükünün arttığını savunarak, döviz rezervlerinin de erimeye devam ettiğini ifade eden Faik Öztrak, tüm bunların Türkiye'yi "dünyanın en kırılgan 3 ekonomisi listesi"ne yerleştirdiğini belirterek, şöyle konuştu:

"2023'te dünyada en yüksek gelire sahip 10 ülke arasına girme hedefinden her geçen gün biraz daha uzaklaşıyoruz. Güzel bir Afrika atasözü var, 'Şarkı değişince dans da değişir.' Gerek dünyadaki ekonomik gelişmeler, gerekse de 7 Haziran'dan sonra millet iradesiyle oluşan yeni tablo artık şarkının değiştiğini gösteriyor. O zaman artık dans da değişmek zorunda. Ekonomide sıcak para bağımlılığını bitirmek, aileler ile şirketleri borç tuzağından çıkarabilmek ve komşumuz Yunanistan gibi borç yükünün altında ezilmemek için bir an önce yatırım ve büyüme ortamına dönmek gerekiyor."

Ekonomideki tüm aktörlere güven verecek adımların hızla atılması gerektiğini de dile getiren Öztrak, "Kamu İhale Kanunu'nun uluslararası normlara yeniden kavuşturulması, denetim aygıtının üzerinden siyasetin vesayetini kaldıracak özerk vergi dairesi gibi düzenlemeler, başkanlığını muhalefet partisinden bir milletvekilinin yaptığı Kesin Hesap Komisyonu'nun kurulması, düzenleyici ve denetleyici kurumlar ile Merkez Bankası'nın üzerinden siyasetin gölgesinin kaldırılması, siyasi ahlak yasasının çıkarılması, yüzde 10 seçim barajının kaldırılması, parlamenter demokrasiyi, kuvvetler ayrımını güçlendirecek diğer düzenlemeler gibi hızla atılacak bazı adımlar, ekonomi aktörlerine artık dansın değişmeye başladığı konusunda önemli sinyaller verecektir" şeklinde konuştu.

MÜSİAD Ankara Şubesi Başkanı İlhan Erdal da dernek olarak sadece ekonomik verilerin değil, mazlum yüreklerin, kardeşliğin ve sosyal hayatın ortaya koyduğu verilerin de gereğini yapmayı görev saydıklarını söyledi.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Müsiad Ankara Şubesi'nin İftarı (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement