"Batı'daki Türk Algısını Değiştireceğiz" - Son Dakika
Dünya

"Batı'daki Türk Algısını Değiştireceğiz"

"Batı\'daki Türk Algısını Değiştireceğiz"

İAÜ, UNESCO Kültürel Diplomasi Kürsüsü ve Batı Araştırmaları Merkezi Brüksel'deki Türkiye AB Daimi Büyükelçiliğinde "Avrupa'nın Türkiye Algısı" konferansı düzenledi.

18.10.2014 10:29  Güncelleme: 10:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ), UNESCO Kültürel Diplomasi Kürsüsü ve Batı Araştırmaları Merkezi Brüksel'deki Türkiye AB Daimi Büyükelçiliği'nde "Avrupa'nın Türkiye Algısı" isimli bir konferans düzenledi. Konferansta konuşma düzenleyen İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mustafa Aydın, "Batı'daki Türk algısını değiştireceğiz" dedi.

Brüksel'de düzenlenen konferansa AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır da katılarak açılış konuşmasını yaptı. Bozkır, "Türkiye çok önemli bir dönem geçiriyor. Bu dönem Türkiye'nin Avrupa Birliğine, Avrupa Birliği'nin de Türkiye'ye en fazla ihtiyacı olduğu dönem. O nedenle bugünkü toplantının konusunun bizim yapmak istediklerimizle çok örtüştüğünü biliyorum. Böyle çalışmaların Türkiye'nin yeni imajını anlatmak, AB'nin Türkiye'de zedelenmiş imajı ve AB'de de Türkiye'ye bakış açısından zedelenmiş imajı düzeltmek için çok yararlı olacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Konferansta Türkiye Avrupa Birliği Büyükelçisi Selim Yenel, İAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mustafa Aydın, UNESCO Kültürel Diplomasi Kürsü Başkanı, Batı Araştırmaları Merkezi Müdürü Dr. Selin Şenocak, AB Milletvekili ve Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu üyesi M.Hugues Bayet ile Le Monde/ Liberation Genel Yayın Yönetmeni M. Marc Semo konuşma yaptı. Katılımcıların konuşmaları ardından konferans soru-cevap şeklinde devam etti.

İlki Fransa'da Sorbonne'da gerçekleşen konferansın Brüksel ayağının ardından açıklamalarda bulunan İAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mustafa Aydın konferansların Almanya, Madrid, Viyana, Roma ve Londra'da da devam edeceğini belirtti ve "Avrupa maalesef bizi tanımıyor veya tanımak istemiyor. Kafalarında oluşmuş önyargılarla yaklaşıyorlar. Belki bizim tarafımızda da eksikler vardır, bizim de Avrupalıya zaman zaman önyargıyla yaklaştığımız durumlar oluyor. Ama Avrupalının önyargılısı çok daha fazla, bir kısım olumsuzlukları anında Türkiye'ye mal edebiliyorlar" şeklinde konuştu.

Üniversitelerin kendi toplumu ve toprağı ile bütünleşmeleri gerektiğine değinen Aydın, "İAÜ olarak bir Batı Araştırmaları Merkezi kurduk. Bu merkezin temel amacı hem Batı'nın bu yanlış görüsüne açıklık getirmek, hem bizim tarafımızdan önyargıları kırarak, gerçeklerden hareket ederek doğruları yakalamak. Dolayısıyla bu konferansların temel amacı üniversitelerin öncülüğünde, o ülkelerdeki bizim Daimi Temsilciliklerimizle, Büyükelçiliklerimizle ve o ülkelerdeki üniversitelerle işbirliği içerisinde gerçeklerle, özellikle de Avrupalıların yüzleşmesini sağlamak" ifadesinde bulundu.

Programını değiştirerek konferansa katılan AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır'a teşekkür eden Dr. Mustafa Aydın "Kapanış konuşmamda da belirttiğim gibi bu topyekun çalışmamız gereken bir mesele; basın mensuplarımız, burada yaşayan vatandaşlarımız, Avrupa'da 'Türkiye'nin dostuyum' diyen Avrupalılarımız, üniversiteler değişik platformlarda elbirliği ile bu gerçekleri haykırırsak sonuca ulaşacağımıza inanıyorum" diye konuştu. - BRÜKSEL

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya 'Batı'daki Türk Algısını Değiştireceğiz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement