Mustafa Kutlu Anne Sütünün Önemine Dikkat Çekti - Son Dakika
Yerel

Mustafa Kutlu Anne Sütünün Önemine Dikkat Çekti

Mustafa Kutlu Anne Sütünün Önemine Dikkat Çekti

Adıyaman Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kutlu, "Anne sütü bebeğimizin yaşamında doğumundan sonraki bekli de en büyük mucizedir.

06.10.2014 13:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adıyaman Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kutlu, "Anne sütü bebeğimizin yaşamında doğumundan sonraki bekli de en büyük mucizedir. Ona yaşamındaki en iyi başlangıcı sağlamaktadır. Anne sütü, bebeğin hem besini, hem de ilk aşısıdır, annesiyle arasında kurulan ilk köprüdür" dedi.

1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanan Emzirme ve Anne Sütü haftasıyla ilgili açıklamada bulunan Kutlu, anne sütünün enerji, protein, yağ, karbonhidrat ve diğer elzem besin öğeleriyle yeni doğan da büyüme ve gelişmeyi sağlayan karmaşık biyolojik bir sıvı ve içerdiği birçok biyoaktif enzim, hormon, büyüme etmeni ve bağışıklık öğelerini içeren yapısıyla eşsiz bir besin olduğunu ifade etti.

Mustafa Kutlu, şunları söyledi:

"Annenin yeni doğan bebeği için yapabileceği en önemli şey, onu emzirmektir. Anne sütü bebeğimizin yaşamında doğumundan sonraki bekli de en büyük mucizedir. Ona yaşamındaki en iyi başlangıcı sağlamaktadır. Anne sütü, bebeğin hem besini, hem de ilk aşısıdır, annesiyle arasında kurulan ilk köprüdür.

Anne sütü ile emzirme ne kadar uzun ise anne sütünün bebek ve anne için faydaları da o kadar fazla olur ve o kadar uzun sürer. İçerdiği koruyucu maddeler nedeniyle anne sütü alan bebeklerde kulak enfeksiyonu, alerjiler, kusma, ishal, bronşit, bronşiolit, menenjit daha az sıklıkta görülür.

Anne sütünün içeriği bebeğin değişen ihtiyaçlarına göre değişim gösterir. Sabah ile akşam içeriği farklıdır. İlk ayda üçüncü aydan daha farklıdır. Bebek prematüre doğmuşsa prematüre bebeğin ihtiyaçlarına göre farklılık gösterir. Bebek için sindirilmesi en kolay olan besindir. Bu nedenle bebekler daha sık beslenmek ister ve daha iyi kilo alırlar. Ayrıca karın ağrısı, gaz sancısı ve kabızlık daha az sıklıkta görülür. Anne sütü alan bebeklerde 'ani beşik ölümü sendromu (SIDS)' daha az sıklıkta görülür. Temas, sıcaklık ve yakınlık sağlayarak emzirme ile anne ve bebek arasında özel bir bağ oluşur. Bebeğin ruhsal gelişimi için faydalıdır. Hazırlama zahmeti yoktur ve istediğiniz her zaman mevcut, kullanıma hazır, temiz ve uygun sıcaklıktadır. Ek maliyeti yoktur.

Anne sütü kalori yakmanızı sağlayarak doğum öncesi kilonuza dönmenize yardım eder. Over (yumurtalık) ve göğüs kanseri riskini azaltır. Kemik yoğunluğunu artırır. Adet kanamalarının başlamasını geciktirir. Doğum sonrası rahimin normal boyutlarına dönmesine yardım eder.

Başarılı bir emzirme için en önemli faktörlerden biri doğru pozisyonda emzirmektir. Emzirmeye başlamadan önce mutlaka ellerinizi yıkayın. Rahat bir koltukta dik oturun; ayaklarınızı ve belinizi destekleyin. Yatakta iseniz sırtınızı destekleyin. Bebeğinizi doğru pozisyonda emzirdiğinizden emin olun. Emzirme süresince rahat bir müzik dinleyip kitap okuyabilirsiniz. Göğüs uçlarınızı emzirme sonrası biraz anne sütü sağarak onunla silin ve kurumaya bırakın. Karbonatlı su kullanmayın. Elbiseleriniz emzirme için kolay açılabilir olsun ve emzirme sırasında evde rahatsız edilmeyeceğiniz bir yer seçin." - ADIYAMAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Mustafa Kutlu Anne Sütünün Önemine Dikkat Çekti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement