Musul'u Deaş'tan Kurtarma Operasyonu - Son Dakika
Politika

Musul'u Deaş'tan Kurtarma Operasyonu

Musul\'u Deaş\'tan Kurtarma Operasyonu

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Musul kentini terör örgütü DEAŞ'tan kurtarmak için başlatılan operasyonda 200 kilometrekareden daha fazla alanın kurtarıldığını belirterek, "Bu Musul'un kurtarılması için ilk aşamadır.

17.10.2016 18:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Musul kentini terör örgütü DEAŞ'tan kurtarmak için başlatılan operasyonda 200 kilometrekareden daha fazla alanın kurtarıldığını belirterek, "Bu Musul'un kurtarılması için ilk aşamadır. Kolay bitecek bir süreç değildir. Daha çok sürecektir. O nedenle aramızdaki işbirliği ve uyum güçlenerek devam etmelidir. DEAŞ çökecek ve yok olacaktır, bu yakındır." dedi.

Barzani, operasyonun başladığı Hazır Cephesi'nde düzenlediği basın toplantısında sürece ilişkin açıklamalarda bulundu.

Musul'u kurtarma operasyonunun Peşmerge ve Irak ordusu tarafından ortaklaşa yürütüldüğünü vurgulayan Barzani, "Bu amaçla kısa bir süre önce Bağdat'ı ziyaret ederek Başbakan Haydar el-İbadi ile bir araya gelmiştik. Orada Musul operasyonuna başlanmasına dair nihayi kararı vermiştik. Kararlaştırılan operasyon bu sabah saat 06.00'da başladı ve kısa süre içinde büyük başarılar elde ettik." ifadesini kullandı.

-"Musul operasyonunda ilk adım bugün atıldı"

Irak ordusu ile güçlü bir işbirliğinin olduğuna ve uyum içinde hareket edildiğine işaret eden Barzani, şöyle devam etti:

"Bugünkü başarılar da bunun bir sonucudur. Bu aynı zamanda birlikte hareket ettiğimizde neleri başaracağımızın da güzel bir kanıtıdır. Birlikte olursak teröre karşı daha güçlü mücadele edebiliriz. Musul operasyonunda ilk adım bugün atıldı. Bu kolay bitecek bir süreç değildir. Daha çok sürecektir. O nedenle aramızdaki işbirliği ve uyum güçlenerek devam etmelidir. DEAŞ çökecek ve yok olacaktır, bu yakındır. Ancak ondan sonra daha büyük bir terör örgütü ortaya çıkabilir. O nedenle kuvvetli ilişki devam etmelidir. Biz Musul düşmeden de işbirliğine hazırdır, kurtarıldıktan sonra da hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum."

Barzani, operasyonun Musul'un güney ve doğusunda başladığını, Peşmerge güçleri, Irak ordusu ve diğerlerinin görevleri ile sorumluluklarının belirlendiğini söyledi.

Barzani, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Herkes kendi yerinde kalacak ve daha ileri gitmeyecektir. Ele geçirilen bölgelerle ilgili de anlaşma yapılmış ve daha sonra bir çözüme kavuşturulacaktır. Bu anlamda herhangi bir sorunun yaşanacağını düşünmüyorum. İlk defa Irak ordusu ile Peşmerge güçlerinin kanı DEAŞ gibi bir terör örgütüne karşı savaşırken birlikte akmış ve birbirine karışmıştır. Bu durumun Bağdat ile gelecekteki ilişkilerimizde temel bir esas oluşturmasını temenni ediyorum. Bu operasyonun başarıyla sonuçlanacağına ve Musul'un kurtarılacağına olan inancım tamdır. Tabii ki bu terörün ve teröristlerin biteceği anlamına gelmiyor. Ancak bizim için iyi bir tecrübe ve önemli bir derstir. Bundan sonra tüm sorunlarımızı karşılıklı anlayış, uzlaşı ve barışçıl bir şekilde çözmeliyiz. Bu da gösteriyor ki bundan sonra da Erbil, Bağdat ve uluslararası koalisyon güçleri arasında DEAŞ terörüne karşı mücadelede tam bir işbirliği ve ortaklık olmalıdır."

-"Musul halkı emin olsun"

Koalisyon güçlerine destekleri Irak ordusu ve Peşmerge güçlerine de kahramanlıkları nedeniyle teşekkür eden Barzani, "Bugün DEAŞ'a ağır zayiatlar verdirilmiş ve öldürücü darbe indirilmiştir. Operasyonun ne kadar süreceğini bilemem ancak ne kadar sürerse sürsün biz hazırız." diye konuştu.

Musul halkının emin olmasını isteyen Barzani, şunları kaydetti:

"Peşmerge ve Irak ordusu olarak zarar ve ziyan olmadan, katliam yaşanmadan ve intikam arayışları içerisine girilmeden kenti kurtarmak için ciddi bir çaba gösteriyoruz. Amacımız içine düştükleri karanlıktan, zindandan ve zulümden kurtulup özgür ve mutlu bir hayat yaşamalarıdır. Bu onların hakkıdır. Musul'da askeri planın yanında kentin geleceğiyle ilgili siyasi bir programın da olmasını arzu ederdim. Ancak diğer taraflar acelesi davrandı. Bu nedenle Erbil ile Bağdat arasında olabilecek nahoş olayları engellemek için ortak bir komisyon kurduk. Bu komisyon aracılığıyla istenmeyen gelişmeler tespit edilip çözüme bağlanacak. Musul'un hiçbir şekilde Halep olmaması için tüm gücümüzü ortaya koyacağız."

Soru-cevap

Barzani, "Sayın İbadi Irak'ta bulunan Türk gücünden söz etti. Türk askerinin operasyonda hiçbir rolünün olmayacağına vurgu yaptı. Bu konudaki düşünceniz nedir?" sorusu üzerine, "Bize göre bu konuda karşılıklı anlayış olmalıdır. Ankara ile Bağdat bu konuda uzlaşı yolu bulmalıdır." dedi.

"Irak ordusu, Peşmerge olmadan Musul merkeze girebilir mi?" sorusuna Barzani, şu yanıtı verdi:

"Irak ordusu Peşmerge olmadan Rumadi'ye de girdi. Bana göre girebilir, fakat uyum olması önemlidir. Peşmerge ve Irak ordusunun oynayacağı roller bellidir. Bazı yerlerde ortak olacak bazı yerlerde de herkes kendi görevini icra edecek. Irak ordusu hangi noktada yardıma ihtiyaç duyarsa Peşmerge geri durmayacaktır."

Barzani, Peşmergenin ulaştığı yerlere kazdığı hendeklere ilişkin bir soru üzerine, "Hendekleri güvenlik amacıyla kazıyoruz gereken yerlerde kazıyoruz. Ulaştığımız yerlerde halk ile diyalog halinde olacağız. Bu Kakayi, Şahbek ya da Hristiyan vatandaşlarımızın köyleri olabilir. Daha sonra nasıl çekileceğimizi karşılıklı konuşarak kararlaştıracağız." ifadesini kullandı.

Barzani, Musul'dan olabilecek göç akınına dair bir soruyu, "Kürdistan bölgesinde 2 milyona yakın sığınmacı var. Çok sayıda sığınmacının daha geleceğini öngörüyoruz. Gelmemeleri için çaba gösteriyoruz. Fakat mevcut durumun Kürdistan bölgesinin gücünü aştığını söylemek istiyorum. BM, AB, ABD ve Irak hükümetiyle bu konuyu konuştuk. Kürdistan bölgesinin hiçbir şekilde yeni bir göçü karşılayamayacağını ilettik. Kalacak yer bulabiliriz fakat ihtiyaçlarını karşılayamayız." diye yanıtladı.

Peşmergenin elindeki silahlara ilişkin soruya karşılık ise Barzani, şunları kaydetti:

"Bu silahlar dünyanın herhangi bir devletinin ordusunun elinde olsaydı Peşmergenin elde ettiği başarıları kesinlikle elde edemezdi. Peşmerge, elindeki zayıf ve yetersiz silah gücüne rağmen büyük başarılara imza atmıştır. Yaptıkları yardımlardan dolayı koalisyon güçleri ve dost ülkelere teşekkür ediyoruz. Ancak bu silahlar böyle büyük bir savaşı vermek için yeterli değildir. Çok hafif kalmıştır."

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Musul'u Deaş'tan Kurtarma Operasyonu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı
    21:52 ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi 'sus payı' davasının görüldüğü mahkeme binasının önünde bir kişi kendini yaktı. Görgü tanıkları, ABD'nin New York kentinde havaya broşürler atan bir erkeğin bir tenekeden kendisini yakıta buladığını ve ateşe verdiğini anlattı. Olay yerinden sedyeyle götürülen kişinin durumu bilinmiyor. Polis, olay yerini kordon altına alırken, yerde kalan bir sırt çantası ve çantanın kenarında 'şeytan milyarderler' başlıklı bir broşür olduğu belirtildi. Trump'ın suçlu bulunması halinde dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

  • 29 Yıl Önce Terör Saldırısında Şehit Edilen Babasının Koltuğuna Oturdu
    21:22 29 Yıl Önce Terör Saldırısında Şehit Edilen Babasının Koltuğuna Oturdu

    Tunceli'nin Nazımiye ilçesinde 29 yıl önce terör örgütü PKK tarafından şehit edilen dönemin Belediye Başkanı Kemal Tekin'in oğlu Ali Emrah Tekin, 31 Mart 2024 tarihinde yapılan yerel seçimlerde belediye başkanı seçildi. Mazbatasını alarak göreve başlayan Tekin, babasının ilkeleri doğrultusunda Nazımiye halkına hizmet etmenin birinci amaçları olduğunu belirtti.

  • İmamoğlu, 2028'deki seçimlerde Cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağına ilişkin soruya cevap vermedi
    21:17 İmamoğlu, 2028'deki seçimlerde Cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağına ilişkin soruya cevap vermedi

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, gelecek seçimlerde Cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağına ilişkin soruya cevap vermekten kaçındı. İmamoğlu, gazetecilere 'Allah bilir' cevabını bile vermediğini söyledi ve meseleye bütünlükçü bir bakış açısıyla yaklaştıklarını vurguladı.

  • İBB Meclisinde, 2023 yılı faaliyet raporu tartışıldı
    21:03 İBB Meclisinde, 2023 yılı faaliyet raporu tartışıldı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisinde, İBB'nin 2023 yılı faaliyet raporu tartışıldı.

  • Altıeylül Belediye Başkanı Hakan Şehirli, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı Ziyaret Etti
    21:01 Altıeylül Belediye Başkanı Hakan Şehirli, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı Ziyaret Etti

    Altıeylül Belediye Başkanı Hakan Şehirli, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı makamında ziyaret etti. Ziyarette yerel yönetimlerle ilgili fikir alışverişi yapıldı ve Altıeylül adına Türk Bayrağı hediye edildi. Mansur Yavaş da Altıeylül'e ziyaret sözü verdi.


Advertisement