Musul'u Deaş'tan Kurtarma Operasyonu - Son Dakika
Güncel

Musul'u Deaş'tan Kurtarma Operasyonu

Musul\'u Deaş\'tan Kurtarma Operasyonu

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Musul'u terör örgütü DEAŞ'tan kurtarma operasyonu kapsamında Türkmenlerin yaşadığı Telafer'in kurtarılmasında tüm Telaferlilerin iştirak edeceğini söyledi.

08.11.2016 20:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Musul'u terör örgütü DEAŞ'tan kurtarma operasyonu kapsamında Türkmenlerin yaşadığı Telafer'in kurtarılmasında tüm Telaferlilerin iştirak edeceğini söyledi.

İbadi, Bağdat'ta düzenlediği basın toplantısında, Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonuna değinerek, örgütün kendini savunmak için sivilleri kalkan olarak kullandığını belirtti.

Musul'un kurtarılmasından sonra kentin yönetimi için ilgili güvenlik ve siyasi taraflarla birlikte planlar koyduklarını dile getiren İbadi, "Oradaki durum öncesinden çok daha iyi olacak." dedi.

"Musul'da 100 kişinin yer aldığı toplu mezar bulundu." diyen İbadi, "DEAŞ, yerleşim yerlerinin çatısı ve bomba yüklü araçlar kullanarak bize karşı koymaya çalışıyor. DEAŞ'la iddia ettikleri 'çirkin', ölüm ve yıkım olan hilafetlerinin başkentinde (Musul) çatışıyoruz." ifadelerini kullandı.

İbadi, Musul operasyonu kapsamında Türkmenlerin yaşadığı Telafer'in kurtarılması operasyonuna ilişkin, "Telafer'in kurtarılmasında tüm Telafer halkı iştirak edecek." diye konuştu.

Irak merkezi yönetimine bağlı güçler ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçleri arasında koordinasyon olduğunu vurgulayan İbadi, Musul'daki yerel güçlerden oluşan birliklere Musullu Kürtlerin de katılmasını temenni ettiklerini söyledi.

İbadi, Musul operasyonu sonrası durumu için IKBY ile anlaşma içerisinde olduklarına dikkati çekerek, "Musul'u kurtarma operasyonunda iştirak eden tüm güçler operasyon sonrası eski mevzisine dönecek." değerlendirmesinde bulundu.

Kerkük'te bulunan Arapların DEAŞ'la işbirliği bahanesiyle yerlerinden edildiği ve köylerinin yakıldığı iddiası sorusu üzerine İbadi, şunları kaydetti:

"Konuyu takip ediyoruz. Vatandaşlara karşı kötü muamele kabul edilmez ve bu genel politika haline gelmemeli. Bunu yapanları cezalandırırız. Bunlar sorumsuzca ve kontrol dışı eylemlerdir. DEAŞ, Kerkük'teki güvenlik durumunu gerginleştirip sivillere karşı terör eyleminde bulunmuştu."

DEAŞ militanlarının sınırdan geçişinin engellenmesi konusunda Suriye rejimi ile Irak arasında koordinasyon olduğunu aktaran İbadi, "Çıkarlarımızın gerçekleşmesi için Suriye'de silahlı gruplarla değil hükümetle koordinasyonumuz mevcut." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Musul'u Deaş'tan Kurtarma Operasyonu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement