Mut'ta Çiftçiye Sertifika ve Ceviz Fidanı - Son Dakika
Yerel

Mut'ta Çiftçiye Sertifika ve Ceviz Fidanı

Mut\'ta Çiftçiye Sertifika ve Ceviz Fidanı

Mut Orman İşletme Müdürlüğünün 2015 yılı programında yer alan, ORKÖY kredisi ile temin edilen çok amaçlı iş makinesinin, Çamlıca Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifine teslimi ve hizmete girmesi ile Mut Orman İşletme Müdürlüğü, Orman kanununun Ek-12. Maddesi kapsamında Çamlıca Şefliği gelir getirici tür ağaçlandırması faaliyet kapsamında dikilen ceviz fidanlarının, hak sahiplerine dağıtım töreni yapıldı.

13.01.2016 16:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mut Orman İşletme Müdürlüğünün 2015 yılı programında yer alan, ORKÖY kredisi ile temin edilen çok amaçlı iş makinesinin, Çamlıca Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifine teslimi ve hizmete girmesi ile Mut Orman İşletme Müdürlüğü, Orman kanununun Ek-12. Maddesi kapsamında Çamlıca Şefliği gelir getirici tür ağaçlandırması faaliyet kapsamında dikilen ceviz fidanlarının, hak sahiplerine dağıtım töreni yapıldı.

Çamlıca Mahallesi'nde yapılan törene, Mut Kaymakamı Mehmet Ali Akyüz, Garnizon Komutanı Üsteğmen Hakan Şen, Belediye Başkanı Nebi Yılmaz, Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca, Mut Orman İşletme Müdürü Serdar Kılınç, Milli Eğitim Mut İlçe Müdürü Harun Gergin, Müftü Hüseyin Çalışkan, Çamlıca köyü tarımsal kalkınma kooperatif Başkanı Hüseyin Taşar, davetliler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Törende konuşan Mersin Orman Bölğe Müdürü Abit Baca, yapılan araştırmaya göre ormanların fonksiyon değerinin ekonomik değerinin 2000 katı olduğunun belirlendiğini belirtti. Baca, "Dünyada her yıl ülkemiz orman alanı kadar ormanlık bir alanı kadar ormanlık bir alanı yok olmaktadır. Küresel sorumluluk noktasında ülkemiz, dünyada orman varlığını arttıran ve bozuk orman alanlarını hızla rehabilite eden nadir ülkelerden birisidir. 2012 yılı verilerine göre Ülke yüzölçümünün yüzde 27,6'sı ormanlarla kaplı iken 2015 yılı çalışmaları sonunda bu rakam yüzde 28,2 'ye yükselmiştir. Ormanlarımızın yüzde 52'si verimli yüzde 48'i verimsizdir. Mersin ilinde 1 milyon 562 bin 898 hektar alanın 840 bin 346 hektarı ormanlık alan olup yüzde 54 oranda ormanlık alana sahiptir" dedi.

2015 yılında Mersin'in ilçelerinde verilen hizmetleri sıralayan Baca, "785 hektar sahada 195 bin 980 adet ceviz, Badem, Keçiboynuzu, fıstıkçamı dikilmiş Defne ve Menengiç aşılanmıştır. Son 3 yılda bin 61 hektar sahada 192 bin 341 adet Gelir getirici tür dikilmiş, bunun 651 haneye 4 bin 856 adet ceviz, Badem ve Zeytin dağıtımı yapılarak sertifikaları kura çekilerek orman köylerimize dağıtılmıştır. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın parolasıyla ormanlarımız kırsal kalkınmada mahalleler, köyler kalkınmanın lokomotifi olarak kullanılacaktır" diye konuştu.

Mut ilçesi Çamlıca Mahallesine ceviz fidanı dağıtmaya geldiklerini söyleyen Baca, "Çamlıca Mahallesi'ne 2014 yılında dikilen 2 bin 850 adet ceviz fidanın dağıtımını yapıyoruz. Çamlıca Ağaçlandırma ve Rehebilitasyon Projesi kapsamında 246–248 nolu bölmelerde dikilen ceviz fidanlarının Çamlıca Mahallesi halkından 27 haneye ortalama 50–200 adet ceviz fidanı dağıtarak kullanım sertifikalarını takdim etik" diyerek sözlerini bitirdi.

Konuşmaların ardından kazanlarda pişen yemekler gelen misafirlere ikram edildi. Daha sonra Çamlıca Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin 2014 yılında müracaat edilen OR KÖY daire başkanlığınca verilmiş olan yüzde 20 hibeli, yüzde 10'u öz kaynaklı 2 yıl ödemesiz 5 yıl geri ödemeli 1 adet iş makinesi hizmete sokuldu.

Daha sonra 27 kişiye sertifikaları verildi. 27 haneye de 2 bin 850 adet ceviz fidanı dağıtıldı. Daha sonra toplu halde fotoğraf çektirildi. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Mut'ta Çiftçiye Sertifika ve Ceviz Fidanı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement