Mut'ta Kayısı Altın Yılını Yaşıyor - Son Dakika
Yerel

Mut'ta Kayısı Altın Yılını Yaşıyor

Mut\'ta Kayısı Altın Yılını Yaşıyor

Mersin'in Mut ilçesinde bu yıl kayısı altın yılını yaşıyor.

30.05.2013 13:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin'in Mut ilçesinde bu yıl kayısı altın yılını yaşıyor.

Mut Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Mehmet Ali Acar, ilk hasadı yapıldığında 12 liradan alıcı bulan sofralık kayısının, 2 ila 3 lira arasında değişen fiyatlarla satıldığını belirterek, "Fiyatlar geçen yıllara oranla çok çok iyi" dedi.

Üretilen kayısının ilk olarak sebze haline geldiğini belirten Acar, "İç piyasa ve dış piyasada büyük bir canlılık var. Bu yıl çiftçimiz hasattan çok memnun. Mut'ta şu an 18 ihracatçı firma sebze halinde kayısı alımı yapmaktadır. Çağatay, septik ve İtalyan Tokalı kayısı cinsi 2 ila 3 TL'den alıcı bulmakta. Üretimde yarı olmasına karşın bu cinsler halen fiyatını korumakta. En çok talep gören Bebeko cinsi kayısıların ise 1 hafta içerisinde hasatına başlanacaktır. Günlük iç ve dış piyasaya halden 200–250 ton arasında kayısı gidiyor" diye konuştu.

Dünyanın ilk turfanda kayısı üretiminin Mersin'in Mut ilçesinde olduğunu ifade eden İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Levent Abaş, "İlçede bu yıl 55 bin 240 dekar alanda kayısı üretimi yapılıyor. Bu alan içerisinde beklenen hasatın ise 76 bin ton olduğunu, 2012 yılında yaklaşık 80 bin ton kayısı üretildi. Bu yıl ise 26 bin ton kayısı ihraç edilmesini ve 35 milyon dolar gelir bekliyoruz" dedi.

Akdeniz ülkelerinden Fransa, İtalya ve İspanya'dan önce kayısı hasatının Mut'ta gerçekleştiğini anlatan Abaş, kayısının Romanya, Ukrayna ve Letonya ülkelerine ihraç edildiğini vurguladı. Abaş, "Hedefimiz, uzakdoğu ülkelerinden Çin ve Japonya pazarına kayısı satmak. Yapılan girişimler sonucunda Japonya'dan bir heyet geldi. Bazı incelemelerde bulunan Japon heyet ile yapılan görüşmelerde olumlu sonuçlar ortaya çıktı. Hedefimiz, ileriki tarihlerde Uzakdoğu pazarına da kayısı ihracatı yapmaktır. Bu yıl kayısı altın çağını yaşamaktadır. Yapılan toplantılarda çiftçilerimiz de memnuniyetlerini dile getirmektedir" diye konuştu. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Mut'ta Kayısı Altın Yılını Yaşıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement