Mut'ta "Kayısı Hastalıkları" Konferansı - Son Dakika
Yerel

Mut'ta "Kayısı Hastalıkları" Konferansı

Mut\'ta "Kayısı Hastalıkları" Konferansı

Mersin’in Mut ilçesinde Kayısı Festivali kapsamında “Kayısı Hastalıkları" konferansı düzenlendi.

08.06.2014 09:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin'in Mut ilçesinde Kayısı Festivali kapsamında "Kayısı Hastalıkları" konferansı düzenlendi.

Mut Belediyesi salonunda gerçekleşen konferansa katılan Bahçe Enstitüsü Araştırmacısı Dr. Ayla Yıldız, kayısıda görülen hastalık çeşitlerini, mücadele yöntemlerini anlattı.

Mut'un sofralık Malatya'nın ise kurutmalık kayısı ürettiğini ve özellikle şarka hastalığının kayısılar için çok büyük tehlike olduğunu söyleyen Yıldız, "Şarka virüsü, sert çekirdekli meyve türlerinde ekonomik anlamda kayıplara yol açan en önemli organizmalardan biridir. İç ve dış karantina listesinde yer alan organizma, ürününün kalite ve kantitesinde direk zarara yol açmakta. Bulaşık meyvelerin pazar değeri kalmamaktadır. Hastalığın en önemli yayılma yollarından birisi bulaşık üretim materyalı hareketidir" dedi.

Şarka virüsüne karşı nasıl mücadele edileceğine değinen Yıldız, şöyle devam etti:

"Hastalığın bulaşmasını engellemek bu virüsün mücadelesinde en temel yöntemdir. Virüsten arı sertifikalı fidan kullanılmalıdır. Virüs vektörü yaprak bitlerinin mücadelesi yapılmalıdır. Konukçusu olan yabancı otlar ile mücadele edilmelidir. İç ve dış karantina listesinde yer alan bu virüs ile bulaşık alanlar imha edilmelidir. Hastalığın görüldüğü bahçelerden kesinlikle üretim materyalı alınmamalıdır. Temini mümkün ise dayanıklı çeşit kullanılmalıdır. Zararlılara karşı biyoteknik, biyolojik mücadele, seçici pestisit kulanımı, genel predatöterler ve kimyasal yöntemle hastalıklarla mücadele edilebilir." - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Mut'ta 'Kayısı Hastalıkları' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement