Mut'ta Zeytinyağı Üreticilerinden Ceza Tepkisi - Son Dakika
Güncel

Mut'ta Zeytinyağı Üreticilerinden Ceza Tepkisi

Mersin'in Mut ilçesindeki zeytinyağı üreticileri, Göksu Nehri'nin kirlenmesi gerekçesiyle fabrikalarına ceza kesilmesine basın açıklamasıyla tepki gösterdi.

09.01.2016 17:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin'in Mut ilçesindeki zeytinyağı üreticileri, Göksu Nehri'nin kirlenmesi gerekçesiyle fabrikalarına ceza kesilmesine basın açıklamasıyla tepki gösterdi.

Nehir üzerindeki Kadıköy Köprüsü'nde bir araya gelen üreticiler adına konuşan Fatih Kaan Tuna, nehrin suyunun kara akmasının gündeme gelmesiyle ilçedeki 12 zeytinyağı fabrikasına Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 45 bin 500 lira ceza yazıldığını söyledi.

Tuna, zeytinyağı imalatı sırasında çıkan "kara su" olarak adlandırılan atık suları, kanun çerçevesinde havuzlarda ve iki fazlı sistemlerde olabildiğince muhafaza etmeye çalıştıklarını anlatarak, taşkınlar ve sezon yoğunluğundan dolayı bazı fabrikaların bu atıklarının Göksu'ya ulaşmış olabileceğini belirtti.

Üreticilere yönelik cezai yaptırımın yanlış olduğunu savunan Tuna, "Bizim saldığımız atıkların haricinde diğer bütün atıklar da maalesef Göksu'ya bırakılmaktadır. Bu sene yağışların da olmamasıyla suyunun çok az olmasından dolayı nehrin renginde değişiklikler oldu. Oluşan bu değişiklik tamamen zeytinyağı fabrikalarına, zeytinyağı fabrikalarının içinden de Mut zeytinyağcılarına fatura edilmiştir. Mersin bölgesinde ilçelerin hepsinde aşağı yukarı hepsinde zeytinyağı imalatı yapan fabrikalar, tesisler bulunuyor Bunların hepsi de bizim uyguladığımız bertaraf yöntemlerini uyguluyor. Ama gelgelim bu cezai yaptırım, maalesef bizim Mut'taki zeytinyağı fabrikalarına fatura edildi" dedi.

Tuna, nehrin uzun bir yol izlediğini, kirliliğin sadece zeytinyağı fabrikalarından kaynaklandığı düşüncesinin doğru olmadığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bu cezaları nasıl ödeyebiliriz kara kara düşünüyoruz. Biz istiyoruz ki bu cezalar yazılmadan bizler uyarılsa veya bunun gerçek manada bir çözümü varsa bize gösterilse. Şu anda ceza ve kapatma tehdidiyle karşı karşıyayız. Makine taksitlerimiz var, hepimiz borçluyuz. Hepimiz ilçede istihdam sağlamaktayız. Mut'un zeytin sanayisinden başka büyük sanayisi yok. Bu sanayide bu şekilde yıpratılırsa, Mut'ta yatırım yapmak isteyen bir daha düşünecek."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mut'ta Zeytinyağı Üreticilerinden Ceza Tepkisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement