Muz Fiyatlarındaki Düşüş Tüketicinin Yüzünü Güldürdü - Son Dakika
Ekonomi

Muz Fiyatlarındaki Düşüş Tüketicinin Yüzünü Güldürdü

Muz Fiyatlarındaki Düşüş Tüketicinin Yüzünü Güldürdü

"Sofraların lüks meyvesi" olarak bilinen muzun yerlisinin, pazar tezgahlarında kilosu 4 liradan satılması tüketiciyi mutlu ederken, uzmanlar da havaların soğuduğu bugünlerde enerji veren, vitamin ve mineral içeriği yüksek olan bu meyveden yeterince tüketilmesini önerdi.

20.10.2016 09:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Sofraların lüks meyvesi" olarak bilinen muzun yerlisinin, pazar tezgahlarında kilosu 4 liradan satılması tüketiciyi mutlu ederken, uzmanlar da havaların soğuduğu bugünlerde enerji veren, vitamin ve mineral içeriği yüksek olan bu meyveden yeterince tüketilmesini önerdi.

Bursa Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Bülent Gür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toptancı hallerinde arz ve talebe göre piyasa koşullarının oluştuğunu söyledi. Bu çerçevede yerli muz fiyatlarının düştüğünü dile getiren Gür, "Muz, uzmanlar tarafından da tavsiye edilen, faydalı bir meyve. Kış aylarında tüketilmesi, vücuda direnç katacaktır. Bu sene meyvede bir bolluk var. Bu bolluk da pazar yerlerine düşük fiyat olarak yansıyor. Muz pazar yerlerinde kilosu 4 liradan satılıyor. Mandalina, elma ve diğer ürünlerde de ciddi bir bolluk var. Meyve bol olduğunda, ucuzluk oluyor. Vatandaş, bol bol tüketsin." diye konuştu.

Balıkesir'in Altıeylül ilçesi Bahçeliveler pazar yerinde muz satan esnaf İsmail Yıldız, Anamur muzunun tezgahlara inmesiyle fiyatların düştüğünü söyledi.

Bir süredir ithalini 6-7 liradan sattıklarını, yerlisinin tezgaha inmesiyle muzun kilogram fiyatının 4 liraya gerilediğini belirten Yıldız, "İthal muz şu anda en fazla 6 lira, bu bile ucuzladı. Anamur muzu ise 4 lira. Fiyatı uygun olduğu için halk genelde yerli muzu tercih ediyor. Yerli muz bu ay itibarıyla tezgahlarda yerini almaya başladı." dedi.

Pazarda alışveriş yapan vatandaşlardan Gökhan Şahin, yerli muz fiyatlarının düşük olmasının sevindirici olduğun ifade etti.

İthal muza göre daha ucuz olduğu için Anamur muzunu tercih ettiğini dile getiren Şahin, "Yerli muz 4 lira, ithal 6. Biz de tercihen Anamur muzuna yöneldik. Umarım fiyatlar böyle devam eder. Çünkü normalde bütçeye biraz pahalı geliyor." diye konuştu.

Alışverişe çıkan Ramazan Gürler ise pazarda dikkatlerini ilk çeken şeyin muz fiyatı olduğunu söyledi. Eve giderken normalde poşetlerini portakal, elma veya mandalinayla sınırlarken artık muz da alabildiklerini vurgulayan Gürler, "Muz normalde ithal olduğu için 6-7 lira civarındaydı. Yerli muz 4 lira ve rahat rahat yiyebiliyoruz" ifadesini kullandı.

"Demir zengini muz"

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Baş Diyetisyeni Sevinç Yetişen de bugünlerde fiyatı düşük olan muzun sağlığa sayısız faydası olduğunu anlattı.

Dünyanın her yerinde her mevsim bulunabildiği, vitaminler ve besin ögeleri açısından çok zengin olduğu, kolay yenebildiği için muzun tercih edildiğine dikkati çeken Yetişen, şunları kaydetti:

"Muz, bol miktarda protein, karbonhidrat ve lif içerir. Mineraller açısından da zengindir ve içinde temel aminoasitler bulunmaktadır. Muz, günde bir adet yenmelidir. Orta boy bir muz, yaklaşık 100 kaloridir ve enerji düzeyi yüksektir. Dolayısıyla iştahsız kişilerin enerji elde etmesi için iyi bir seçimdir. Muzda bulunan ve bir aminoasit olan triptofan, vücutta seratonine dönüşür. Serotoninin duygu durum bozuklukları ve depresyonun giderilmesinde yardımcı olduğu yapılan araştırmalarla bilinmektedir. Muz, potasyum ve magnezyum içerdiğinden kalp hastalıklarından korunmayı da sağlar; tansiyon üzerinde de olumlu etkileri vardır. Mide şikayetleri olan kişiler tarafından da yenebilir. İçeriğindeki 'proteaz inhibitörü' sayesinde midedeki zararlı bakterilerle savaşır."

Yetişen, demir zengini olduğu için muzu kansızlığı olan kişilerin de yemesi gerektiğini dile getirerek, muzda bulunan B6 ve B12 vitaminlerinin sigarayı bırakmaya çalışanlarda oluşan nikotin yoksunluğu belirtilerinin azalmasına yardımcı olduğunu vurguladı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Muz Fiyatlarındaki Düşüş Tüketicinin Yüzünü Güldürdü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement