Müzakere Taslağında Anlaştık' - Son Dakika
Güncel

Müzakere Taslağında Anlaştık'

Müzakere Taslağında Anlaştık\'

İmralı'da Öcalan'la görüşen heyetteki isimlerden Hatip Dicle, "Öcalan'ın deyimidir, '5-6 senedir sürdürdüğümüz diyaloğu, bir müzakere taslağı üzerinde anlaşmaya kadar ulaştırabilmiş durumdayız' diyor" dedi.

20.12.2014 22:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Hatip Dicle, "Size şu müjdeyi verebilirim, sayın Öcalan'ın deyimidir; '5-6 senedir burada sürdürdüğümüz diyaloğu bugün bir müzakere taslağı üzerinde anlaşmaya kadar ulaştırabilmiş durumdayız. Hükümetle, devlet heyetleri ile sürdürülen görüşmelerle bugün belki de 200 yıldır bu topraklarda çok acılar yaşatan Kürt sorununun ve diğer bütün sorunların çözümü yönünde tarihi adımlar atabilmenin arefesindeyiz' diyor" ifadesini kullandı.

Dicle, Diyarbakır'da düzenlenen "Ortadoğu'da Barış ve İslam" konulu panelde konuştu. Çok kritik bir süreçten geçtiklerini söyledi. Sözü gerçekleştikten 2 gün sonra açıklanan, İmralı'da Abdullah Öcalan ile yaptıkları son görüşmeye getiren Dicle şöyle konuştu:

"Çok önemli bir iş yapmaya çalışıyoruz. Bu nedenle hükümet yetkilileri ile ve sonradan onların uygun görmesiyle 17 Aralık'ta gizli, kamuoyunun bilmediği gidip geldiğimiz görüşmeleri ancak hükümetle ve KCK yetkilileri ile teyit ve istişarelerden sonra kamuoyuna ve tüm basının bilgilerine sunabilecek durumdayız."

"Size şu müjdeyi verebilirim. Öcalan'ın deyimidir..."

Öcalan'ın, KCK'nın ve DTK'nın aslında şeffaflıktan yana olduğunu söyleyen Dicle şöyle devam etti:

"Ancak gelin görün ki bir de bunun ikinci bir tarafı var. Hükümet tarafı biraz daha olgunlaşıncaya kadar bu konularda hassas olmamızı istedikleri için biz de o hassasiyetlere dikkat etmek zorundayız. Ancak size şu müjdeyi verebilirim, sayın Öcalan'ın deyimidir; '5-6 senedir burada sürdürdüğümüz diyaloğu bugün bir müzakere taslağı üzerinde anlaşmaya kadar ulaştırabilmiş durumdayız. Hükümetle, devlet heyetleri ile sürdürülen görüşmelerle bugün belki de 200 yıldır bu topraklarda çok acılar yaşatan Kürt sorununun ve diğer bütün sorunların çözümü yönünde tarihi adımlar atabilmenin arefesindeyiz' diyor."

"Taslağı incelemiş bir kardeşiniz olarak"

Gelinen sürecin önemli bir aşama olduğunu anlatan Dicle, süreçte akli selimin galip gelmesini, müzakere yoluyla varılacak bir barışın tüm Ortadoğu'da İslam alemine, tüm halklara ve inanışlara barış getirmesini umduğunu kaydetti. "Taslağı incelemiş bir kardeşiniz olarak sayın Öcalan'ın oradaki konumu Türkiye'deki bütün demokratik sorunlarını, mağdurların, ezilmişlerin sözcülüğünü üstlenen bir konumdadır" diyen Dicle şöyle devam etti:

"Sadece orada yürütülecek müzakerenin Kürt halkının yıllardır dile getirdiği talepleri öne çıkaran bir müzakere süreci olmayacak, Türkiye'nin bütün sorunlarını, Türkiye'de yaşayan bütün halk ve inançların sorunlarına el atan ve orada çözüme varmayı hedefleyen bir pozisyonda olacağını belirtmiştir. Müzakere edilen konu bir demokrasi programıdır. Türkiye'nin nasıl demokratikleşeceği, iç barışının nasıl sağlanacağı, var olan ve bundan sonra da var olacak sorunların şiddete başvurulmadan barışçı ve siyasi yollarla nasıl çözülebileceğinin altyapısını oluşturmaya, yasal ve anayasal güvencelerini hazırlamaya dönük bir süreçtir.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Kaynak: Aljazeera

Son Dakika Güncel Müzakere Taslağında Anlaştık' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hava Sıcaklıkları Artacak, Çığ Tehlikesi Uyarısı
    12:28 Hava Sıcaklıkları Artacak, Çığ Tehlikesi Uyarısı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, hava sıcaklıkları yurdun kuzey ve iç kesimlerinde 2-4 derece artacak. Yurt genelinde ise mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam edecek. MGM, Marmara'nın batısı ve Kuzey Ege kıyılarında kuvvetli rüzgar ve Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzey ve çığ tehlikesi uyarısında bulundu. Ankara'da bugün en yüksek hava sıcaklığı 27, İstanbul'da 25, İzmir'de 28 derece olacak.

  • Mısır Dışişleri Bakanı Türkiye'ye Geliyor
    12:27 Mısır Dışişleri Bakanı Türkiye'ye Geliyor

    Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri, önümüzdeki hafta Türkiye'yi ziyaret edecek. Görüşmede bölgedeki son gelişmeler, Gazze'deki durum ve müzakereler ele alınacak.

  • MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Yerel seçimler sonucunda iktidar değişikliği olmadı
    12:27 MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Yerel seçimler sonucunda iktidar değişikliği olmadı

    MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM grup toplantısında, MHP’nin yerel seçimlerden başarıyla çıktığını belirterek, yerel seçimler sonucunda Türkiye'de bir iktidar değişikliği olmadığını ifade etti. CHP’nin aldığı seçim sonuçlarıyla ilgili de Bahçeli, "Hiçbir projeleri olmayanların konjonkturel sebeplerle ulaştıkları sonuçlara güvenip zafer nutukları atmaları sadece mizahi bir yanılgıdır. Bugün şımaranların yarın milletten şamarı yemeleri mukadderdir" dedi.

  • Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı 2024 Yılı Mesleki Gelişime Yönelik Teknik Destek Programı İlan Edildi
    12:26 Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı 2024 Yılı Mesleki Gelişime Yönelik Teknik Destek Programı İlan Edildi

    Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, 8 Mart 2024 tarihinde 2024 Yılı Mesleki Gelişime Yönelik Teknik Destek Programını duyurdu. Programa başvurular, Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi üzerinden ikişer aylık dönemler halinde alınacak. Kadın ve gençlerin istihdam ve girişimcilik odaklı mesleki gelişimini desteklemeyi amaçlayan program, yeni istihdam taahhüdü sunan işletmeler ve kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlardan başvuruları kabul edecek. Başvuru rehberinde ayrıntılı bilgiler yer alırken, program hakkında bilgilendirme ve eğitim toplantısı düzenleneceği duyuruldu.

  • İstanbul Sancaktepe Belediyesi'nde 2 Milyar TL Borç Asıldı
    12:26 İstanbul Sancaktepe Belediyesi'nde 2 Milyar TL Borç Asıldı

    15 yıl AKP'nin yönettiği Sancaktepe Belediyesi'nde yaklaşık 2 milyar TL borç olduğu ortaya çıktı. CHP Sancaktepe İlçe Başkanı Emre Yılmaz ve Belediye Başkanı Alper Yeğin, borç tablosunu paylaştı.

  • Başkan Ahmet Akın, genç çiftin nikahını kıydı
    12:25 Başkan Ahmet Akın, genç çiftin nikahını kıydı

    Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, seçim çalışmaları sırasında Kepsut'un Hotaşlar Mahallesi'nde yapılan sürpriz evlilik teklifine şahit olmuş, Elif Çalpan ve Umutcan Tuzcusan çiftine, 'Nikahınızı kıyacağım' diyerek söz vermişti. Başkan Ahmet Akın, göreve gelmesinin ardından ilk Elif Çalpan ve Umutcan Tuzcusan çiftinin nikahını kıyarak sözünü tuttu.


Advertisement