Müzayede Tutkunları, "Peyleri" Sanal Alemde Artıracak - Son Dakika
Güncel

Müzayede Tutkunları, "Peyleri" Sanal Alemde Artıracak

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Mezata çıkan kitaplardan genel ve detay görüntüler "Mezatvar. com" internet sitesinin sahibi Abdullah Cahit Dinç ile röportaj Kitap, dergi, çeşitli sanat eserleri, antika, pul, kartpostal, eski para ve tespih gibi değerli ürünlerin açılış fiyatlarının üstüne pey (teklif)...

07.12.2016 12:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Mezata çıkan kitaplardan genel ve detay görüntüler

"Mezatvar. com" internet sitesinin sahibi Abdullah Cahit Dinç ile röportaj

Kitap, dergi, çeşitli sanat eserleri, antika, pul, kartpostal, eski para ve tespih gibi değerli ürünlerin açılış fiyatlarının üstüne pey (teklif) verilerek, belirlenen sürede en yüksek bedeli sunan kişiye satılmasına dayalı müzayedeler, geleneksel mekanlar dışında "online" mezat sitelerine taşındı

Müzayedeye çıkan ürünlere sahip olmak isteyenlerin bazı internet sitelerine üye olarak açık arttırmalara bulunduğu yerden katılması, mezatlarda satışa çıkarılan ürünlerin çeşitliliği ve sayısında artış yaşanmasını sağladı

"Mezatvar. com" internet sitesinin sahibi Dinç:

"Biz mezattaki ürüne bir kıymet biçmiyoruz. Çünkü burada önemli olan alan kişinin buna ne kadar kıymet biçtiğidir"

"Şimdiye kadar tespih, taş plak, kaset, kitap ve efemara müzayedeleri yaptık. Tabii ki çok fazla talep var. Müzayede yapmak isteyen insanlar da çok talepte bulunuyor"

İSTANBUL (AA) – İZZET TAŞKIRAN - Kitap, dergi, çeşitli sanat eserleri, antika, pul, kartpostal, eski para ve tespih gibi değerli ürünlerin açılış fiyatlarının üstüne pey (teklif) verilerek, belirlenen sürede en yüksek bedeli sunan kişiye satılmasına dayalı müzayedeler, geleneksel mekanlardan internet sitelerine taşındı.

Müzayedeye çıkarılan bir ürüne sahip olmak isteyenlerin, ücretsiz üyelik esasına dayalı internet siteleri aracılığıyla olduğu yerden katılması mezata olan ilgiyi arttırdı. Böylelikle internetle birlikte dünyanın her yerinden ulaşılabilen müzayedelerde satışa çıkarılan ürünlerin çeşitliliği ve sayısında artış yaşandı. Tarihi mekanlarda, lüks otellerin salonlarında veya kültürel atmosferi yoğun binalarda hizmet veren müzayedeciler, mezat müdavimleriyle sanal alemde buluşma imkanına kavuştu.

"Mezatvar. com" internet sitesinin sahibi Abdullah Cahit Dinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul'da müzayede kültürünün çok yaygın olduğunu söyledi.

Müzayedelerde genellikle kuş, tespih ve kitap satışlarının yapıldığını ifade eden Dinç, kendisinin de sık sık buraları ziyarete gittiğini belirtti.

Dinç, gittiği mekanda çok hoş ve eğlenceli müzayedelere tanık olduğunu dile getirerek, "Genelde bodrum katında veya insanların çok uğrayamayacağı yerlerde mezatlar yapılıyor. Kendi kendimize, 'Bunca yıldır İstanbul'dayız, buraları neden daha önce keşfedemedik?' diye sormaya başladık." ifadelerini kullandı.

İstanbul dışında yaşayan vatandaşların da müzayedeye katılma zevkinden mahrum kalmaması için bir internet sitesi kurmaya karar verdikleri kaydeden Dinç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu müzayedeler milyon dolarların ya da sadece zenginlerin katıldığı, sadece onların uğraşı olacak bir şey değildi. Bunu anlayınca çok hoşumuza gitti. Bazen bir ya da iki kitabı veya birkaç kitabı 2 liradan alabiliyorsunuz. Böyle bir siteyi kurma fikri de müzayedelerden çıktı. Çok da teveccüh gördü. Anadolu'nun dört bir yanından 'İyi ki böyle bir şey yaptınız, çok hoş olmuş' diye mesaj atıyorlar. "

Dinç, internet sitesinde müzayedeye konulan ürünlerin fiyatlarını ayırt edemediklerini söyledi.

Ürünlerin ilk fiyatlarını asgari düzeyden başlattıklarına dikkati çeken Dinç, "Bir kitabın ikinci el olduktan veya sahafa geldikten sonraki maddi değeri çok önemli olmuyor. İlk çıktığında kitabın 3 ya da 100 liraya satıldığının da çok farkı olmuyor. Biz mezattaki ürüne bir kıymet biçmiyoruz. Çünkü burada önemli olan alan kişinin buna ne kadar kıymet biçtiğidir. Zaten mezat sistemindeki esas mantık budur." dedi.

Dinç, müzayedeye fiyat konusunda çok da umutlu olmadan koydukları bir kitabın birden değer kazanabildiğini, çok yüksek fiyatla satılacağını umdukları bazı kitapların ise çok düşük fiyatlarla satılabildiğini belirtti.

"Kitaplara paha biçme, onları kategorilendirme veya fiyatlandırmak mezatçıların işi değildir." diyen Dinç, bunların müşterilere bırakılması gerektiğini vurguladı.

"Sırada bekleyen antika mezatımız var."

Dinç, sitenin 2,5 ay önce faaliyete geçtiğini, şimdiye kadar 16 müzayede yaptıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Şimdiye kadar tespih, taş plak, kaset, kitap ve efemara müzayedeleri yaptık. Tabii ki çok fazla talep var. Müzayede yapmak isteyen insanlar da çok talepte bulunuyor. Katılmak isteyenler üye oluyor. Elindekileri müzayedeye koyup satmak isteyenler de var. Bunları şu anda değerlendiriyoruz. Sırada bekleyen antika mezatımız var. Bunların ekspertizleri yapılıp, değerlendirilmesi lazım. İlerleyen zamanlarda mümkün olduğunca çeşit ve farklı kategoride ürünler koymayı düşünüyoruz."

Vatandaşların, sisteme üye olduktan sonra internet sitesinde başlatılan müzayedeleri gezdiklerini, 10-15 gün arasındaki sürede bunların açık kaldığını ifade eden Dinç, beğenilen ürüne teklif verildiğini bildirdi.

Dinç, teklifin geçilmesi halinde vatandaşlara uyarı maili yollandığını dile getirerek, "Yakında hizmete girecek mobil uygulamamız sayesinde teklif verenler direkt olarak da uyarı alacaklar. Mezat süresi bitimine kadar en yüksek teklifi veren kişi ürünü almaya hak kazanıyor. Ödemeyi kredi kartıyla ya da İstanbul'da olanlar direkt bize yaparak ürünü teslim alabiliyorlar." diye konuştu.

Müzayede sisteminde mezat süresini beklemenin önemli olduğunun altını çizen Dinç, bu süreç tamamlanmadan ürünü alanın belirlenmediğini söyledi.

Abdullah Cahit Dinç, gerçekten ürünü isteyen kişilerin mezat süresinin sonunu beklediğini ifade ederek, müzayedenin lezzetini arttıran en önemli unsurun sabır göstermek olduğunu kaydetti.

Mezatlarda çok önemli eserlerin satışa çıktığını dile getiren Dinç, sözlerini şöyle tamamladı:

"Örneğin, 1931 basımı William Shakespeare'in Otello kitabı vardı. Biz onu sadece 5 liradan sisteme girdik. Bizim sahaf arkadaşlar, 'Eseri o kadar da düşürmeyin' demişti. Biz o eserin kıymetini bulacağına inanıyorduk. Sahaflarda 120 lira civarında bir fiyatı olan bir kitaptı. Bu kitap için 5 kişi pey vermişti. Sürekli birisi fiyat arttırıyordu. En son 65-70 lira civarında bir fiyata alıcı buldu. Yine ucuz gitti ama bir ürün fiyatını muhakkak bulacaktır. Müzayedenin şartı budur. Özellikle İstanbul'da olanlar canlı müzayedelere muhakkak katılmalı. Çünkü orada sahaflar kitaplarını ortaya çıkarıyorlar. Çok güzel bir ortam oluyor, güzel arkadaşlıklar elde edinilebiliyor. Müzayedelerde çok ünlü bir ressamın resimlerinin çok uygun bir fiyata gittiğini gördüm. Tabii ki ünlü ressama ait olduğu sonradan öğreniliyor. Uygun bir fiyata satıldığını biliyoruz. Önemli siyasi şahsiyetlerin kullandığı evrak ya da pasaportları gibi çok önemli, nadir, hiçbir yerde bulamayacağınız eşyaların düşük fiyatlara alıcı bulduğunu gördüm."

Müzayede Tutkunları, "Peyleri" Sanal Alemde Artıracak
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Müzayede Tutkunları, 'Peyleri' Sanal Alemde Artıracak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • MediaTek, orta segment için yeni işlemcisini duyurdu: Dimensity 6300
    01:10 MediaTek, orta segment için yeni işlemcisini duyurdu: Dimensity 6300

    MediaTek, yüzde 10 daha güçlü olduğu iddia edilen Dimensity 6300 işlemcisini duyurdu. İki adet 2.4 GHz hızında ARM Cortex-A76 ve altı adet 2.0 GHz hızında ARM Cortex-A55 çekirdeklerinden oluşan işlemci, 108 Megapiksel sensörü ve 16 Megapiksel çözünürlüğünde iki sensörü destekliyor. Ayrıca 5G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.2 ve GPS bağlantıyı destekliyor.

  • Neden ChatGPT yerine Microsoft Copilot kullanmalısınız?
    01:09 Neden ChatGPT yerine Microsoft Copilot kullanmalısınız?

    OpenAI tarafından geliştirilen ve Microsoft'a ait Copilot, en popüler yapay zeka sohbet botları arasında yer alıyor. Copilot, GPT-4'ü ücretsiz sunuyor, ücretsiz şekilde internete erişebiliyor, popüler hizmetlere entegre edildi, Copilot ile DALL-E ücretsiz ve Windows 10 üzerinden kullanılabilir.

  • Murat Boz'un vivo V30 Teknoloji Testi Sonuçları
    01:09 Murat Boz'un vivo V30 Teknoloji Testi Sonuçları

    SDN ekranlarının sevilen serisi Teknoloji Testi'nin bugünkü konuğu popüler şarkıcı Murat Boz oldu. Murat Boz, vivo V30'un tasarımını, kamerasını, pil ömrünü ve diğer özelliklerini beğendiğini söyledi. Ayrıca yapay zeka, sanal gerçeklik ve uzay teknolojileri gibi konulardaki görüşlerini de paylaştı. Videoda aksesuarlar ve yeni teknolojiler hakkında da sohbet edildi.

  • Metin Akpınar'ın kızı Duygu Nebioğlu, annesi Suphiye Orancı'yı bulmak için harekete geçti
    01:09 Metin Akpınar'ın kızı Duygu Nebioğlu, annesi Suphiye Orancı'yı bulmak için harekete geçti

    DNA testiyle ünlü oyuncu Metin Akpınar'ın kızı olduğunu kanıtlayan Duygu Nebioğlu, şimdi de annesi Suphiye Orancı'ya ulaşabilmek için Müge Anlı'nın programına katıldı. Suphiye Hanım'ın çocuklarının biyolojik babasıyla ilgili iddialar da programda ele alındı. Ümit Besen ise bahsi geçen kadını tanımadığını ve olaylarla hiçbir ilişkisinin olmadığını belirtti.

  • Tesla Cybertruck Geri Çağrıldı
    01:09 Tesla Cybertruck Geri Çağrıldı

    Tesla, Cybertruck modellerinde yaşanan hızlandırıcı pedalın sıkışma sorunu nedeniyle tüm araçları geri çağırdı. Tasarım hatasının sebep olduğu sorun, şirket tarafından giderilecek ve üretimde değişiklik yapılacak.

  • Hatay'ın Payas ilçesinde intihar girişimi sonucu 2 kişi yaralandı
    01:04 Hatay'ın Payas ilçesinde intihar girişimi sonucu 2 kişi yaralandı

    Hatay'ın Payas ilçesinde bir kişi intihar etmek için 4. kattan atladı ve cadde üzerinde yürüyen başka bir kişinin üzerine düştü. Olayda, hem intihar eden kişi hem de üzerine düşen kişi hayati tehlikeyle hastaneye kaldırıldı.

  • Karabük'te bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    01:04 Karabük'te bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde iki grup arasında çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı. Sözlü tartışmanın kavgaya dönüşmesiyle çıkan olayda, yaralılar hastaneye kaldırıldı. Polis ekipleri olayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Amedspor Başkanı Aziz Elaldı: Diyarbakır'a 1 milyon kişi gelecek
    00:54 Amedspor Başkanı Aziz Elaldı: Diyarbakır'a 1 milyon kişi gelecek

    TFF 2. Lig Kırmızı Grup lideri Amedspor Başkanı Aziz Elaldı, Diyarbakır'a hafta sonu 1 milyon kişinin geleceğini açıkladı. Elaldı, taraftarlardan anlayış beklediklerini belirtti.

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.


Advertisement