Bodrum'da Myndos Antik Kenti Ortaya Çıkıyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Bodrum'da Myndos Antik Kenti Ortaya Çıkıyor

Bodrum\'da Myndos Antik Kenti Ortaya Çıkıyor

Bodrum'da , 2005 yılında kazı çalışmalarına başlanılan Myndos Antik Kenti'nde, antik tiyatro ve hamamın ortaya çıkarılması için çalışmalar hızlandı.

07.09.2013 11:35  Güncelleme: 22:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla'nın Bodrum İlçesi'ne bağlı Gümüşlük Beldesi'nde, 2005 yılında kazı ve kurtarma çalışmalarına başlanılan Myndos Antik Kenti'nde, antik tiyatro ve hamamın ortaya çıkarılması için çalışmalar hızlandırıldı. Gümüşlük-Yalıkavak Karayolu kazılar nedeniyle ulaşıma kapatıldı.

Gümüşlük Belediye Başkanı Bağımsız Mehmet Tire, Bodrum Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Kocadon ve Myndos Kentini Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Salih Güney, antik kentte incelemelerde bulunup Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi öncülüğündeki kazılara başkanlık yapan kazı başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin'den çalışmalar hakkında bilgi aldı. Güney'in 'Güzel Şeyler Bırak ki, Güzel Şeyler Bulasın' yazılı tişört ile katıldığı incelemede, kazılarda bulunan Bizans dönemine ait mezarlar nedeniyle Gümüşlük-Yalıkavak Karayolu'nun kapatılıp, trafiğin başka yönden verildiği belirtildi.

Yaklaşık 3 saatlik incelemenni ardından bir açıklama yapan Başkan Tire, "Gümüşlük, antik Myndos üzerine kurulmuştur. Gümüşlük Tarihi, Bodrum Yarımadası içinde tarihsel dokusu ile çok özel bir belde. 2 bin 400 yıllık geçmişi olan tarihi kalıntıları Gümüşlük'e ayrı bir özellik ve güzellik katmaktadır. Göreve geldiğimiz günden bugüne kadar tarihi dokunun korunması, tanıtılması amacıyla çalışmalarımızı en iyi şekilde sürdürdük. Görevimizin son bulacağı güne kadar da sakin ve sürdürülebilir bir yaşamı korumak, sahip olduğumuz değerlerimize özen göstermek ve gelecek nesillerimize bırakabilmek için en iyi şekilde hizmetlerimize devam edeceğiz. Yapılan kazı tamamen Kültür ve Turizm Bakanlığı izninde gerçekleştirilmektedir. Myndos Kentini Koruma Yaşatma ve Tanıtma Derneği'nin çok iyi çalışmalarda bulunacağına ve Gümüşlük'e ciddi katkılarda olacağına inanıyorum. Bu süreçte kapatılan yol sebebiyle halkımızın gösterdiği hoşgörü ve anlayışından dolayı ayrıca teşekkür ediyorum. Antik Myndos Kenti tamamen gün ışığına çıktığında burası kültür turizminin başkenti olacak nitelik taşıyor" dedi.

'BODRUM YARIMADASI AÇIK HAVA MÜZESİNE DÖNÜŞECEK'

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon da "Yüzde 80'i halen denizde ve toprağın altında bulunan antik kentin gün ışığına çıkarılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteklediği projeye Bodrum'daki yerel yönetimler ve odalarda büyük önem veriyor, destekliyor. Kentin 4 bin yıllık geçmişinde büyük önem tutan Myndos kentinin gün ışığına çıkarılması ile Bodrum'a kültür turizmi için gelen turist sayısının 500 binlerden 2 milyona kadar çıkacağına inanıyorum. Deniz, kum güneş, mavi yolculuğun yanında artık yarımada tamamıyla dev bir açık hava müzesine dönüşecek. Bodrum'daki sanayinin altında kalan antik Hipodrom'da başta olmak üzere bir kazılara ağırlık verip genişleteceğiz" diye konuştu.

Myndos Kentini Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Salih Güney ise arkeolojinin güzel bir yaşam rehberi olduğunu kaydetti. Güney, "Yaşadığımız yerde sahip olduğumuz değerleri bilmeliyiz. Gümüşlük gerçekten önemli bir tarihi yapıya sahiptir. Doğaya ilgi ve sevgi ile yaklaşalım, gelecek nesillere güzel şeyler bırakalım. Bu bakımdan bütün dünyada olduğu gibi bizler de değerlerimize sahip çıkıyoruz. İnanıyorum ki aynı özeni halkımız da gösterecektir" dedi. - Muğla

Kaynak: DHA

Son Dakika Kültür Sanat Bodrum'da Myndos Antik Kenti Ortaya Çıkıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement