Namus Cinayetini Kitap Yaptı - Son Dakika
Güncel

Namus Cinayetini Kitap Yaptı

İsveç'te 2002 yılında babası tarafından öldürülen Fadime Şahindal'ın müebbet hapis aldığı davaların hepsini takip eden Prof. Unni Wikan, Fadime'nin hayatını yazdı.

15.11.2014 07:38  Güncelleme: 10:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İsveç'in Uppsala şehrinde babası tarafından 21 Ocak 2002'de öldürülerek "namus" cinayetine kurban giden Fadime Şahindal'ın yaşadıkları Kitap oldu. Türkiye'de Paloma Yayınevi'nden çıkan kitabı, Oslo Üniversitesi öğretim üyesi Sosyal Antropoloji Bölümü'nden Prof. Unni Wikan kaleme aldı. 26 yaşında öldürülen Şahindal'ın ardından tüm duruşmaları takip eden Wikan, aile bireyleri ile de görüşerek yaptığı araştırmaları "Fadime'nin Onuruna" adıyla kitaplaştırdı.

GÜNDEME OTURDU

Fadime Şahindal'ın ailesi o henüz 7 yaşındayken Elbistan'dan İsveç'e göç etti. Şahindal, 1996 yılında bir bilgisayar kursunda Patrik Lindesjö adlı İsveçli gençle tanıştı. Çift, birbirine aşık oldu. Genç kadın, ailesinin bu ilişkiye tepki vereceğini bildiği için birlikteliğini gizlemek zorunda kaldı. Baba Rahmi Şahindal, ilişkiden haberdar olunca kızını evlatlıktan reddetti. Ailesinden tehditler almaya başlayan Fadime Şahindal, İsveç'e göç eden Türk ailelere mensup genç kadınların yaşadığı zorlukları basın aracılığıyla paylaştı. Şahindal'ın hikayesi kısa sürede İsveç'te gündeme oturdu. Çiftin aynı evi taşınmayı planladıkları günlerde Patrik Lindesjö, 3 Haziran 1998'de trafik kazasında hayatını kaybetti. Fadime Şahindal ise 21 Ocak 2002 tarihinde 26 yaşındayken bir sivil toplum kuruluşunda 6 ay çalışmak üzere gideceği Kenya'ya uçmasına 1 hafta kala, annesi ve kız kardeşleriyle gizlice vedalaştığı sırada babası tarafından Uppsala'da öldürüldü.

İsveç'te "namus" cinayetlerinin sembolü haline gelen ve ölümünün 10. yılında adına bir anıt dikilen Fadime Şahindal'ın hayatını anlatan "Fadime'nin Onuru" adlı kitapta yer alan anlatımlardan bazıları şöyle:

"AİLEMDEKİ KIZLARLA EVLENMEK İSTEMEYECEKLER"

Mahkemede, Fadime'nin bir akrabası ile evlendirilmek üzere baskı altında olduğunu açıkladığı 1998'deki bir televizyon programı gösterildi. Fadime burada, "Beni yakalasaydı boynumu kıracaktı. Ailemdeki kızlarla hiç kimse evlenmek istemeyecek, artık hepsi birer fahişe" demişti.

"O BİR FAHİŞE KURTULMALIYIZ"

Kız kardeşi Songül, dayısının ve ailenin reisi olan adamın, "Bunu öldürmemiz gerek" dediğini duymuş. Bir seferinde babası da, "O bir fahişe, ondan kurtulmalıyız" demişti. Savcı, babaya "Sorunlar ne zaman başladı?" diye sordu. Şahindal, "Onu o çocukla gördüğüm zaman... Eve gelsin diye yalvardım ama dönmedi. Devamlı başka adamlarla çıktı" dedi. Daha sonra, "Kızınız devamlı değişik erkeklerle çıksaydı siz ne yapardınız? Siz de onu vurmak isterdiniz!" diye bağırdı savcıya.

"SENİ PİS FAHİŞE"

Baba Şahindal, yakın mesafeden Fadime'yi yüzünden ve başının arkasından vurmuş, "Seni pis fahişe" diye bağırıyormuş. Cinayete tanıklık eden 13 yaşındaki kardeş Nebile, verdiği ifadede, "Birden silahı gördüm. Oyuncak sandım. Fadime'yi saçlarından yakaladığında annem koşup geldi ve silah tutan elini yakalayıp kendine doğrulttu. "Kızımı değil, beni öldür" dedi. 3 patlama duydum. 'Fadime koş' diye bağırdım. Ama, orada yatıyordu" dedi.

'İLKEL RAPORU'

Psikiyatri uzmanı, Rahmi Şahindal'ın psikolojik ve zihinsel kapasitesini şöyle açıkladı: "Duygusal yanı gelişmemiş. Kendisine bakışı olumsuz ve empati kapasitesi zayıf. Zihinsel olarak da az gelişmiş. Esnek değil ve diyalogdan kaçınıyor. Uyum sağlama becerisi düşük. Tepkileri naif ve ilkel." Fadime'nin babası yaptığıyla övünmüyordu ama yüzünde hiçbir pişmanlık ifadesi de yoktu.

PRENSES TÖRENE KATILDI

Şahindal'ı binlerce kişinin uğurladığı cenaze törenine, İsveç Veliaht Prensesi Victoria, Parlemento Başkanı Birgitta Dahl gibi İsveç'in önde gelen isimler katıldı. Şahindal'ın İsveç Kilisesi mensubu olmamasına rağmen isteği üzerine burada yapılan cenaze töreni, İsveç televizyonundan canlı yayınlandı. İki yıl önce de Fadime'nin anısını yaşatmak için Uppsala'ya anıt dikildi.

Namus Cinayetini Kitap Yaptı
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Namus Cinayetini Kitap Yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement