Nasa Uzayda Marul Üretimine Başladı - Son Dakika
Dünya

Nasa Uzayda Marul Üretimine Başladı

NASA uzayda yenilebilir ilk marulu üretmeyi başardı. Bu gelişme, uzayda yenilebilir gıda sistemleri için ilk adım oldu.

10.08.2015 18:05  Güncelleme: 18:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, uzayda marul yetiştirmeyi başardı. Bu başarı gelecekte yaşanabilir mars ve gıda sistemleri adına büyük bir adım oldu.

8 TEMMUZ'DA EKİLDİ

NASA, uzayda marul üretimine başladı. Uluslararası uzay istasyonunda görevli astronotlar, bugün ilk kez uzayda yetiştirilen marulun tadına bakacak. Mürettebatın beğenisine sunulacak marullar, istasyonda görev yapan NASA astronotu Scott Kelly tarafından 8 Temmuz'da ekilmişti. Kırmızı, yeşil ve mavi led ışığı altında yetiştirilen marul sadece 33 günde yenilebilir hale gelmiş.

UZAY KEŞİF GÖREVİNDE BİR İLK

Uzmanlar, kırmızı ve mavi ışıklar bitkinin fotosentez yapmasını sağlarken, yeşil ışık marulun doğal rengini kaybederek mora dönüşmemesi için kullanıldığını belirtti ancak ilk uzay mahsülü hemen mideye indirilmeye hazır değil. Astronotlar marulu yemeden limon gibi turunçgillerde bulunan sitrik asit özlü temizleyicilerle dikkatle elden geçirmek zorunda. Ardından marul eşit parçalara bölünerek mürettebat tarafından tadına bakılacak,marul yetiştirme uzay keşif görevlerinde bir ilk olacak.

MARS'A İLK İNSANLI YOLCULUK

İlk tadımdan sonra ise marulları uzun bir yolculuk bekliyor. Uluslararası Uzay İstasyonundaki ilk hasat paketlenerek dondurulmuş halde Dünya'ya gönderilecek ve burada yerçekimsiz ortamda yetiştirilen sebzelerin ne kadar besleyici olup olmadığı incelenecek. Bu gelişme, 10 yıl içinde yapılması planlanan Mars'a ilk insanlı yolculuk için büyük bir önem taşıyor.

OKSİJEN KAYNAĞI DA OLACAK

NASA, marulun astronotları doyurmayacağını ancak uzayda yenilenebilir gıda sistemlerinin kurulabilmesi adına büyük önem taşıdığını ifade ediyor. Söz konusu sistemler, bir gün Mars ve diğer gezegenlerde yiyecek üreteceği gibi oksijen kaynağı da olacak.

Nasa Uzayda Marul Üretimine Başladı

Son Dakika Dünya Nasa Uzayda Marul Üretimine Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (16)

  • Turk: Simdi bazilari meshur lafini ederler adamlar uzaya cikti biz hala sunla bunla ugrasiyoruz diye onlara bir lafim var siz once yasadiginiz dunyayi guzellestirin o uzaya cikanlar kimler abd rusya cin vs vs yani su anda dunyadaki savaslarin akan gozyaslarinin sorumlusu olan bazi devletler 25 2 Yanıtla
  • Hanzo: Yakında tapular millete parsel parsel satarlar ee parası olan marstaki tarlasından marul yemeye gider 17 1 Yanıtla
  • hooo: Adamlar uzayda marul ekiyor bizde toprağa kan ekiyoruz 13 0 Yanıtla
  • Deruni HHışş HHılşş: Marulunuza limon sıkayım. 9 0 Yanıtla
  • Xyz: Gavur yapar musluman da agzi acik seyreder 9 0 Yanıtla
  • son umut: Müslümanlarda savaşıp birbirini öldürüp dursun.birde Allahü ekber deyip yapıyorlar bu işi.bırakın bu işleride uygar medeni ülkelere yetişmeye çalışın.çocuklarınızı sevgiyle saygıyla ilimle fenle yetiştirin.ancak o zaman bu kan ve gözyaşı diner. 9 0 Yanıtla
  • besnili: Turkiye de koalisyon kuruldu mu haberi olan var mi yoksa kol gibi girdimi. Biz tarlada yetistiremiyoruz. Adamlara bak. 8 0 Yanıtla Xyz: Kol gibi girecek kardo 1 0
  • Kahin: Alay edilecek bir şey değil insanlık adına müthiş bir bilimsel deney. Tabiki anlayana 4 1 Yanıtla
  • 1000 göllü musa: Kime satacanız nasrettin hocayamı ? 2 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Ekvador'da son 2 günde iki belediye başkanı silahlı saldırıda öldürüldü
    00:41 Ekvador'da son 2 günde iki belediye başkanı silahlı saldırıda öldürüldü

    Ekvador Belediyeler Birliği, Portovelo kasabasının Belediye Başkanı Jorge Moldonado'nun silahlı saldırı sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı. Son 2 günde iki belediye başkanının öldürüldüğü belirtilirken, her iki belediye başkanının da yasa dışı madencilik faaliyetleriyle ilgilenen suç çetelerince öldürüldüğü ifade edildi. Bu olay, Ekvador'da son dönemde artan belediye başkanı suikastlarına bir yenisi olarak eklendi.

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı
    23:08 İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından bir lastik botta 3'ü çocuk toplamda 45 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı
    22:39 Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı 'sus payı' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi. Olay sonrası şahıs hastaneye kaldırıldı ve soruşturma başlatıldı.

  • Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi
    22:36 Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi ''sus payı'' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi.

  • TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor
    21:58 TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor. TİKA, Budapeşte'de "Geçmişten Günümüze Türk-Macar İlişkileri" konulu sempozyum düzenledi. Bosna Hersek emniyet mensuplarına "Yolsuzlukla Mücadele Eğitimi" verildi. Arnavutluk'ta "Osmanlı'da Göriceli İki Önemli Şahsiyet: İmrahor İlyas Bey ve Koçi Bey Sempozyumu" düzenlendi.

  • ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı
    21:52 ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi 'sus payı' davasının görüldüğü mahkeme binasının önünde bir kişi kendini yaktı. Görgü tanıkları, ABD'nin New York kentinde havaya broşürler atan bir erkeğin bir tenekeden kendisini yakıta buladığını ve ateşe verdiğini anlattı. Olay yerinden sedyeyle götürülen kişinin durumu bilinmiyor. Polis, olay yerini kordon altına alırken, yerde kalan bir sırt çantası ve çantanın kenarında 'şeytan milyarderler' başlıklı bir broşür olduğu belirtildi. Trump'ın suçlu bulunması halinde dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.


Advertisement