NATO Askerlerinin "Gelibolu Dersi" - Son Dakika
Güncel

NATO Askerlerinin "Gelibolu Dersi"

Senem Yazıcı - NATO'nun İzmir'de bulunan Kara Kuvvetleri Komutanlığı ile 1 Haziran'da görevi sona erecek Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki farklı ülkelerin askerleri, eşleriyle tarihi Gelibolu Yarımadası'nı gezdi.

15.04.2013 11:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Senem Yazıcı - NATO'nun İzmir'de bulunan Kara Kuvvetleri Komutanlığı ile 1 Haziran'da görevi sona erecek Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki farklı ülkelerin askerleri, eşleriyle tarihi Gelibolu Yarımadası'nı gezdi.

NATO Müttefik Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Frederick Ben Hodges, Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Ralph Jodice, Kara Kuvvetleri'nden Tuğgeneral Wilhelm Grün ve Tuğgeneral Bogdan Tworkowski'nin aralarında bulunduğu yaklaşık 100 kişi, Çanakkale Savaşı'nın önemli noktalarını, şehitlikleri, anıtları gezerek incelemelerde bulundu.

Gezide, Çanakkale Savaşı konusundaki çalışmalarıyla tanınan Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Haluk Oral heyete eşlik etti.

NATO askerleri sabah saatlerinde Gelibolu Yarımadası'na geçerek, Anzak Koyu, Arıburnu, Kanlı Sırt, 57. Alay, Conkbayırı, Seddülbahir, Şehitler Abidesi, Fransız ve İngiliz Anıtları ile Ertuğrul Koyu'nu ziyaret etti.

Korgeneral Hodges'ın bir süre önce AA'ya verdiği demeçte, "inisiyatif alarak, gösterdiği kahramanlıkla savaşın seyrini değiştirmesi nedeniyle" hayranlığını dile getirdiği Yahya Çavuş'un şehitliği de ziyaret edildi.

Gezi boyunca Prof. Oral ve rehberlerden kapsamlı bilgi alarak bol bol fotoğraf çeken NATO üyeleri, günün yorgunluğunu ise bir kır kahvesinde gözleme ve yayık ayranıyla attı.

AA muhabirine ziyaretlerinin amacını anlatan NATO Kara Komutanı Korgeneral Hodges, askerlik mesleğini icra eden her bireyin, milliyeti ne olursa olsun Gelibolu'yu görmesi ve buradaki savaşı incelemesi gerektiğini söyledi.

Hodges, "Sadece askerlerin değil, her bireyin bu topraklarda yaşananlardan alması gereken önemli dersler var" dedi.

Askeri açıdan bakıldığında, Çanakkale Savaşı'nda inisiyatif alma, cesaret ve kahramanlıkla ilgili sayısız ders olduğunu ifade eden Hodges, şunları kaydetti:

"Askerlerin bu öyküleri yerinde görmeleri çok önemliydi. En temel noktalardan biri, her askerin doğru zamanda, gerektiğinde inisiyatif alarak doğru kararları verebilmesidir. Mustafa Kemal'in, kara harekatının ilk günlerinde, üstlerinin emri olmadan çıkartma alanlarına yerleştirdiği küçük gruplar, tüm savaşı etkiledi. Ben her zaman askerlerime, bu konunun önemini anlatırım.

Gelişimizin bir diğer nedeni de, burada gördüğümüz tüm anıtlar, duyduğumuz hikayeler, bize her bireyin, kendi varlığı dışında çok daha büyük bir şeyin parçası olduğunu gösteriyor. Bunu hissetmek önemlidir. Askerler geçmişlerine bağlanır. Kendisinden öncekilerin yaptıklarını görür ve başarısız olmak istemez."

Kara ve Hava Komutanlığı'nın bir arada burada bulunmasının da anlamlı olduğunu ifade eden Hodges, üç askeri kuvvetin koordinasyonunun önemini görmek açısından da Çanakkale'nin iyi bir örnek olduğunu söyledi.

Hodges, geçmişte birbiriyle savaşmış birçok ülkenin, bugün NATO çatısı altında "birimize yapılan saldırı, hepimize yapılmış sayılır" anlayışıyla hareket ettiğini belirterek, "Kara Komutanlığı'nda 28 üyenin 23'ünden görevliler var. Bugün, burada hep birlikte 98 yıl önce yapılmış bir savaşı inceliyoruz" dedi.

Korgeneral Hodges, her yaştan insanın Gelibolu'yu ziyaret ettiğini, Türk halkının tarihine ve kahramanlarına gösterdikleri saygıdan etkilendiğini kaydetti.

Yayıncı: Sabri Çelebioğlu - GELİBOLU

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel NATO Askerlerinin 'Gelibolu Dersi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.

  • Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı
    03:01 Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı

    Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Parti Sözcüsü Yunus Ekşi, zaferin milletimizin bağımsızlık direnişinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirtti. Açıklamada, Çanakkale Zaferi'nde şehit düşenlerin anıldığı ve ekonomik bağımsızlığın korunması için dışa bağımlı ekonomi modelinin değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.


Advertisement