NATO: Kilis'e Yönelik Saldırılardan Ötürü Endişeliyiz - Son Dakika
Güncel

NATO: Kilis'e Yönelik Saldırılardan Ötürü Endişeliyiz

NATO: Kilis\'e Yönelik Saldırılardan Ötürü Endişeliyiz

NATO Genel Sekreteri, Kilis'e dönük IŞİD saldırıları hakkında konuştu. Sekreter, "Elbetteki endişeliyiz. Çünkü çok sayıda saldırı söz konusu. Aynı zamanda sivil kayıpları da gördük" dedi.

18.05.2016 16:56  Güncelleme: 19:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Brüksel'deki NATO karargahında, yarın başlayacak Dışişleri Bakanları Toplantısı gündemine ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu. Stoltenberg, Kilis'e dönük terör örgütü IŞİD saldırılarının yarın yapılacak NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda görüşüleceğini ve Türkiye'ye daha fazla nasıl destek verileceğini ele alacaklarını söyledi.

STOLTENBERG: GÜDEMİMİZDE IRAK, SURİYE VE KİLİS'E DÜŞEN ROKETLER VAR

Gündemlerinde Irak, Suriye, Kilis'e düşen roketler ve Doğu Avrupa'da Rusya'ya karşı alınacak önlemlerin olduğunu kaydeden Genel Sekreter, yarın öncelikle Karadağ'ın NATO'ya katılım protokolünün imzalanacağını ve bundan sonra Karadağ'ın her NATO toplantısına gözlemleyici ve davetli olarak katılacağını ifade etti. Stoltenberg, NATO üyelerinin parlamentolarının onaylamasının ardında da Karadağ'ın ittifaka üye olacağını vurguladı.

"IŞİD'E KARŞI VERİLEN MÜCADELEDE IRAK'A DESTEK SAĞLAMAK ÖNEMLİ"

Irak askerlerinin eğitimi için Irak Başbakanı Haydar el İbadi'den gelen talebi de ele alacaklarını söyleyen Stoltenberg, IŞİD'e karşı verilen mücadelede Irak'a destek sağlamanın önemine dikkat çekti.

"AKDENİZ'DE NATO VE AB ARASINDA İŞBİRLİĞİNİ ELE ALACAĞIZ"

İttifakın görev yaptığı Ege Denizi'nde günlük sığınmacı akışının yüzde 90 oranında düştüğünü anımsatan Stoltenberg, Akdeniz'de NATO ve Avrupa Birliği (AB) arasında işbirliğini de ele alacaklarını bildirdi.

"NATO, RUSYA İLE KARŞI KARŞIYA GELMEK İSTEMİYOR"

Rusya'ya karşı alınacak önlemlere de değinen Stoltenberg, "NATO savunma birliğidir. Vatandaşlarımızı korumak için ne gerekiyorsa orantılı ve uluslarası sorumluluk çerçevesinde yapacağız. NATO, Rusya ile karşı karşıya gelmek istemiyor. Yeni bir silahlanma yarışı kimsenin faydasına değil." diye konuştu.

Cuma günü de NATO ve AB arasında işbirliği toplantısının yapılacağına dikkati çeken Genel Sekreter, bu işbirliğini yeni bir seviyeye taşımayı arzu ettiklerini söyledi.

KİLİS AÇIKLAMASI

Stoltenberg, bir soru üzerine, toplantıda Türkiye ve Suriye sınırındaki durumun gündeme geleceğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"MASUM İNSANLAR HAYATINI KAYBETTİ"

"Elbetteki endişeliyiz. Çünkü çok sayıda saldırı söz konusu. Aynı zamanda sivil kayıpları da gördük, masum insanlar hayatını kaybetti.

"NATO, TÜRKİYE'YLE DAYANIŞMA İÇİNDE"

Bu yüzden de durum hepimiz için büyük bir endişe kaynağı. NATO, Türkiye ile dayanışma içinde. Suriye-Türkiye sınırındaki bu gergin durumu, son Ankara ziyaretim sırasında da ele aldık. Dolayısıyla bu, bizim gündemimizdeki önemli maddelerden birisi olacak."

"İSPANYA'YA AİT PATRIOT'LAR HALEN TÜRKİYE'DE"

NATO'nun Türkiye'nin güvenliğine katkı vermeye devam ettiğini söyleyen Stoltenberg, İspanya'ya ait Patriot hava savunma füzelerinin halen Türkiye'de olduğunu, erken uyarı uçakları AWACS'ların Türkiye üzerinde görev yaptığını ve NATO müttefiki ülkelerin askeri gemilerinin Türk limanlarını ziyaret ettiğini kaydetti.

Türkiye'yi desteklemek için daha fazla ne yapabileceklerini görüşeceklerini de ifade eden Stoltenberg, "Ancak önemli mesaj şu: Türkiye-Suriye sınırındaki durum, Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın önemli konularından birini oluşturan NATO üyesi ülkelerin sınırları dışındaki bölgelerde istikrarın sağlanması hususunu ön plana çıkarıyor. Çünkü, istikrar ve ülkelerimize dönük tehditler arasında çok yakın bir ilişki olduğunu görüyoruz." diye konuştu.

NATO Genel Sekreteri, IŞİD'e karşı verilen mücadelenin Türkiye'nin güvenliğini arttırmaya olan katkısına da dikkat çekti.

RUSYA'YA KARŞI ALINACAK ÖNLEMLERİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ

Rusya'nın Baltıklarda yaptığı ihlal ve tacizlerin sorumsuzca olduğunu dile getiren Stoltenberg, Rusya'ya karşı alınacak caydırıcı önlemlerin önemine dikkat çekti.

NATO Genel Sekreteri, kendileri için çok önemli olan istikrarın sağlanması hususunda Suriye'de barış görüşmelerini çok önemsediklerini sözlerine ekledi.

Öte yandan yarınki Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesi, 175. NATO Askeri Komitesi, genelkurmay başkanları seviyesinde toplandı. Türkiye'yi Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın temsil ettiği toplantıda, 8-9 Temmuz'da Polonya'nın başkenti Varşova'da yapılacak olan NATO Zirvesi'ne hazırlık çalışmaları ele alındı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel NATO: Kilis'e Yönelik Saldırılardan Ötürü Endişeliyiz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • ?: nato tc için bir kandırmaca! nerde görülmüş nato nun tc.yi koruduğu? 35 yıldır pkk saldırıyor tc.ye nato ne yapıyor? gidip pkk-pyd ye silah veriyor! tc. yi gözüne baka bakaa kandırıyor! tc.de üsler kuruyor, darbe yaptırıyor, askerlerini korede,afganistanda.. kullanıyor!.. tc. bir nato sömürgesi durumunda.. 0 0 Yanıtla
  • Turkiyem: Nato masum insanlar hayatlarını kaybetti diyor ha !!! 0 0 Yanıtla

Advertisement