NATO Savunma Bakanları Toplantısı - Son Dakika
Güncel

NATO Savunma Bakanları Toplantısı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Rusya ile askere asker, tanka tank, uçağa uçak eşleşmeyeceğiz.

16.02.2017 14:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Rusya ile askere asker, tanka tank, uçağa uçak eşleşmeyeceğiz. Amacımız, ihtilafı provoke etmek değil önlemek." dedi.

Stoltenberg, Brüksel'deki NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nın Kuzey Atlantik Konseyi oturumu sonrasında açıklamalarda bulundu.

Toplantıda, NATO'nun caydırıcılık ve savunma kapasitesinin güçlendirilmesi konusunun ele alındığını belirten Stoltenberg, "NATO'nun her tehdit karşısında hızlı yanıt vermesi, sağlam ve esnek komuta yapımıza bağlı. Bugün, deneyimli komutanların tavsiyeleri doğrultusunda NATO yönetim yapısının modernize edilmesi için bir sonraki adımların atılmasında anlaşma sağladık." diye konuştu.

Stoltenberg, caydırıcılık amacıyla Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya'ya sevk edilen çok uluslu birliklerin durumunun ele alındığına dikkati çekerek, bu kuvvetlerin haziran ayına kadar tam operasyonel hale gelmesinin beklendiğini, bu birliklerin bölgeye gönderilmesinin olası saldırganlıklara karşı NATO'nun birlik ve kararlılığını net bir şekilde ortaya koyduğunu söyledi.

NATO mevzilenmesinin savunma amaçlı ve ölçülü olduğunu anlatan Stoltenberg, "Rusya ile askere asker, tanka tank, uçağa uçak eşleşmeyeceğiz. Amacımız, ihtilafı provoke etmek değil önlemek." ifadelerini kullandı.

Karadeniz'e ilave tedbir

Stoltenberg, Karadeniz'de NATO'nun deniz kuvvetlerini artırmak için iki ilave tedbir almakta anlaşıldığını, NATO'nun Karadeniz'de artırılacak varlığıyla, eğitim, tatbikat, durumsal farkındalık ve deniz koordinasyon fonksiyonlarının güçlendirileceğini belirtti.

Karadeniz'e Türkiye ve Romanya gibi NATO üyesi ülkelerin sınırı olduğunu anımsatan Stoltenberg, "NATO deniz kuvvetlerimiz daha sık Karadeniz'e gidecek ve müttefiklerle tatbikatlar yapacak. Karadeniz varlığımızın artacak olması provokasyon veya tansiyonu artırmayı amaçlamıyor. Bu, NATO'nun geniş anlamda savunma ve caydırıcılığının artırılmasıyla ilgili." diye konuştu.

Siber savunma

Siber savunma konusunun da değerlendirildiğini dile getiren Stoltenberg, "Siber savunma NATO için yüksek öncelikli bir konu. Siber savunma planlarını güncellemeyi kabul ettik. Siber savunma NATO'nun hibrit savaşlara karşı yanıtının bir parçası. Hibrit saldırılar, ekonomilerimize, ulaşımımıza, iletişimimize ve enerji güvenliğimize zarar verebilir. Bugün onayladığımız tedbirler toplumumuzu daha dayanıklı ve hazır hale getirecek." değerlendirmesinde bulundu.

Stoltenberg, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Al Sarraj'ın NATO'dan savunma ve güvenlik kurumları kurulması konusunda resmi olarak talepte bulunduğuna dikkati çekerek, bu konunun en kısa sürede Kuzey Atlantik Konseyinde ele alınacağını belirtti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel NATO Savunma Bakanları Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement