Naylonlu Koruma Mandalinanın Değerini Artırdı - Son Dakika
Güncel

Naylonlu Koruma Mandalinanın Değerini Artırdı

Naylonlu Koruma Mandalinanın Değerini Artırdı

Kilogramı 25-30 kuruş olduğu için mandalinayı dalında bekleten üreticiler, ürünler zarar görmesin diye ağaçları naylonla kaplayınca ilginç görüntüler ortaya çıktı.

16.01.2015 11:34  Güncelleme: 15:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin narenciye üretiminde lokomotif görevi üstlenen Mersin'de üreticiler, para etmediği için dalında beklettikleri mandalinaların zarar görmemesi için ağaçları naylonla sarınca ortaya ilginç görüntüler çıktı. Bu yöntem sayesinde çiftçiler, ürünün azaldığı şu günlerde mandalinayı 1 liraya kadar satma şansı buldu.

Yaklaşık 3 ay önce başlayan narenciye hasat döneminde mandalina fiyatlarının 20-25 kuruş arasında olması Mersin'deki çoğu üreticiyi üzdü. Bazı çiftçiler ise istedikleri fiyat oluşmayınca mandalinayı dalında bekleterek ürünün az olduğu dönemlerde toplama kararı aldı.

İhracatta tercih edilen satsuma cinsinin üretimini yapan çiftçiler ise dalında beklettikleri ürünlerinin zarar görmemesi için farklı bir koruma yöntemi tercih etti.

Ağaçların üzerini naylonlarla kaplayan çiftçiler bu sayede mandalinaların yağış ve soğuk havadan etkilenmemesini sağlamaya çalıştı.

Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Dursun Şahin, ağaçların üzerine naylon sermenin 3-4 yıldır yaygınlaştığını belirterek, halk arasında Rize mandalinası olarak bilinen satsuma cinsinde bu sistemin tercih edildiğini söyledi.

Yağışın dalında bekleyen narenciye ürünlerine zarar verdiğini anlatan Şahin, "Mandalina türlerini yağmur çok çabuk bozuyor. Üreticiler de ürünlerinin yağmurda zarar görmemesi için naylon çekiyorlar" dedi.

Maliyeti nedeniyle bu yöntemi her üreticinin uygulayamadığını ifade eden Şahin, şöyle konuştu:

"Mandalina en hassas ürün olduğu için mecburen naylonla kaplanıyor. Tabi bunun da bazen olumsuz yönleri oluyor. Güneşin çok yakıcı olduğu dönemde naylonun temas ettiği ürünlerde yanma olabiliyor. Bu yöntemi kullanan üreticiler mandalinayı 25-30 kuruşa vermek yerine dalında koruyarak 1 liraya çıkan fiyatla satma şansını yakaladı."

Şahin, bu yöntemle korunan Rize mandalinasının Rusya, Ukrayna ve Irak'a ihracatta çok sıklıkla tercih edildiğini sözlerine ekledi.

Üretici Ayhan Özkan da yaklaşık bir ay önce mandalina ağaçlarını naylonla kapladıklarını belirtti.

Mandalinanın şu an fiyatının istenilen seviyelere çıktığını aktaran Özkan, "Şimdi mandalinamız iyi para ediyor. Bu yöntem hem mandalinanın dalında çürümesini engelliyor hem de fiyatı yükseltti. Fazla güneşli olduğu zaman ağaçlara zarar veriyor ancak bu yıl bulutlu geçtiği için zarar görmedik. Bir ay önce 30-40 kuruş olan mandalina şu an 90 kuruş ile 1 lira arasında satılıyor. Biz de böyle olunca kesime başladık" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Naylonlu Koruma Mandalinanın Değerini Artırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement